Saturday, January 30, 2010

" Dr. Carl Samsudin: negative calories food "


Beribu-ribu pengamal diet seluruh dunia tertanya-tanya tentang kewujudan makanan yang boleh meningkatkan kadar metabolisma badan yang boleh menyebabkan lemak-lemak yang terkumpul di dalam badan terbakar dengan sunguh hebat sekali. Wujud kah makanan sebegitu? Mari kita Tanya Dr. Carl. Pakar dalam bidang pemakanan dan peminuman. Terjah!!

Pendapat dari Dr. Carl Samsudin seperti berikut:

1. Melalui fakta-fakta yang saya perolehi, ada beberapa jenis makanan yang boleh meningkatkan kadar metabolism badan hanya dengan makan sahaja makanan tersebut. Sunguh mengagumkan bukan? Makanan yang mempunyai kehebatan seperti ini digelarkan sebagai “negative calorie food”.

2. Apa yang menyebabkan makanan seperti ini berfungsi sungguh hebat selaras dengan kehilangan berat badan adalah disebabkan kebolehan makanan ini untuk membakar lemak atau dengan erti kata lainnya it’s special capability to burn fat.

3. In fact, dengan hanya memakan makanan seperti ini, anda akan membakar lebih banyak calorie dari apa yang anda makan.

4. Ini membuatkan negative calorie food sungguh hebat dalam process mempercepatkan kadar metabolism dan membakar lemak.

5. Disini Dr sertakan dengan contoh:
  • Lets say lah kan, anda dah merancang untuk makan negative calorie food yang mengandungi 10 calories.
  • Then, anda makan makanan ini dan menyebabkan anda membakar 18 calories.
  • Di sini matematiknya, anda makan 10 calories, tapi makanan yang anda makan mengandungi 10 calories ini telah membakar 18 calories. Anda telah Berjaya membakar 8 calories dengan hanya makan makanan ini. Fantastic!!!
  • Jenis-jenis makanan yang bertindak sebgai negative calorie food ini mostly datangnya dari sayur-sayuran dan buah-buahan.

6. Sayur-sayuran:
  • Lobak, broccoli, cabbage, asparagus, beet roots, celery, bawang putih, bawang merah, lettuce, bayam dan many more.

7. Buah-buahan:
  • Apple, blueberry, tembikai, anggur, lemon, limau, orange, limau raya cina, honeydew, manga, betik, nenas, strawberry, tomato dan many more.

8. Sekiranya anda menginginkan penurunan berat badan dengan kadar yang cepat, gambungkan pengambilan negative calorie food dengan makanan harian yang anda ambil sambil melakukan excersice. Ini menyebabkan kadar metabolism anda meningkat bukan hanya semasa excersice tetapi jugak semasa anda berehat.

9. Jangan sesekali sangup kelaparan untuk menurunkan berat badan anda. Makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi dengan kekerapan yang tinggi. Dengan itu kadar metabolism anda boleh aktif sepanjang masa.

10. Sekian terima kasih.


saya ingin mengucapkan ribuan terima khasih dekat sedara rapat saya yang selalu membimbing saya dalam profesion kedoctoran ini. beliua merupakan pakar haiwan ternakan. thanks alot isma.

beliau di dalam bilik pembedahan. memberi inspirasi kepada saya untuk bergiat aktif dalam bidang pemakanan dan penutrisian.

p/s: terpaksa layan keskemaan menjadi doctor. saya selsema!


3 comments:

ChUcK SaGaCiOuS said...

sukati ko jer limau
raya cina...huhu...
limau mandarin la...
haha

Chopie said...

wow bagus ni.
thanks 4 the tips =)

Afzainizam said...

Salam dari kami sebuah ikatan persahabatan
Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu… Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails