Thursday, February 25, 2010

" Salam Maulidul Rasul "


SALAM MAULIDUL RASUL

Aku nak coretkan sikit la pasal maulidul rasul ni. ni bukan boleh main-main. ini mesty serious dan proper. sebab mengenai Nabi Muhammad S.A.W yang kita sayangi ni. ok. dalam bhasa arab maulidul rasul ni bermaksud kelahiran nabi. hari bersejarah keputraan Nabi Muhammad S.A.W. 21 rabiul awal tahun gajah. bersamaan 23 april 571. baginda merupakan nabi terakhir yang diperutuskan oleh Allah S.W.T. tapak kelahiran baginda terdapat satu bangunan kecil yag dekenali sebagai maulid nabi.

So, esok 26 February merupakan hari maulidul rasul kepada seluruh umat islam di seluruh malaysia. johor akan cuti. gunakan cuti-cuti anda dengan sebagusnya. mungkin ramai yang tak tau apa tu maulidul rasul. if antara 10 orang mungkin 5 orang je yang tau maksud maulidul rasul. so sama-sama renungkan.

p/s: if jahat pon, kadang-kadang cuba duk diam jadi baik sikit. if baik terus lagi bagus. digalakan.. amin.....

2 comments:

afzainizam said...

Salam Maulidur Rasul dari kami:
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Ziarah kami ke blog entry anda tanpa di undang...
Moga dengan cara ini kami dapat mengiratkan silaturahim kita bernama insan...

Salallahu ala Muhammad
Salallahu alaihi wassalam

Selawat ke atas-Mu Nabi
Sejahtera ke atas-Mu Rasul

Akhlak yang terpuji
Kau contoh yang tertinggi
al Quran dan Hadith
Itu peninggalan mu
Rasulullah..
Kami menyintai mu

Sungguh mulianya pekertimu
Sinar bercahaya di wajahmu
Kaulah Nabi kekasih Allah
Kau jadi insan pilihan

Demi umat rela berkorban
Jiwa dan raga kau taruhkan
Demi Tuhan kau tempuhi
Dugaan dan cabaran

Ya Rasulullah
Tika mula kau menerima wahyu
Hatimu resah tiada menentu
Khadijah mengukir kata-kata
Bahwa kau Rasul buat seluruh umat
(Bahwa kau Nabi buat seluruh umat)

Bila kau hampir memejamkan mata
Lidahmu basah menyebut ummati
Kasih sayangmu tak bisa digambar
Hanya selawat pengikat kasih

zulkbo said...

salam maulidur rasul Muhammad SAW..dari saya juga..ukhwah islamiah..

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails