Friday, March 19, 2010

" The Symbol of Cross "

Ni aku kasi korang tau sikit symbol-symbol of cross. bukan semua cross berkaitan dengan Christianity. ada sesetengah tidak berkaitan langsung dengan Christianity. so bila nak sebut cross sebut betol-betol cross apa yang korang maksudkan. antara cross-cross yang porpular:

Swastika - no need to explain more.

Saint Peter's Cross - sekarang digunakan oleh para-para anti Christian or golongan satanic.

Christian Cross @ Latin Cross - paling banyak digunaakan dalam ajaran kristian.

Cruxifix - selalunya digunakan dalam gereja catholic.

Cross of Sacrifice - banyak digunakan dekat tempat peringatan para pahlawan.


Ankh - digunakan masa zaman anciet egypt. digunakan sebagai symbol of life.

St George's Cross - digunakan di scandanivia. normaly cross dia warna merah and background warna putih. Bendera England melambangkan St George's Cross.



p/s: jangan berperasangka buruk terhadap aku. ini untuk menambah ilmu pengetahuan. adakah St Peter ( 1st pope) mati dubunuh upside-down and disalibkan jugak?

6 comments:

Anonymous said...

kenapa byk entry psl kristian je??
kenapa tak psl islam??
menarik sgt ke agama kristian ni if nak compare dgn islam??
if nak compare jesus dgn nabi muhammad, cerita nabi muhammad lg menarik kot..

or bloggers ni lbh byk tau agama kristian dr agama islam..

Anonymous said...

for me, there's nothing wrong to know 'bout other religion s long s niat kita betul... when u already learnt others, kita akan lagi yakin bahawa Islam adalah satu-satunya agama yang betul dan suci coz u can c agama lain yg banyak putar belit d fact... so, i dun think it's wrong... but then again it is totally depends on one's intention... dun just make a bad assumption...

Carl Samsudin said...

btw awak tak tau apa yang saya nak masukan dalam entry. if orang yang tau saya buat dia akan tau. saya buat step by step. after research about christianity then, pergi ke budha, then ke hindu, lastly islam. oraite?

Fizal Johari said...
This comment has been removed by the author.
fotostereo said...

carl.....mereka2 yang x fhm tujuan ko posting ni, need to read more books..ni mesti kes FB jer...pastu tgk post kat blog ko mcm ni dah tersentap..

x salah kite tahu pasal agama lain, selagi akidah kite x terpesong, aku pon bace psl jewish,buddha,hindu,kristianiti, agama sains?

membaca menambah ilmu,bkn mencetekkan ilmu, aku skarang ni tertarik nak baca pasal agama yang dilaknat Allah - yahudi, yang berkait dngn freemason,illuminati,yakjuj dan makjuj dan etc...

keep on posting carl....
yeargh!!!

btw.. ko gi cari buku (yakjuj dan makjuj- bencana disebalik gunung)

SD said...

ada plak nak kutuk2 kan.....kita kena tau pasal agama2 n budaya2 orang laen....x la nanti tersentap plak....kita x la kaji sampai detail...tahu pasal lambang2 salib ni maseh lagi kulit buku, tu pun nak marah2.....minda sempit betul....

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails