Monday, May 17, 2010

" Bantuan: Membesarkan Image di carlsamsudin.blogspot.com "


HELP

Salam petang isnin to all my readers. agak-agak ada tak readers aku yang baik hati and berilmu tinggi sikit dalam program pembelogan ini. aku just nak tanya macamana nak besarkan image-image yang ada dalam belog ini eh? aku dah try besarkan dengan width around 500 and height around 332. gambar besar la. tapi blur. tak sharp. ingatkan gambar tu dah jadi blur tapi bila aku click dekat gambar tu rupanya gambartu still sharp lagi. so macamana nak besarkan gambar at the same time gambar yang dibesarkan tu still sharp? boleh minta bantuan tak? ( ramai yang suruh aku besarkan gambar dalam belog aku. tapi seriously aku tak reti bab-bab macam ni. noob.)

p/s: aku akan meng'credit'kan siapa yang ajar aku sampai berhasil. huhu.

9 comments:

petisuara said...

ha..bgus ko buat entry ni..org suruh aku besakan aku pun reti nak main2 html..last2 jadi cm bangang..harap ade org yg reti bole aku buat dgn sng

Rih0ney said...

try bc ni..mane tau bole membantu serba sedikit.. http://arniyusnitaahmad.blogspot.com/2010/03/tutorial-bagaimana-mahu-mendapatkan.html

Sendra said...

cuba kau buat image magnify ni..senang je buatnya,..tapi leceh sebab kena ada masuk image hosting lahh..http://unwanted86.blogspot.com/2009/10/image-magnify-tutorial.html

+akufobia+ said...

boleh topupkan sekali?haha.

Eyriqazz said...

sorry bro..saya pun tengah mencari camne nak buat..kalau tau informla skali ya?

petisuara said...

aku jumpe ni..cbe ko try

http://maribinablog.blogspot.com/2010/02/cara-besarkan-saiz-image-pada-posting.html

Carl Samsudin said...

Petisuara: aku dah try yang 2 yana. tapi failed. so aku dapat dari en rihoney 2. besar gabak gambar.

Rihoney: thanks alot!! jasa mu amat ku kenang! thanks2!!!

Sendra: aku dah try jugak image magnify tu. leceh. buat bnyak kali tak menjadi2.

Akufobia: nak topupkan apa ni? huhu.

Eyriqaz: tau jugak. i will inform you.

Rih0ney said...

bravo!!

Biszign said...

salam beb,

main dekat edit HTML..

lepas upload gambar..

nengok balik html tu, misal "width:400" "length:400" "s400"

nak tukar semua ni kene tukar sekali..
"width:800" "length:800" "s800"
yang penting tang sXXX tu, tu determine size, kalau tukar width ngan length je, memang pecah laa gambar tu jadik blurr..
aku selalu upload gambar 800X800 s800 .. bley nengok kat blog aku..

just tukar the numbers... kene kira sket laa kalau nak buat 500X332 sXXX <-- ni kene kire kekekekek

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails