Friday, May 14, 2010

" HDR: High Dynamic Range "


Salam. korang pernah tak dengar pasal HDR? or High Dynamic Range image? para photographer mungkin pernah dengar. if korang punya gambar lack dengan character and impact, HDR mungkin akan menjadi jawapanya. HDR ini merupakan satu teknik yang membenarkan great dynamic range of luminances diantara kawasan yang paling terang dan kawasan yang paling gelap bagi sesuatu image. if nak buat HDR ini atleast korang perlu ada Photomatix software and Photoshop. seriously aku tak pernah buat HDR ni lagi. mungkin one day if ada orang nak ajar aku, aku akan try la. buat masa ni aku tengah cari software Photomatix. siapa ada? nak bagi aku cun jugak! haha.

So, buat masa ini dalam Malaysia, aku ada sorang idola la yang hebat buat HDR ini. bagi aku aku kagum and rasa HDR dia memang cun. mamat ni join skali masa aku pi Taman Negara minggu lepas. FAIRUZ MAYON. if korang nak tengok facebook dia click 'sini'. and Deviantart dia click 'sini'. Nah aku bagi korang usha gambar-gambar HDR dia! jom!!
ni gambar HDR dia buat masa kat Taman Negara hari itu. Details terbaik.

akar.

expo.

graffiti attack.

illuma.

the family hall

twelve apostles.

wat phra mahathat.

Mayon. lepas ni ko boleh la belanja aku makan ek. aku dah promo ko ni. haha. takpon ko asah aku jadi sehebat ko buat HDR ni ok? deal. thanks. cikebom. keluar masuk bilik. - pesanan untuk mayon.

p/s: Yeayh! jumpa kekasih hati this weekend! huhu.

4 comments:

Diana Naubi said...

adik i penah main binatang ni but trial version. haih, adik i lg hebat dr i skrg. uuu, i da ade dslr nanti - bwk i join u okehh. ;-p

Carl Samsudin said...

waahh. yeke. adik u yang mana yana? nasir or irena? ok2!! yeayh. boleh2. nnt kite men snap2 ok! memburu.

Yatre Hayati said...

cool la pix ni..

Carl Samsudin said...

ni namanya HDR.

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails