Thursday, May 20, 2010

" Mana Lagi Best?: Follow or Link "


Salam Khamis semua! dari entry "Tips Mendapatkan Buffered Earning from Nuffnang" yang aku post semalam aku ada menyebut pasal 'u follow me and i follow u back'. then aku dapat respon yang sama dari rakan blogger aku yang lain. terutama Sendra and Petisuara.




Aku setuju dengan apa yang sendra and petisuara cakapkan. if kita nak follow orang bukan main hentam and taram jek. kita kene tengok passion orang tu. or kita minat tak dengan belog dia. janganla bagi harapan dengan bila aku follow kau and kau mesti follow aku balik. and vice versa. aku tak pernah paksa pon korang nak follow aku and jadi followers aku. if korang nak follow aku biarla secara ikhlas and janganla mengharapkan aku follow balik. aku akan follow if aku nampak korang ni memang ada passion untuk berbelog. itulah maksudnya 'follower'. bukan suka-suka je. bukan nak bertanding siapa follower ramai lagi hebat. so siapa yang jadi follower aku, aku nak ucap thanks banyak-banyak sangat! aku hargai korang!

Tapi! aku nak tanya korang. antara main follow-follow or link-link mana lagi best? mana lagi membantu? mestila yang main link-link kan? betol tak. sebab sampai sekarang aku masih belom jelas apa function follow tu? korang boleh explainkan untuk aku tak? if link-link tu amat berguna la. aku boleh tau if blog korang dah update ke belom. if follow-follow ni susah sikit nak tau. buat masa ini aku tau la sikit-sikit siapa yang dah menglinkan belog aku kat belog dia. agak terharu la. sebab aku masih baru lagi dalam dunia bloging ini. so kali ini aku nak hargai orang-orang yang linkan aku. aku akan linkan korang dekat belog aku. deal? and if yang baru nak linkan aku jom aku silakan. aku akan linkan jugak belog korang skali. InsyaAllah. jom. tinggalkan link korang dekat comment entry ini ok! THANKS!! selamat pagi!!

p/s: sabtu ini ada fotoshoot model kat danga bay. nak follow?

20 comments:

joegrimjow said...

setahun berblog ni
satu je yg buatkan org follow blog kita

hasilkan entry bermutu!

;)

chybee said...

nak ikut p photoshoot boleh? :P

.::WaNiE::. said...

betul betul. link lagi berguna dari followers. bukan kata followers tak berguna.

contoh cam aku la, follower baru 280++, tapi kan, kalau update blog tanpa pergi blogwalking..nak cecah seratus sehari pun tak sampai.

jadi mana pergi followers?

i follow blog to receive notification bila dia update, so tau dia update blog dan pergi baca.

Jadi followers 280+, tp kalau update blog, visitor tak sampai pun 100..mana pegi yg reramai tu?

hehehe ok ni boleh jadi satu entry kan?

mohd sasuke said...

link bgus lagi..tp biase la persepsi org lain2..link bgus cos kite tau pe yg die update sbgai entri bru..fllower ni cam nak bgi smgat nak bgi blogger cergas berblogwalking..kih3

Carl Samsudin said...

chybee: jom2!!! sabtu ini!!

Wanie: owh jadi mcm tu eh? takpa- keep bloging. carl rasa link lagi membantu.

Carl Samsudin said...

sasuke: setuju jugak function followers macam tu. semangat2!!

hentakbelipat said...

kalau link kene rajin egi dkat blog yang kau link tu..nnti diorang kecik ati..hahahaha.

Whitey Mommy said...

sebenarnya... apa yang penting..kerja sama! hehe... apa yang penting... reader(s) blog... berapa yang masuk... tak smestinya yang follow atau tak... cukup2 tak paham... kenapa dah follow kita tp nak suruh kita follow balik... hehe tak ikhlas ek follow...
bagi saya orang buka page dan baca pun dah ok...
p/s: sebab jarang follow orang... masa dulu2 ya follow bila orang suruh follow...tapi bila dah tahu sistem.. hehe i follow blog yang i suka sja... ni kredit untuk kak tash! sebab bagi tunjuk ajar...
hehe...
kalau blog tak best macam mana nak follow... update sebulan 2 kali... aisyeh...kalau yang follow kita pun... kalau tak masuk blog bila kita update pun... tak de benefit juga kan...
ok! back to topic...
saya rasa link lagi bagus...sebab terus nampak apa yang latest update... bukan semua orang rajin nak buka dashbord nak tengok sape update ke tak (include me) sorry ek... buat entry plak... sorry kalau ada yang terasa... saya ni newbie...cakap banyak plak... hehe

Hidayah Ismawi said...

kita telah memnuhkan your chatbox..harap maaf ..hehe.. I guess betul gak.. kalau nak kasi semangat kat tuan punya blog utk megupdate sbb tahu ramai org ternanti-nantikan updatenya..tapi link tu mcm special ah.. ppl you really like reading..

Pengumuman.. followed and linked you since yesterday..hehe (ikhlas tau..tidak mengharapkan apa2..tapi kalau nak kasi doughnut atau cupcake boleh jugak)

Sendra said...

wahh,segan pulak kau pampang aku punya comment tu..typo pulak tu..hahah..pada aku lah kan carl,follow dengan link finction dia sama je,okey,memang ada pelbagai niat orangfollow tu,tapi kita pandang yang positif,salah satu sebab support..

perbezaan follow dan link yang aku rasa ialah,

follow:tanda sokongan & suka kau seorang pada blog tersebut.

link:tanda sokongan kau pada blog tersebut + kau mahukan readers yang datang blog kau turut menyokong + suka blog tersebut

cikmin said...

me..suka link-link dari i follow u follow back..serius menyampah.. :P

masturah idrus said...

ade 3 kategori blog yg aku akan follow

1) entri dia yang sekepale dgn aku.

2)entri yg bermanfaat untuk aku (informasi)

3)blog yang kelihatan cool (sejuk mate memandang)

lepas tuh..frankly, tak semua entry blogger tu aku bace, aku tengok tajuk jugak. mmg la dont judge a book by its cover, tp cover tu penting tuk first impression...dan aku tak kesah kalau org tu tak follow aku blk... hehe.. :)

Carl Samsudin said...

waahh!! ramai yang setuju eh tak boleh guna " i follow u u follow me back'. kita kene pandai fikir la ok! thanks guys!

ZADE said...

Aku sokong pendapat Sendra tentang beza Follow & Link tu.
Tapi tolonglah...aku dah banyak kali tanya ni tapi tak de pun blogger yang nak tolong jawab...mentang-mentang ler aku ni genre 'senior blogizen'. Camana nak masukkan link tu kat dalam blog kita?

Carl Samsudin said...

akak pergi costumize - layout - add a gadget kat side bar - pilih bloglist. siap!! huhu. (sorry terlepas pandang)

ZADE said...

He he...ok, sudah bikin. Tenkiu!

i'm ZITHER ! said...

betul3 tu, saya setuju!!!!

saya menyampahh betull kalau orang dtg blog saya dorg tinggal pesan , i follow u , pls follow me back . duhh .

faieqah said...

oh tatau pon ade term i folo u, folo me back. coz i dun hv a blog myself.
but i like ur blog carl. n thus i follow u. i like ur story n ur passion. tiap2 ari pon rase nk bukak n bace ur blog ni. hee ^^

*i start reading ur blog about 3 days ago. (from the 1st entry ya) baru sampai sini je bace. tp nak komen gak. sebok kan? haha

Anonymous said...

resident evil umbrella chronicles soundtrack http://xmw.in/michael-buble the cheapest car audio [url=http://xmw.in/kanye-west/kanye-west-accident]kanye west accident[/url]
lambda vocal http://xmw.in/pink-floyd/pink-floyd-free-piaano-music music land sanatoga pa [url=http://xmw.in/linkin-park/linkin-park-qwerty]bets ever rock and metal songs[/url]
yves montand and mp3 free downloads http://xmw.in/neil-young/neil-young-gothic sos rihanna lyrics [url=http://xmw.in/janet-jackson/janet-jackson-feedback-youtube]janet jackson feedback youtube[/url]
vegas celine dion http://xmw.in/kenny-rogers northern soul music downloads [url=http://xmw.in/goldfrapp/happiness-goldfrapp-mp3]instrumental tamia and eric bennett[/url]
top 100 best techno of 2007 password http://xmw.in/michael-jackson/michael-jackson-music-plays s3 windows 98 audio driver [url=http://xmw.in/garth-brooks/garth-brooks-christmas]garth brooks christmas[/url]
aiden teenage queen lyrics http://xmw.in/kiss/dame-un-kiss elvis presley belt buckle [url=http://xmw.in/rihanna/as-i-am-rihanna]the lyrics to feeling fine by the gaithers[/url]

cerita ku said...

macam mane nak link menglink ni? xfhm sgt lh. sbb bru sgt2 blaja bt blog ni. :)

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails