Wednesday, June 2, 2010

" Kuantan Jam Fest "


Salam. seperti yang aku janjikan aku akan mengupload gambar-gambar and sikit story la apa yang jadi dekat Kuantan Jam Fest kali kedua dia Stadium Darul Makmur pada sabtu malam yang lepas. aku bukan cerita pasal semua band yang terlibat la. aku just cerita band-band yang aku kenal je la ok! hahaha.

Nak dijadikan cerita band Statik and The Bluebirds ini bertolak dari JB ke kuantan dalam pukul 11 pagi. then sudenly band The Bluebirds ini kene perform petang pulak. memang kelam kabut la jadinya. diorang kene perfom dalam pukul 430 petang. sampai kuantan je around 4. mana sempat. aku bergegas la fetched diorang dekat hostel vistana. tiba-tiba boleh pulak jam teruk dekat bandar kuantan time tu. memang bengang gila. sabar je la. lama aku tak balik kuantan. so aku tak tau jam seteruk itu. haiya! nasib baik boleh postpone dalam pukul 6 lebih.

.The Bluebirds menyiapkan peralatan masing-masing dengan bantuan member-member yang lain.


.Ikhwan and Anas sedang meng'soundcheck'.

.nerves ke abang Reza?.

.Kasi layan The Bluebirds.

.Yeayh! akhirnya diorang perform!! aku dengar banyak keluhan dari team The Bluebirds ni pasal sound Kuantan Jam Fest ini. sound monitor tak berfungsi. masalah besar tu. tapi diorang tetap rock and roll. kasi hiburkan fans dekat kuantan. KUDOS!! biarpon sound sistem bermasalah korang tetap perform terbaik!!

Habis je The Bluebirds performed. part siang Kuantan Jam Festival berlabuh. so budak-budak ini pon balik la mandi-mandi nak bersiap untuk part malam pulak. paling tak best time ini ada ke patut MC haritu pergi halau crowds keluar dari stadium. cakap la elok-elok. tanpa crowds takdanya event korang ini. belajar sopan santun la sikit...

So malamnya lepas aku pon turut sekali bermandi manda. tapi perut penuh kelaparan terus gerak amik band Statik dekat hotel vistana. dalam pukul 915 kitorang sampai dekat stadium. jumpa lan & the typewriter. lepak-lepak dalam 15 minit then masuk ke dalam stadium. ingatkan dah boleh perform. tapi... lambat lagi. so apa lagi. melepak. kasi tune apa yang boleh ditune.

.Aku duk usha fendi tune ephiphone. *bukan senang aku nak ada dalam gamba. haha*

.Enol kasi snare kesayangan dia menghirup udara malam before diketuk-ketuk.

.ini best. aku jumpa rakan blogger aku. rupanya dia member haziq. cilakak. Dilakochan.

.Hazik aka Bagak yang kepenatan drive dari KL ke kuantan. penat kejar masa. tapi still perform lambat. haha. kasi tidur dulu.

Masa lepak-lepak ini actually ada jek band yang perform. tapi aku tak tau la band apa kan. pinhole, couple and macam-macam lagi la. tapi lepas tu ada Zip Ziller. uish!! ini tak leh lepaskan peluang. terus aku ke depan stage. layan crowds!!

Korang tau tak Zip Ziller? siapa pernah pergi event SPAM JOHO mesti penah usha diorang ini. kagum dengan suara serak basah. terbaik! crowds enjoy gila la time ni. wtf! aku teruja!!

.antara band yang paling diingati pada malam 2!! ZIP ZILLER! lu rock shial!!.*tak percaya tanya crowds malam tu*.

.Statik kasi naik lepas tu.

.Planning before tu nak main 6 lagu tapi sempat main 4 lagu jek. sebab kesuntukan masa. aku dah uggut diorang. if takda lagu 'dia' korang balik hotel jalan kaki. hahaha. paling best crowds kuantan sing along lagu-lgu statik ini. nikmat sementara, cherita kita, bintang and dia. Aok hebat Skali...

.Azlan and The Typewriter.

.cube korang tengok lan pakai guitar apa. guitar kecik 2. rare beb. paling best malam tu si lan ni still perform lagu 'juara lagu' dia. lagu untukmu dari band lama dia. Meet Uncle Husin.

.Nah!! time ini crowds dah cukup gila. last band of da nite. jom skangking bersama Plaque of Happiness!!


.korang tengok crowds. gila tak gila. siap lompat pagar then naik stage. trus Plaque stopkan main lagu. bila Plaque nak stopkan main lagu boleh pulak crowds main 'f**k you' dekat Plaque. ini bad behavior macam ini. korang yang cri pasal then nak maki orang. tak patut la kan. then Plaque main lagi satu lagu untuk kepuasn crowds. terbaik la Plaque!!

So overall aku leh kasi 3.5/5 la Kuantan Jam Festival ini. coz ada yang menarik and ada yang tak best dia. yang menarik aku enjoy la. yang tak berapa best. sound system dia kureng. dah tau nak buat dekat stadium kan. so pandai-pandai la setting. then crowds terlampau jauh dari stage. ingat ceramah politik ke? nak kasi jauh-jauh. mana feel. patutla diorang lompat pagar. then spotlight depan mata band. seriously band tak nampak crowds. macam perform dalam bilik jamming je la rasa. then stage tinggi sangat. nak elakkan tsunami kot.tapi tetap enjoy la semua! Alhamdulillah....*sorry gambar kureng, sbb organizer tak bagi aku naik stage amik gambar. kurang kepuasan.*

p/s: disebabkan ini aku terlepas sinema karung guni and workshop with Amir Muhammad, organized by JOHO. *masuk papar beb*.

3 comments:

Dyna Yvonne said...

wah syiok~
xbksempatan nk tgk plague of happiness~

Dilakochan said...

Lousy gilos organizer ini kali.

Kemain x hagak delay nye nk dekat kul 11 gak statik perform.

Ye ye punye lincah lah aku drive KL-Kuantan. konon nk keja kul8!
Alih2 Harammm..

ELAK sampai 'surat cinta' je dr kuantan ni. Risau aku!..

ishiko said...

*gamba2 sgt cun >_<

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails