Monday, June 14, 2010

" Lomography with LOMONATIC - JOHO analoguefreak "


Salam Ahad semua. salam berhujung minggu to all my readers. so kali ini aku nak review event yang aku pergi semalam. as aku stated before this la kan. 'Lomography with LOMONATIC - JOHO analoguefreak'. so event ini semalam start dalam pukul 2 petang ++ la. so aku bergegas dari utm terus gerak ke depan Post Office. aku sampai around pukul 2 la kan. tengok ke atas langit. cuaca macam agak tak mengizinkan. tapi dengan semangat-semangat lomographer yang lain. outing with Lomonatic - Joho ini tetap diteruskan. kudos!!

.aku snap gambar ini a nite before this event. kagum dengan pinhole custom made by Shahrul.


So. nak cakap banyak pasal lomography ini pon tak guna. coz aku bukan lomographer pon. tapi dari event ini jugak la aku tau macamana gambar tu boleh terhasil. macamana proses-proses nak jadikan gambar tu. macamana nak control exposure manually. banyak lagi la. agak rugi la pada photographer yang baru nak berjinak-jinak tu coz korang tak join. so kali ini aku just review apa aku lalui je ok!


. ini antara lomographer yang hadir untuk event ini. 1 Malaysia. paling best ada 3 orang Chinese!

Dekat bawah ini ada jenis-jenis lomo yang pelik-pelik. seriously aku tak tau jenis-jenis dia. apa yang aku tau just holga, diana and pinhole jek. yang lain haram aku tak tau. tapi smart. dari oldskul hingga ke canggih-canggih. if ada banyak masa time tu aku dah nak cuba dah belek-belek satu satu lomo yang diorang ada tu. setiap sorang dengan lomo yang berlainan. kagum aku tengok! excited jek.








Tunggu-punya-tunggu. dalam pukul 245 event ini pon start. bila semua dah ada. apa lagi gerak la dengan kreativity masing-masing untuk snap-snap gambar dengan mengunakan jenis-jenis lomo diorang. hebat-hebat jugak la aku tengok diorang ini. plus time ni LOMONATIC JOHO ada buat competition dengan meng'snap' gambar yang ada 'joho balloon' as a subject or background untuk gambar diorang. dari sini aku tengok ber'roll' diorang snap-snap gambar.

.'Joho balloon' yang digunakan untuk competition.

. Shahrul (sifu) mencari spot yang terbaik untuk snap gambar dari camera lomo dia. sambil iddi masih mencari-cari idea terbaik.

. Si wandi yang lambat datang. datang-datang je terus ajak orang berborak. itu la kerja kau wandi.

.Merenung nasib.

.Mr Fixer. sifu dah boleh bukak kedai lomo dah ni.

.berehat sebentar di Eats and Beats.

.Sifu and his 'joho balloon'.

So dah aku alang-alang join program yang dianjurkan oleh LOMONATIC - JOHO ini. apa lagi. aku pon nak jugak snap-snap gambar. tak kan yang ada lomo jek boleh snap gambar kan. aku takda lomo. aku just guna kamera cabok aku je la amik-amik gambar ini. ada jugak try amik gambar guna 'joho balloon'. tak tau la lepas ke tak nak join competition. mana tau menang sekali dia bagi camera lomo ke kan? boleh aku berjinak-jinak dengan lomography pulak kan. hahaha. nak je join competition tu. tapi tak di izinkan pulak oleh LOMONATIC - JOHO. sadis. btw jom cekedaud gambar-gambar yang aku amik guna camera cabok tahun 1742 (tipu).









Yeayh!! itu sahaja gambar yang aku ambil. sikit je kan? yela aku ada kat event ini just dalam sejam lebih jek. sebab family aku datang JB. so family first! layan family terus time tu. btw outing yang dibuat oleh LOMONATIC - JOHO analoguefreak ini memang aku kata best gila la. aku tak tipu. superb. thanks korang kerana menjayakan program ini. kudos!!! bravo!!! mesti ada lagi outing ini next time. so apa lagi. ready your weapons la. aallllaaa. murah je. around rm300 dah boleh cekau satu lomo!! if minat. apa pon boleh jadi!! lets LOMOGRAPHY!! *update yang lain kita tunggu dari JOHO. dan kita sama-sama nantikan siapakah pemenangnya dengan apakah gambarnya. stay tune......*

. your next destinantion??? .

p/s: i miss BELLE YAHYA.

9 comments:

Ikemal said...

bro. aku minat gak lomo nih. tp newbie. perkakas pun belum bli lg. mybe dalam bulan 8 aku bru bli. haha

Carl Samsudin said...

try la join dengan lomography ini. lagi bagus. coz belajar basic2 dia. macamana gambar boleh terhasil. dengah kreativity mesti boleh hasilkan gambar yang terbaik la!!! teruskan niat untuk berlomo 2!

n@m@n said...

mahal ke kamera lomo?

kalau murah bolehla beli..haha..tak payah edit style lomo lagi

Carl Samsudin said...

harga dia around rm300. ok la kan? lepastu if pandai cari. filem dia and sekali cuci boleh cekau dalam harga rm20 jek. rare babe lomo. lagi hebat dari guna dslr. lagi respect! try la..

chybee said...

carl xmo join lomo ke? benci la bace entry. now cm rse best pulak ade lomo. argh!! xsuke la carl ni. haish...

nak tgk camera cabuk tahun 1742 tu blh x? :D

Carl Samsudin said...

insyaAllah one day carl join la kot.. tapi nanti la. bukan sekarang. tengah belajar banyak benda lagi ini. process of learning lagi... sure ke nak tengok kamera cabuk 1742 2? jangn terkejut. berat tau... hehehe.

Nabilla Riza said...

lawonye gambo2 yang ko post!

MiSs FaiRlaDy JiM said...

a'ah...baru je nak beli lomo..yang ada ni pun digi cam jer...wahhhh cepat lah elaun aku masuk..:(

Carl Samsudin said...

Nabilla: lawa ko cakap. buruk je 2 siot...

fairlady: beli la. then join LOMONATIC JOHO eh....

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails