Wednesday, June 9, 2010

" Panadol/Paracetamol Merbahaya "



Salam rabu semua. hye-hye. sorry la lately ini entry aku agak membosankan. mood aku agak jauh terpesong la. kelaut je selalu. semua ini kes sebab internet tempat aku selalu berblogging macam haram. tak gerak langsung. even nak bukak yahoo massenger pon tak boleh. ini kan nak bukak blog kan. stress jugak la. tapi nak buat macamana. kene terima hakikat la. sorry-sorry. tapi dalam-dalam aku tak update belog aku pon aku still nampak ada jugak viewers yang datang menjenguk ke belog aku. cukup terharu aku rasa. thanks alot la korang! aku hargai korang sangat-sangat la. thanks again!!

Ok! kali ini aku nak berstory sikit pasal ubat. ubat yang dimaksudkan adalah PANADOL atau PARACETAMOL. tak kisah la apa jenis panadol pon. dari panadol soluble, panadol actifast, dan macam-macam lagi. korang if sakit mesti akan ambil panadol ini kan? betol tak. tapi korang tau tak panadol ini bukanya bagus pon. so aku nasihatkan la korang if sakit ke (terutama yang ada gastrik) jangan la sesekali korang consume panadol ini. even doctor sendiri pon if sakit tidak akan ambil panadol ini. if tak percaya korang cuba try tanya doctor-doctor. diorang if sakit lebih rela diorang cari ubatan-ubatan herba cina dari ambil panadol yang diorang keluarkan sendiri dekat klinik diorang.

Semua ini disebabkan Panadol/Paracetamol ini merupakan toksin kepada badan kita. merosakan organ hati. panadol ini akan stay dalam tubuh badan korang selama 5 tahun!! lama tu kan. so if korang sakit kepala. ada doctor mencadangkan korang ambil minuman isotonik dalam sebotol dua then campurkan dengan air suam. lepas tu korang minum la. insyaAllah baik. pening kepala ini disebabkan ketidak seimbangan electron dalam sel otak. minuman isotonik mampu untuk merawatnya. so elakan panadol ok! if korang nak tau, panadol ini actually bukan merawat korang punya sakit. tapi panadol ini merupakan pain killer jek. tahan korang dari rasa sakit tu. if lama-lama guna takda effect dah la. faham kan? so korang fikir-fikirkan la if sakit macamana nak buat ok. hidup ini bukan boleh bergantung dari apa yang ada jek. kene ikhtiar jugak cari benda-benda yang lain. oraite?.. fikir-fikirkan la...

p/s: if korang nak tahu. banyak ubatan-ubatan yang ada sekarang ini bukan bertujuan untuk merawat sakit-sakit korang. tapi tujuan dia untuk menahan sakit korang tu jek. ini semua propaganda barat nak lariskan ubatan dia. bisness-bisness-bisness. better korang makan buah-buahan. lagi bagus!!

9 comments:

FatinNadiah said...

aku ske makan buah-buahan.
means aku sihat laa??
yeayyyy! :P

Hidayah Ismawi said...

hmm.. mana carl dpt source ni ye? I can't comment much except that as a doctor and currently doing my masters in pharmacology (the study of drug action) .. I think that I agree with some of your points and disagree with others..

Paracetamol is a pain killer BUT drugs are not just used to treat conditions (like antibiotic kills bacteria), drugs are also used to treat symptoms. Pain is a symptom.

Yes, paracetamol is toxic to liver but at large doses.. single overdose of 150mg/kg (24 tablets, 500mg per tablet)...

About alternative remedies, I guess it's up to the individual, but I suggest to consult a good doctor before self-treatment.. not just to treat.. because we might not know if something that we think is not important is actually something serious..

Lastly, just to mention, when I was in HSAJB, I used to treat teenagers with paracetamol overdose almost everyday, so sad.. they sometimes end up dead or liver failure.. so never take more than the recommended dosage. 2 tablets (500mg) every 6-8 hours.

PS: The reason why I ask the source is, when it comes to scientific information, it is important to have a reliable source, that way we don't end up spreading wrong info. But good effort for highlighting some important points

Shukjessa said...

salam

bro, rasenye panadol tu name brand. paracetamol adalah name ubat khusus utk demam. sbb kalo pergi klinik kesihatan or hospital goverment, ubat demam KK tu paracetamol gak.

sebab bukan semua produk panadol untuk demam. soluble more to selsema. panadol ada gak yang khas utk perempuan iaitu menstrual. ada utk painkiller sakit kepala, ada untuk lenguh-lenguh badan.

tu je la heheh neway nice info =)

Hidayah Ismawi said...

Lupa nak mention, paracetamol is actually an analgelsic (ubat tahan sakit), anti-pyretic (ubat demam) and anti-inflammatory (anti-radang).

Every drug in the world has good properties and bad, use correctly and well. In the end Allahu Yashfeek (hanya Allah yg menyembuh, manusia perlu ikhtiar).

Carl Samsudin said...

hidayah: thanks for the info. aku just share jek apa yang aku dapat. aku dapat email dari orang yang aku percayai. itu sahaja... (just nak higlightkan. yang panadol 2 tak bgus). btw thanks again. *carl tengah stdy master in chemistry*

shukjessa: yup. panadol is a brand. but paracetamol la jenis ubat 2... tapi if boleh elakan kan la ubat-ubat ini ok...

Hidayah Ismawi said...

hehe.. sorry yek ..letak qualifications bkn bertujuan menunjuk atau berlagak.. nanti risau takut org tanya ..apa lah makcik ni membebel kat post carl ..ahaha

PS: kalau study chemistry lagi lah faham kan.. I think agak sukar kalau use it as a general rule utk elakkan ubat..sbb ramai org dtg hospital dah teruk sgt sbb tak nak makan ubat.. tak nak sbb takut ubat tu bahaya.. takut sbb tak didedahkan dgn ilmu ttg ubat tersebut.. so kalau cakap secara general utk elak ubat .. payah.. kena ambik kes by kes.. wallahualam

keLiCious said...

**Foot Print**
I don't understand your language! But i am really curious..!!

Carl Samsudin said...

huhuu.. pandai2 fikirkan sendiri la eh..

ZADE said...

Apa nak gado-gado...senang ceta 'ubat' tu untuk mengubatkan penyakit. So, sebelum dapat penyakit eloklah kita jaga kesihatan kita dengan pemakanan yang sihat dan juga supplements yang menyihatkan. In the end...kita tak sakit & tak yah makan ubat.
BTW, I'm a sufferer of migraine. Tak de cara lain selain dari 2 biji Panadol & seteguk-dua Coke yang boleh meredakan sakit gila tu dalam masa less than 5 mins! (Kids, don't try this at home).

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails