Thursday, July 29, 2010

" Amaran Tun Dr Mahathir Mohamad Kepada Bloggers di Malaysia "



Salam Khamis semua! semalam duk aku sedap online dekat rumah, aku tersentap kejap dekat Buletin Utama TV3 bila mantan perdana menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad berbicara pasal blogger-blogger di Malaysia ini. tambahan Tun Dr Mahathir Mohamad juga merupakan blogger di Malaysia ini. antara amaran-amaran Tun Dr Mahathir untuk para-para blogger di luar sana:

  • Kod etika perlu diwujudkan secara sukarela demi kebaikan penulis blog kerana ia bakal membina reputasi di mata orang ramai.
  • Penulis blog harus berpegang teguh pada kod etika untuk menulis perkara benar demi kebaikan masyarakat supaya mereka dan blog masing-masing lebih dihormati.
  • Jika penulis mematuhi kod etika, lebih ramai orang akan membacanya.
  • Penulis perlu bertanggungjawab atas penulisanya serta tidak menyalahgunakanya.
  • Dilarang mengatakan perkara buruk atau memaki hamun orang lain, orang akan marah dan meraka boleh mengambil tindakan terhadap kita.
  • Mesti ada bukti untuk setiap yang kita nyatakan.

Fuh! itu dia amaran-amaran yang dikeluarkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad. Tun taknak la medium Blog ini jadi macam media massa. kadang-kadang bagi info yang tak betol. sebab itu Tun nak buatkan kod etika untuk melindungi blogger-blogger dalam Malaysia ini. lepas ini korang susah dah la nak memaki hamun orang, nak mengkondem-kondem. ish2! tak syok la berblogging lepas ini bila semua nak kene ikut rules. nak jugak freedom kan? habisla entry aku pasal 'Najis di kedai mamak' dan entry kondem 'Darkbatman is a gay' akan jadi isu lepas ini. sama-sama renungkan.

p/s: UTM JOHOR ada kes pembunuhan.




7 comments:

suhaisweet said...

Setuju...Dropping here...nice entry friend, visit mine..latest entry for today ;D

Chopie said...

carl..ceritala psl kes bunuh utm tu.

Carl Samsudin said...

nanti carl update ok pasal kes pembunuhan itu.

nurul nadea said...

utm ade kes bunuh baru? sape mati?

Carl Samsudin said...

tunggu entry jap lagi ok!

Shukjessa said...

hehehe tp kalo bace blog Tun pun lebih kurang gak cume cara hentaman dia lebih bersopan dan punya input.

~Nur Finie Afnie~ said...

seb baik belog saya citer pasal kisah2 diri sendirik..hehehe..takut gak..

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails