Friday, July 16, 2010

" Kedai Mamak TerFAMOUS di Wangsa Maju Menggunakan Pelaris Menjijikkan!! " "


.Gambar sebagai hiasan.

Salam semua. bagi student-student di universiti. sekarang dah masanya untuk korang concentrate belajar after cuti yang agak panjang. so bila cuti dah habis. ada la rakan-rakan aku yang still belajar dekat UTM ini pulang ke UTM untuk meneruskan pembelajaran diorang. tapi disebalik niat untuk belajar tu. ada seorang kawan aku ni balik ke UTM dengan membawa satu cerita yang membuatkan aku "ANTI-KEDAI MAMAK"!! *mode: muka nak muntah*.

Korang pernah tak pergi kedai mamak yang popular dekat Wangsa Maju, Kuala Lumpur. aku taknak mention nama kedai ini. tapi kedai ini ada 2 buah dekat Wangsa Maju tu. dekat bahagian atas dan bahagian bawah. aku last week baru je aku pergi kedai mamak ni masa tonton bola Germany vs Argentina. kedai mamak dekat bahagian atas ni memang selalu ramai orang la. sampai ke tepi-tepi jalan orang park kereta. korang boleh agak tak kedai mamak apa yang aku maksudkan? korang nak tau tak pelaris apa yang diorang gunakan? if korang tau la, konfirm lepas ni korang tak akan ke kedai mamak lagi *ramai yang before ni cakap dengan aku, kedai mamak tu pengotor!*







.Najis manusia.

Yup!! kedai mamak yang berkenaan memasukan najis manusia yang cair ke dalam kuah-kuah yang digunakan untuk kedai tersebut. kawan member aku ini after dia keluar toilet dia nampak najis-najis tu di dalam satu bekas yang dah ready untuk dimasukan ke dalam masakkan diorang. bila kawan member aku ini nampak jek kegiatan cilaka diorang tu, terus owner dia datang nak kasi duit untuk kawan member aku ini tutup mulut. cilaka punya mamak! *maaf, entry ini agak meloyakan. aku just menegakkan keadilan!*. lepas ini korang ada rasa nak makan kedai mamak lagi tak? korang pernah lalui benda-benda macam ini tak?

p/s: selalu kita dengar diorang gunakan spender kan? if najis ini dah betol-betol melampau. no wonder la ramai yang sakit perut bila balik dari kedai mamak. wtf!

59 comments:

Epul Azimi said...

giler,ni dh melampau ni,kwn ko kena buat report ni...........

Carl Samsudin said...

dia buat report dah kot.

Anonymous said...

poyo ar kau..
bukan semua kedai mamak pon kotor.
entah betul ke tak cite neh.

Anonymous said...

poyo ar kau..
bukan semua kedai mamak pun kotor.
ntah betol ke tak cite kau neh.

Carl Samsudin said...

anonymous: i like you la! penyeri dalam belog aku ni. love u lah!

Anonymous said...

broo..
siasat dlu..
kadang kadang atas dasar hasad, leh timbul fitnah..
wallahua'llam..
manusia bodoh mana pun takkan nak campur aduk najis dengan makanan..
so kita boleh fikirkan..

myonyu said...

bapak geli...........................................................................
yang aku tau kalau kat perak ni owang pakai spenda...gile bangsat..lo aku dapat owangnye...memang aku baling spenda tu kat die!tapi ni najis dow...taik!!da cair ceroi ceroi da..menci2!!

Anonymous said...

susah nak percaya laa..
aku pun pernah dengar myth yang nasi lemak senibong permas johor, yang oramg ramai kata, sambalnya, di letakkan tuala wanita yang telah diguna...
tp setakat dengar cerita lah..
tak nampak bukti..
dan tak pernah terbukti...
aku expect, blogger mcm kau, leh tapis entry yang purely authentic..
but hey, we all are humans!
cool dude

RaMa2UnGU said...

eeww...
penah gak dgr pasal ni...kes org kdai mkn je besenya...

Carl Samsudin said...

ini cerita yang aku dengar. so berhati-hati la yeh.

btw anonymous. aku dah tau siapa kau. jejak IP address aku berjaya. thanks.

cik shara gadis bunga said...

geli kot u ;(
nk muntah
aritu lepak sane mase tgk german n argentina'

Carl Samsudin said...

owh yeke? i pon sama gak. lepak sana gak masa germany vs argentina! i duk tiup2 vuvzela 2! hahahaha.

Shukjessa said...

ooo cerita guna najis ni aku tak pernah lagi dengar.

tapi so far kalo ikutkan kedai2 macm ni mmg agak kotor.

sbb dari tafsiran diorg sendiri bersih tu adalah di tempat makan (tempat yang kita makan tu je la) sebab tu diorg jage part tu je.

tapi cerita disebalik kitchen sape yg tahu?

dulu aku ade member kerja di kedai mcm ni la. satu hari tu die tnampak la ade sorg pekerja dari negara asalnya ni menggoreng ayam. tibe2 ayam tu jatuh bergolek2 atas jalan raya. dan dia just kutip and longgokkan balik dan bwk gi depan.

sape yg pernah tengok astro travel and living akan tahu la kenapa orang dok kate cani kotor. realitinya diorg di sane mmg bgitu, so istilah bersih tu agak janggal dan pelik seperti istilah di malaysia

Anonymous said...

chill dude.
no harsh feelings..
aku takde google acc.
so terpaksa go on anonymous..
aku cuma sampaikan apa yang terfikir..
=)

Anonymous said...

chill dude.
no harsh feelings..
aku takde google acc.
so terpaksa go on anonymous..
aku cuma sampaikan apa yang terfikir..
=)

Carl Samsudin said...

shukjessa: setuju teramat la!! thanks for the info! appreciated it.

anonymous: thanks lawat eh.

myonyu said...

adei...

of tr@vels, 3nvironment, 9hotography and bl@bl@bl@ said...

weh..serious ke? nih kena pergi report nih..kalau kedai mamak yang lain buat camtuh macam mana?

rNesZaiNe said...

shit ! Pengotor gile haih ! da report , oke lah . tp pihak berkuasa da amk tindakan blm? senang jek , ta ya makan dkt luar lagi ;) ehhe .

woaini_87 said...

i think every restaurant.. or any place that serve food does things like this...i mean like they might pick up food from the floor.. or anything just to make sure their food taste good... so as long as we do not know what happen in the kitchen, we will just go there..

cik shara gadis bunga said...

la..
rily ?
no wonder bising
haha :)

ninaneno said...

ada certain kedai makan yang niat menyimpang je buat camni... yang ikhlas nak jual makan bagi orang makan tu... takde hal... dulu aku pun penah je keje kedai makan... sampai 2-3 kedai makan dah aku keje...

alhamdulillah tempat2 yang aku keje tu, kitchen dier sangat bersih dan kedai pun femes... kalo orang nak fitnah pakai pelaris tu... wallahualam, tapi aku pun tak dapat detect apa jenis pelaris kalau dia ada pakai... yang penting, kedai2 yang aku keje dulu, pemilik jenis sederhana, tak menunjuk sangat diri tu warak, dan caring sangat dengan pekerja...

btw, tak dinafikan ada setengah kedai guna pelaris bukan2. ikut pada kepercayaan dorang jugak la... so, kalo rasa ragu2 dengan certain kedai makan, jangan pegi. sebab, kalo buat laporan pun, kalo panggil pihak berkuasa siasat, dorang ni jual makanan, makanan pulak benda yang orang semua cari dan cepat habis, jadi, biasanya susah nak detect bahan2 yang dorang masukkan, kalo depan penguasa lagi la boleh berlakon, kan...

so... pilihan terletak di tangan anda... yakin, ok... boleh la pegi... tak yakin, masak sendiri lagi bagus... =)

RazFiRa said...

Dahsyatnye..yucks

Fatin Aliyya said...

yucks!!!!jijiknya!x senonoh betol.

aLy said...

sangat tak suke dah pegi kedai mamak..
geli~

Carl Samsudin said...

thanks pada yang bagi info eh. carl hargai sangat. tapi mungkin de certain mamak stall yang bersih kan? fikir2 kan lah yek.

Dilakochan said...

Perghhhh!!! Tobat siot aku tanak pegi tmpat ni!

Ini mesti kedai NEW ZEALAND bukan nama sebenar!

Gila geli's! Dah la aku rajin mencapub kat sana makan Cheese naan!

.Anna. said...

euwww..! geli nyeee.

uh uh actly dah banyak kali kot dgr citer pasal kedai mamak ni. tapi sebelum ni mase kat utm selalu je pegi mapley belakang petronas tuh. kalo teringin roti tempayan je pegi sane. haha

Wan Gerrard said...

Err sangat geli, orang tak ada moral je buat camtu..Adoi

Misz Sephia said...

sori tp nk cite gak. Ade kakak mase keje dlu kate ade kedai mamak letak najis manusia yg mule2 kuar tu.. yucks.

I mmg dh benti mkn kt kedai mamak since kiteorg order milo ais. Mamak tu letak milo kotak dan add up dgn air paip.. Tu mamak kt Tmn U lah tu..

Budak2 UTM, tgk2 skit tau mkn kt kedai mamak tu

Chybee said...

mak aih, scary giler. baik masak sendiri. hoho

azyan liyana said...

waduhhhh kedai tu tempat lepak aku siang dan malam!ak dahla orang kuat wangsa maju adeyh.

sebaik ak jenis tak suka makan kuah2 kat kedai mamak.slalu order air je huhu

.::WaNiE::. said...

errkkk

sangat geli saye membacanya

LyaNa HamzaH said...

kalo di wangsa maju ada satu port saje yg terlintas di kepala hotak aku ni..iaitu di area2 wangsa walk itu..betul ke encik carl?kalo kedai itu..erkksss...selama 4 tahun aku study di iium..situlah port tgk bola.kawan aku siap ketagih ngn teh tarik dia...ermmm..tp sbnrnya mmg mapley, tahap kebersihan mereka x memuaskan la.but still full house,hihihi..

paish acad said...

ha tula ko kalid..sengal..aq dah kate jgn mkn kedai mamak ko xnak dengar..aq dh lame anti kedai mamak ni dowh!!! lau btol2 xde pilihan je baru aq g..slagi ade kedai melayu o fud court aq g sane..no mamak no cry la bro..jamu org dgn taik pekerja die la tu..yg dtg mkn melayu..cilakak punya mamak!!

Anonymous said...

NZ rite? hehe..memang banyak cite pasal kedai ni.. ramai yg tau kedai tu mmg ade gune pelaris just xtau ape die.. xtau la plak klau btul pkai taik mmg dasyat sgt la kan.. btw kedai ni mmg dah lame di boikot..

Carl Samsudin said...

berhati2 la bila ke mamak ok. if siapa dapat tengok gerakan belakang dapur diorang. an dkorang dpat snap apa diorang buat memang terbaik la!!!

nananeera said...

mamak yg pemes kt wangsa maju of cz la NZ.. wuhuhu.. tempat mkn pebret tu...

tp cite ni pnah dgr gak tp tuju kt mamak len.. yg kt setiawangsa dpn masjid 2.. shah jahan ke pe ntah..

tbe2 rasa diri cm babi.. mkn pastu berak pastu mkn blik taik.. ewwww.. *maap komen agak koto*

fatihah said...

euwww, kedai tu NZ curry house eh. geli gilaaa, sanggup letak benda2 macam tu semata-mata nak untung. haih, nasib baik dah lama tak makan kat situ.

~~Masha~~ said...

Eeeyakkss..huhu..naseb slalu g kedai mama untuk minum sahaja..sekian..(minum pon was2 jugak, cawan bekas ape la aku minuom ni)..huhu..

Nama Samaran @ NickName

cik ena merduwaty said...

apa motif ek dorg buat mcm tu??ish..

aZLiNa aZiZ said...

Berkata benarlah walau pahit sekalipun. Pendedahan sebegini memang betul2 berani. Baik bagitau je nama kedai tu, supaya sume orang tahu dan jangan jadi mangsa lagi.
Hish, mamak ni pun, kalau nak cari rezeki, biarlah dengan cara halal. grrr~gerammmm...

ieda said...

macam tak logik tapi tak mustahil..sib baik saya tak gemar sgt makan kat kedai mamak ni..kalau p pun yg mmg dah kenal tokey dia...
masalahnya my hbby suka ...ishhh..

j0j0_bdiN@ said...

aku tau restoran yang kau maksodkan~
yang 'cawangan atas tu aku tak pernah pegi.. aku pernah pergi yang kat bawah pye tu~tu pon 2 taon lepas~
Kedai makan baik mamak ke melayu ke cina ke semua sama jek~Diorang ni pakai macam-macam pelaris nak bagi orang asyik makan kedai dia..
Kalau melayu mesti bomoh suruh letak apa dalam makanan diorang. Kita plak dok sedap bantai~
Yang restoran 'popular' itu kononnya diletaKKAN najis..
Mana-mana kedai makan sama jek~Lagi yang kedai tak hebat mana, taK sedap man tapi ramai orang dtg..
So, fikir sendiri...

Mazidul Akmal Sidik said...

Salam.

Memang banyak isu dikaitkan dengan kedai mamak terutamanya kebersihan.

Hemat saya mudah, jika kita memperkatakan sesuatu perkara berbentuk 'hearsay', pandang dengar, justeru tiada sehahihan dan boleh menjurus ke arah fitnah.

Secara peribadi, atas alasan apa sekalipun, saya bukan pelanggan kedai mamak.

Majoriti kedai mamak di Malaysia menggunakan tenaga kerja bukan Islam. Mereka, pekerja beragama Hindu berasal dari India. Namun, sebilangan orang Islam memandang remeh hal ini. Kedai mamak tetap digilai.

Sebilangan Kopitiam juga turut menggajikan pekerja asing. Pengusaha lebih bijak, meletakkan gadis bertudung warga Indonesia sebagai 'pemancing' pelanggan namun ramai bersikap pandang sebelah mata. Kopitiam tetap mendapat sambutan orang Melayu khususnya.

Sebagai pengguna, kita semua berhak memilih, maka buat pilihan tepat.

Terima kasih.

eykameow said...

thnks 4 da info. ehh apesal mmbe u punye mmber tu x report je ha? haihh

anazeyy said...

seram giler tgok bende nie... btw, tq ye bg info bgune nie...

PIDUT ASiS said...

pernah dengar gak pasal benda ni..ada 1 kedai kat kl pon letak najis dalam nasi beriani dia..masyukkk..hahah

Post Terhangat...
Baby Beraksi Ghairah..(Versi Baby)

.Anna. said...

laaa NZ curry house ke carl..? gilelah. pernah makan kat situ sekali bertahun-tahun yg lepas! chettt

emma said...

sabar je la..dh byk dgr cite pelik2 mcm ni sblm ni..tp xtau lak kesahihannya..wallahualam..

Anonymous said...

bro tak baik tipo, kalau betol kenapa tak amek picture.. kan skang semua tepon da ada camera.. snap jerr la.. ada bukti, baru bole percaya.

rina said...

harap harap singapore tk mcm tu. klau gitu, hari hari je la aku makan fast food. hahaa

dee said...

yaks..kompem xnk p dah kedai mamak...kedai ala2 'mamak' yg kat dublin ni pon xnk p lagi dah...yaksss... loya giler tekak....

btw, salam kenalan =)

sungguh tah faham said...

uish. pngotor gle,rsenye ak tau kt mne mamak 2,buaye2 yg rmay lpak c2. njis mnusia ltk at mknn ak x pnh dnga la tp klu pelaris monyet berjoget kt atas makann pnh la dnga, tp 2 sume mlut ke mulut. ak sndri x tau kesahihannye....
btw sbgai pngguna kte hruslh brhati2 utk mmlih mknn trutme cri lh kdai yg bersih2 sket. k

Anonymous said...

pics of it didnt happen

Anonymous said...

adakah kedai mamak yang kamu maksudkan itu adalah kedai mamak yang berdekatan dengan jusco?

Yvonne said...

Salam. Memang banyak isu dikaitkan dengan kedai mamak terutamanya kebersihan. Hemat saya mudah, jika kita memperkatakan sesuatu perkara berbentuk 'hearsay', pandang dengar, justeru tiada sehahihan dan boleh menjurus ke arah fitnah. Secara peribadi, atas alasan apa sekalipun, saya bukan pelanggan kedai mamak. Majoriti kedai mamak di Malaysia menggunakan tenaga kerja bukan Islam. Mereka, pekerja beragama Hindu berasal dari India. Namun, sebilangan orang Islam memandang remeh hal ini. Kedai mamak tetap digilai. Sebilangan Kopitiam juga turut menggajikan pekerja asing. Pengusaha lebih bijak, meletakkan gadis bertudung warga Indonesia sebagai 'pemancing' pelanggan namun ramai bersikap pandang sebelah mata. Kopitiam tetap mendapat sambutan orang Melayu khususnya. Sebagai pengguna, kita semua berhak memilih, maka buat pilihan tepat. Terima kasih.

Anonymous said...

Assalamualaikum semua...saya x berapa yakin la dngn entry carl samsudin yang sngt confident ni.cerita mulut ke mulut ni selalunya adalah fitnah.dkt tempat saya pon ade gak kedai mamak yang fitnahnya sebijik mcm ni.if kedai mamak tu adalah NZ lagi la sa x pcaya.dulu pada setiap bulan ramadhan tauke NZ tu slalu dtg ke asrama saya bawa juadah berbuka.dia ngn family dia pon turut beruka dan solat taraweh dngn kami.xkan la dia sanggup bagi anak2 yatim makan benda kotor tu kan??n bwt ape dia brsedekah kalo dia jual benda haram(najis).follower pon jngn terus prcaya pada cerita yg xde bukti.yakin dngn ulama(jakim).

muhammad thameem said...

saye tau kedai yang bro maksud tu..
BOSS kedai tu muslim laa, kalau pon dau pekerja dia guna bende macam tu habeh kene hantam ngan BOSS..
saya tau kedai tu macamana..
siasat dulu bro, jangan sebarkan fitnah macam ni..
orang bodoh macamna pun tak kan nak letak bende tu dalam makanan..

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails