Monday, August 16, 2010

" 8 Steps Untuk Mengedit Gambar Underexposed "


Salam Isnin semua! salam berpuasa untuk hari yang ke-6. so macamana puasa? dah nak dekat seminggu dah kita berpuasa kan? ada rasa lemak dekat badan tu dah turun berkilo-kilo tak? if ada rasa, baguss. so maknaya niat nak berdiet sekali di bulan Ramadhan ini membuahkan hasil. tapi jangan la sampai skip sahur kan. nanti tak bertenaga pulak nak harungi hari-hari siang yang tanpa makanan ni. diet pon ada caranya. paling penting. minum air kosong banyak-banyakkkkkkkk.

So, kali ini aku nak story sikit pada golongan-golongan yang suka mengambil gambar kat luar sana. kadang-kadang korang pasti terambil gambar yang agak gelap/underexposed kan? so dengan photoshop korang boleh edit balik gambar tu jadi seperti gambar yang korang mahukan. dekat sini aku ada nak tunjukan dekat korang cara aku mengedit gambar yang underexposed ini kepada gambar yang clear dan tone yang agak best. *benda ini subjectif, kadang-kadang ada yang suka gambar gelap-gelap, terang-terang, terpulanglah pada diri masing-masing*. sini aku just guna 8 steps untuk recover balik gambar yang underexposed. jom layann..

.Underexposed Photo.


.1st Step.

.2nd Step.

.3rd Step.

.4th Step.

.5th Step.

.6th Step.

.7th step.

.8th step. FINAL.

.Overall.

So macamana? ok tak. any comments. apa yang aku buat ini cara aku. maybe korang ada cara tersendiri kan. siapa-siapa yang nak tau and nak belajar dengan aku macamana nak buat macam ni. boleh-boleh la datang bertemu aku ok. kita face-to-face lagi best.

p/s: belog aku kene hentam bertubi-tubi dengan viewers. nak-nak bila nadia bayu, ibu dan ayah damia dan Diana Naubi menglinkan belog aku dekat belog dia pasal kes 'Melayu Babi'.



9 comments:

YobSumo said...

great. tapi aku lagi suka sampai 6. kasi ahhh step camna nak buat...

Aliesya♥Amani said...

samapi step 6 dh cun!!! tp yg under Underexposed Photo tue napak vouge!

Shukjessa said...

btol2, agak stuju dgn aliesya. aku pun tak tahu kenapa aku suka gambar yg lebih ade darkside (bayangan), mungkin lebih nampak mood die kot???

gambar under ko tu pada aku dah ok dah carl, kaler pun dah lawa vibrantnye, tp tu la mate masing2 lain pendapat lain cara kan =p

Fathiah Farid said...

semua tone cantik..ade valuenye masing2..huhu, post la lagi psl photography ni carl!!

nurayunni said...

cantik..

Nurulbadiah lai Mohd Ramli Lai said...

carl...all nice...tone nye cantik2...kire yang mane2 pon..i rase sgt nice:)

Chybee said...

gmbr underexposed pon dh cun. hahaha...suke2! mmg lain org lain minat kan?

Carl Samsudin said...

gambar under 2 pon dah ok? haiyaa... huhuhu. sbb 2 aku kata bende ini subjectif. setiap mata lain penilaian dia. thanks! nnt if aku baik hati aku gtau macamana cara dia ok!

rosesrosz said...

eh hye! get ur link from nadia bayu..btw cantik la pic di atas..suke dgn bidang fotografi ni..tp sy masih zero knowledge le..

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails