Sunday, August 29, 2010

Mc Donald's Malaysia, Haram atau Halal?


.Mc Donald's.

Salam semua! siapa dalam dunia ini tak pernah dengar perkataan Mc Donald's. sebut je Mc Donald's pasti terbayang burger-burger, fries, ice cream dan ayam-ayam goreng di Mc Donald's. Mc Donald's ini bukan je dijadikan tempat makan, malah dijadikan tempat melepak, study dan tempat nak menontot bola. ada yang menjadikan Mc Donald's ini dah macam rumah sendiri. hari-hari mesti nak jejak kaki ke Mc Donald's. tak perkene ice cream Mc Donald's tak complete hidup seharian. *aku nak dekat hari-hari lepak sahur di Mc Donald's. tak makan. lepak jek.*

Sebelum ini kita diajak beramai-ramai untuk boikot Mc Donald's dan yang seangkatan denganya kerana dikenal pasti Mc Donald's memberi sumbangan untuk negara Israel. baru-baru ini datang khabar berita yang mengatakan JAKIM menarik sijil Halal dari Mc Donald's disebabkan daging-daging yang digunakan di Mc Donald's datangnya dari Uruguay. belum pasti halal atau haram daging-daging tersebut. tapi 2-3 hari ini aku explore laman web Halal Malaysia. di dapati JAKIM tidak menggantung/menarik sijil pengesahan halal. buktinya ada di 'sini'. yang bertarikh 23 August 2010.
.Aku banyak menghabiskan masa beronline di Mc Donald's.

p/s: aku pernah bekerja di Mc Donalds hampir setahun. macam-macam selok belok aku tahu =)



10 comments:

hanis said...

da lame xmakan mek d.. tapi eskrem die xleh nak resist la huuu~

wannurfazrini said...

alamak. terbayang2 sunda strawberry, lama x pekene . cesss

Azmi said...

tu la..kejap haram kejap halal..
dah konfius da..
baik xyah makan sebab benda syubhah=ragu2

Misz Sephia said...

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs378.snc4/46083_10150230825260023_142518590022_14062238_259292_n.jpg

*∽ IZAN ∽* said...

ni mesti selalu dpat makan Mc D free nihhhh

cik tasha shafzan said...

salam..
kalau tengok kat YOUTUBE, ada tajuk 'truth of McD'..
nama pun manakan 'fast food', sah2 la ada benda2 lain yang dia masukkan supaya menambat selera kita2 ni..
yang pasti, saya suka ayam..
haha..

Shukjessa said...

cerita dia begini:

ada insan mane tah yg dpt copy or snap surat dari jakim kepada mcD yg uruskan bab2 pengurusan daging ni.

lepas tu jakim ragu2 dengan badan pengesahan halal di sana (uruguay) dan diminta untuk menghentikan supply dari sane.

then bila dah kecoh2, dan tak tahu cane perkembangan, tiba2 dekat site halaljakim kata lesen halal mcD tidak ditarik balik tanpa sebarang alasan dan komen.

pada pandangan aku begini, McD ni syarikat yg besar, diorg takkan sewenang-wenangnya akan buat kesilapan macam ni, rugi la kan. tengok la cane diorg boleh tukar trademark mcD yg asasnya berger daging kepada non daging di india?
so kalau setakat nak penuhi lesen halal tu, aku rasa bukan benda mustahil pun.

dan jakim terpaksa juga berikan lesen halal walaupun kita disuruh boikot produk ni. nak beri alasan ape tidak memberi lesen halal sedangkan ia mengikuti peraturan yg ditetapkan??

p.s: kdg2 kita terlepas pandang, benda dah sah ada lesen halal jakim kita bising2, tapi benda yang sah2 takde lesen halal jakim kita tak pernah bising, cuba tanya diri dan kawan2 berapa ramai yang lepak kopitiam, restoran2 western yg ada sajikan arak tapi claim halal...

Whoda said...

sangat suke sundae mcD hee~

fndrocka said...

pasal uruguay tu...kat paper sorg dah jelaskan yg dorg skrg amik bekalan kat new zealand kalau tak silap

eqhaZIN said...

mak ak kate mcd xhalal.
tp pastu dier gk yg ngidam mcd~

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails