Sunday, October 17, 2010

Tutti Frutti, Johor Bahru, Malaysia.


 Salam and hye pembaca-pembaca blog aku ni. dah lama aku tak buat entry pasal tempat-tempat makan ni. dah lama tak cari tempat-tempat baru untuk melepak sambil makan. so kali ini aku nak tunjukkan korang satu tempat baru dekat area Kebun Teh, Johor Bahru ini. nama kedai ini TUTTI FRUTTI !!

 Aku tau tempat ini pon dari member aku sendiri, Huda. so apa yang korang boleh dapat dekat Tutti Frutti ini? Tutti Frutti ini menyediakan yogurt dalam bentuk beku/ice cream. dekat Tutti Frutti ini korang kene layan diri sendiri (self-service). Tutti Frutti menyediakan pelbagai jenis perisa untuk frozen yogurt dan toppings *bahasa melayunya, penambahatasan. haha* mengikut selera korang sendiri. Tutti Frutti ini banyak khasiatnya, antaranya ialah ia mampu mengelakkan colon cancer, mengawal tekanan darah serta level kolestrol di dalam badan, rendah lemak, rendah calorie, kandungan kalsium yang tinggi dan bermacam-macam lagi. berapa charge untuk harga se'cup' Tutti Frutti ini? Tutti Frutti dicharge mengikut berat frozen yogurt dan toppings yang korang ambil. RM5.30 for 100 grams. korang ambil banyak, korang kene bayar bayak. ingat tu!

. Pintu masuk Tutti Frutti di Kebun Teh, JB.

.Tutti Frutti's logo.

.So, kali ini aku nak tunjuk dekat korang macamana cara nak membeli Tutti Frutti ini. haha. so bersama host kita kali ini, DIANA NAUBI *dia ada blog jugak! , click 'sini'*.

 Hye! saya Diana Naubi. atau nama glemer saya Yana. if korang banyak sangat kawan-kawan nama Yana korang boleh tukar nama saya menjadi Yana Kuda. sebab dulu saya suka menunggang kuda. ok-ok. saya tak nak merepek panjang. 1st-1st korang semua kene kene ambil cup ni. dia ada 3 color cup ini yang mengikut size. if korang nak makan untuk sorang korang boleh la ambil cup yang macam saya ambil ni. warna orange! tadaaaaaaa!! *walaupun muka saya tk berapa eksited*.

 Ha! lepastu korang kene gerakkan kaki korang beberapa langkah ke sebelah kanan untuk mengambil frozen yogut ini. alaa. senang jek. korang just letak cup dekat bawah macam i letak ni then korang press 'batang' tu. nanti keluar la frozen yogurt tu. if korang tekan lama-lama banyak la keluar. maka duit korang pon bakal keluar dengan banyaknya! yeay!! eh lupa. dekat sini banyak pilihan frozen yogurt, so korang pergi la dekat stesen-stesen yang korang minat.

 Lepas tu kannn. korang kene berlari laju-laju untuk smpai ke area 'Toppings' ini. jangan sampai terjatuh tau. nanti membazir yogurt tu. dekat area ini korang boleh pilih bermacam-macam jenis toppings yang ada. sebut je. pasti ada. nak tau toppings apa yang ada? jom i tunjukkan kat bawah ni!

Tadaaaaa! ini toppings untuk buah-buah. macam-macam buah ada kan? nasib baik takda durian. if ada dah lama i letak durian banyak-banyak.

Ini toppings untuk bebijiran *i tak tau la nak panggil apa*. 

so lepas korang dah siap hias cantek-cantek korang punya Tutti Frutti, dah tiba saat-saat yang dinantikan. untuk timbang dan bayar. sorry la i punya pembantu tak amik plak gambar masa i nak bayar. *kechingggg-kechinggg... bunyi mesin pembayaran*. lepastu dah boleh duduk sambil membawa Tutti Frutti dengan muka yang gembira. =) 

.dan! ini la hasilnya... yummy tak?

ini kawan i punya. Huda.. sedap seiyh.
dah la i xnak bebel banyak. nak pass balik kat tuan empunya blog. bye!.

aku kembali! ok ini gambar-gambar aku dengan kawan-kawan aku pergi menghadap keenakkan Tutti Frutti ini. seriously sedap gila! aku tak tipu.

Sepeti biasa lah. if dah kumpul ramai-ramai macam ni mesti la ada gambar beramai-ramai kan? *jenuh jugak nak guna self-timer bila setiap gambar ada je orang yang tak berpuas hati dengan gambar ekpresi muka dia, so far ini yang terbaik*.

Pengacara dan make up artist. haha.

Ini lah huda! dia dah nak berangkat ke kolumpo dah. baru je dapat tawaran bekerja di YTL. gud luck babe di kolumpo sana!!

.Hadiah dari aku untuk huda. claps claps claps....

So macamana pengembaraan korang ke dunia Tutti Frutti yang dibawa khas oleh Carl Samsudin. terasa terliur tak dengan keenakkan Tutti Frutti ini? if terliur apa lagi. jom kasi pekena Tutti Frutti! dengar cerita dekat Kuala Lumpur dah banyak. dekat JB baru satu. 9/10 stars!

p/s: lepas ini Tutti Frutti nak kasi aku diskaun tak? sebab aku dah promosikan diorang. haha.


18 comments:

Anonymous said...

hi,

tq for the review.

patutnya, 'pull lever' bukan 'press batang'.

owner.

haiqal said...

hye.i went alreday.sunway pyramid.sedap gila.i took the small cup.but then i thought the price is just nice.seklai,perghh.,rm 13,20.kechingg.nice gila.

FatinNadiah said...

jeles tak dpt join. at that time baru je sampai dari putrajaya! takpe, will see huda kat KL! :)

soh diorg wat ice room plak kat JB!

ctRuhie said...

rasenye cam kat Jco donut pun ad yogurt cmni gak kan...huhu

*∽ IZAN ∽* said...

First time gi beli ... pakai letak sesuka hati..

sekali gi cashier 'kacin'..! rm 24..!!
Terus masuk buku rekod 'eskrem termahal' pernah beli seumur hidupp! ha ha ha

Anonymous said...

kebetulan br try smlm...my son amik jer dah rm10++, makpak lg...ape2 pon sodap dan sihat!!

Anonymous said...

kebetulan br try smlm...my son amik jer dah rm10++, makpak lg...ape2 pon sodap dan sihat!!

Anonymous said...

kebetulan br try smlm...my son amik jer dah rm10++, makpak lg...ape2 pon sodap dan sihat!!

aRi sHu said...

oh my..~ i xtau pun jb ada tutti frutti..tx for sharing..

Yatre Hayati said...

wah tutti frutti..nak kena pergi ni !

afeeqah said...

jln kebun teh kat mne ek? cam penah dengar je?

Zulfahmi Abidin said...

whattt...how come i dunno meh.^_^ grr.hehe.tengs for the info.^_^

blueferrari69 said...

Ada satu Tutti Frutti baru buka kat Tmn Sutera Utama (Skudai), shoplot sebelah Sutera Mall, satu deret ngan PappaRich. Klu x silap Jln Sutera Tanjung 8/4.
Cantik kedai dia - cleaner& bigger!

Mia Redzuan said...

fuhh,jumpe pon. tngh cari2 di mane tutti frutti tu brade kat jb ni.
thnx for sharing awk :)

Anonymous said...

Dear owner,
Please stop being a douche.

Customer.

Crew(hanif) said...

hi...kte ade lg 1 Tutti Frutti kt Setia Tropika...tmptnye blakang restoran mustika zam zam(mamak)...

Anonymous said...

The latest Tutti Frutti opened up in Taman Gaya, near Pelangi Indah, Ulu Tiram, Johor. Same row as the Rawa Steamboat.

Smother Affis said...

Tmn U ada satu, kat Jusco

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails