Wednesday, November 24, 2010

Plan Prepaid Manakah Yang Terbaik Untuk Pengguna Blackberry ?

Hotlink, Xpax dan Digi Prepaid

 Salam semua! kali ini aku nak buat entry yang memberi korang sedikit info lah. khas untuk korang yang menggunakan Blackberry atau yang baru nak berjinak-jinak dengan Blackberry *dalam bahasa Sarawak, BerryBilem*. haha. Ramai yang tanya aku, best ke pakai Blackberry? best! if korang suscribe dia punya BIS (Blackberry Internet Service). if korang tak suscribe macam korang guna phone biase je lah. takda beza pon. ramai orang confius jugak nak pakai telco yang mana paling best untuk BIS ini. buat masa ini aku pernah guna 2 jenis telco untuk Blackberry aku, Hotlink dan Xpax. bagi aku 2-2 ada kelebihan dia. sekejap lagi aku ceritakan ok!. *Prepaid tau!, tak mampu lagi nak guna line*.







Blackberry Rakan-Rakan Tercinta

 Korang perasan tak kadang-kadang dekat facebook ada status yang tulis via Blackberry? hah! itu dia update status dia guna BIS lah. if dia update status guna wifi dekat mana-mana tempat yang ada wifi, status dia akan tertulis via mobileweb. perasan tak? so ada yang bertanya macamana lah nak update status via Blackberry padahal dah guna Blackberry dah. so korang kene langgan BIS lah! senang jek jawapan dia. so nak tau telco mana yang menyediakan BIS terbaik? jom.. kita mulakan dengan: 

Xpax (Celcom)

 Ok! ini telco yang aku guna buat masa ini. Xpax menyediakan 3 plan untuk pengguna Blackberry. Plan RM0.50 (BBM with Xpax), RM1.00 (Blackberry Social) dan RM2.50 (Blackberry Advance) *semua untuk sehari*. untuk plan RM0.50, korang hanya boleh BBM (Blackberry Messanger) sampai mati, sebab unlimited. ingat! hanya boleh BBM sahaja!

 Untuk plan RM1.00 (Blackberry Social), *ini yang aku guna*. korang boleh access social media application dekat blackberry korang seperti, BBM, Facebook, Twitter, Yahoo Massanger, Windows Live Messanger dan banyak lagi. tapi ingat! korang tak boleh nak browse web! if korang browse, ready lah untuk dideduct credit dalam akaun korang! =) *aku dah bagi amaran*.

 Lastly, untuk plan RM2.50(Blackberry Advance), korang boleh buat semua yang korang nak. boleh nak surf the net, check emails, download lagu, download applications dan semua kelebihan yang ada pada plan RM0.50 dan RM1.00.

 So, macamana nak suscribe kan? senang jek. korang just type BB ON dan send kepada 28882. pastikan korang suscribe after 12 malam yeh! sebab dia akan kira after pukul 12 malam. if korang suscribe pukul 10 malam, rugi lah korang! *aku dah bagi peringatan sekali lagi!* =)

Hotlink

 Sekarang tiba masanya untuk Hotlink pulak! dulu aku menggunakan telco ini untuk Blackberry aku. Hotlink menyediakan 3 plan jugak, RM98 (Monthly BIS Plan), RM28 (Weekly BIS Plan), dan RM 2.50 (Daily BIS Plan).

 Untuk Monthly BIS Plan (RM98) dan Weekly BIS Plan (RM28), korang dapat menggunakan kesemua Blackberry services termasuk push emails, instant messaging, social networking dan internet/WAP browsing. kira semua benda korang nak buat berkaitan dengan internet service di Blackberry boleh la! tak ada penghalang. tapi korang kene ingat. Plan-plan ini ada usage capacity. untuk RM98, usage capacity dia hanya 1.5GB manakala untuk plan RM28, hanya 500MB usage capacity. sekiranya korang terlebih guna dari usage capacity ini, korang kene bayar RM 1sen-0.5sen/kB. ada faham?

 Last sekali, untuk Daily BIS Plan (RM2.50). korang still boleh guna macam plan RM98 dan RM28 cuma korang tak dapat nak WAP browsing lah. if korang nak tau apa tu WAP browsing korang kene google sendiri lah yeh. dan plan ini jugak ada usage capacity dia, hanya 200MB sahaja. 

 So macamana nak suscribe BIS untuk Hotlink kan? korang type *100#. korang cari lah internet service dan Blackberry Internet Service. bila-bila masa sahaja korang boleh suscribe. tak perlu tunggu selepas pukul 12 malam. =)

 Sebraissss!! (macam Eric Leaong). ini khas untuk pengguna Hotlink yang tak pernah melanggan BIS sebelum ini sahaja. sah sehingg November 2010 sahaja. korang boleh mendapatkan perkhidmatan BIS secara percuma untuk 5 hari. bagaimana? korang just type FREEBIS3G dan send to 22999 *untuk pengguna Blackberry 3G*, atau type FREEBIS2G dan send to 22999 *untuk pengguna Blackberry 2G*. mari bersorak! yahoooo! =)

Digi Prepaid

 Dan tiba masanya untuk Digi Prepaid! telco ini aku tak pernah cuba lagi untuk Blackberry aku. tapi telco ini still ada plan untuk pengguna Blackberry di luar sana. hanya RM2 sehari untuk menggunakan Blackberry Internet Service by Digi Prepaid. ingat yeh! Unlimited! huhu. aku tak boleh nak explain panjang lah pasal Digi Prepaid ini. aku tak pernah guna. dan rakan-rakan aku pon takda yang guna Digi Prepaid untuk Blackberry diorang. siapa ada info boleh lah kita share sama-sama yeh! =)
..................................................................................................................................................................

 So dekat sini aku nak buat sedikit kesimpulan lah. most of my friend yang guna Blackberry diorang guna Xpax. korang nak tau kenapa? Xpax dia tak ada limited capacity usage. perasan tak? Hotlink ada kan? then untuk menggunakan semua service internet dekat Blackberry, Xpax menawarkan harga yang lebih rendah. bayangkan hanya RM2.50 (Blackberry Advance) sehari, if seminggu? baru RM17.50. still unlimited tau! if Hotlink, seminggu dah RM28. mana jimat dan berbaloi? tapi, pengalaman aku menggunakan Hotlink dan Xpax ini, aku rasa Hotlink line dia lebih laju dan lancar berbanding Xpax. so pandai-pandai lah korang tepuk dada tanya selera korang which telco is the best ok! aku tak belah mana-mana telco. aku bukanya bekerja untuk Xpax atau Hotlink atau Digi. =)

 Bila kita dah suscribe BIS ini kan. rasa setiap masa nak cek facebook dan ber'tweet'. dah macam orang gila kadang-kadang. nak tidor je akan baca tweets untuk sehari tu. bangun tidor je mesti menghadap twitter jugak. haih! zaman teknologi betol la! so sesiapa yang nak berfacebook dengan aku or ber'tweet' dengan aku korang bolehla click gambar dekat bawah ini ye. dan kepada sesiapa nak ber'BBM" dengan aku bolehlah passkan korang punya PIN dekat ruangan comment yek!



p/s: Bulan depan insyaAllah nak balik KL dah. dan tak sabar nak tunggu after 24 December. Projek Gadis with Fatin Liyana. *kau kene training menangis ok cik Fatin!*.

p/s/s: masa aku tulis entry yang penuh dengan info ini. aku asyik #nowplaying Travis MacCoy - Need You and The Solids - Hey Beautiful (HIMYM Soundtrack).

p/s/s/s: korang ada pertanyaan? *ceh! dah macam kaunter pertanyaan dah aku nih*.

49 comments:

Anonymous said...

ade satu pertanyaan lah. walaupn entry ni berkaitan bb, sy nak tny jugak andai mr.carl boleh bg info.kata la sy pengguna iphone 3gs dan sy ingin guna xpax.(prepaid).camne ekk dgn charge data internet dia..boleh ke beli data unlimited utk sebulan n berapa harga..kalau dpt wat satu post entry utk pengguna smartphone lain spt iphone,HTC dll bg yg gune prepaid lg best..

tq

Carl Samsudin said...

owh tq for ur question eh. buat masa ini saya boleh buat kajian lagi pasal iphone. nanti saya cuba ok. if nak dalam masa yang singgat cuba try tanya telco center yeh. mungkin dia dapat membantu =)

Anonymous said...

tq for the answer..x bape urgent cume nak tau..sbb setau sy org kata bb ni system dia lain dr smartphone lain sbb ade BIS right?kira dr segi pnggunaan data pn x sama..cam membantu gak kalau dpt tau pasal iphone lepas bc pasal bb..
thx for the info on bb

Zamir said...

En Carl.. Yang Xpax 2.50 ade limit browsing.. x silap ak 50MB/day.. Kalo ak silap sorry kay

Katak Ijau said...

sorry sbb jawapan aku tersimpang sket..tp nak komen juge.. :)
so far..
aku amat berpuas ati dgn bb aku..
best...dgn pelbagai bb application
off course pakai BIS lah..
tp bg pengguna postpaid..ramai kata better guna DIGI, sbb lebih murah and takde hidden cost..
macam pengguna maxis cam aku...BIS aku ok..just aku bengang sket dgn charge call maxis yg mahal situ sini jek...

Taq Rafael said...

kalo dok area bandar better la pakai digi utk BIS.
1. sebab paling murah utk BIS.RM78/bulan - unlimited
2. Sebab ari raya xda masalah line bz cam celcom n maxis
3. tenet dia leh kata superb gak lajunya. kalo kt umah aku slalu pakai utk modem tenet kt pc.takda extra charge pon.baya la 78/bulan pastu online smpai lebam

Carl Samsudin said...

Anon: yup bb dia ada BIS. so intenet data dia lain sikit dari yang lain. lepas ini saya cuba godek iphone pulak ok! =)

Zamir: cuba try cek ini
http://www.xpax.com.my/blackberry/unlimited.html

Katak Ijau: owh betol. aku ada dengar jugak, if guna postpaid better guna DIGI. tak silap aku rm68 sebulan kot. btw maxis memang terkenal dengan mahal. huhu. itu trademark dia!

Taq: owh yeke? good info! thanks! =)

Taq Rafael said...

yeszaa incik Carl
berubah lah kpd DiGi...boleh??hahaha
2189A257 <--
btw DiGi tenet is unlimited, TAPI
pas penggunaan 3gb, dia slow skit jd 700kbps dari 1.0mbps (padahal aku rasa xda slow mana pon) dan additional charge.
Plus kalo play youtube takda lagging (bangga jap dctu)
Tp kalo korg kawasan sub-urban..better celcom or maxis kot..coverage digi area sub urb ni kureng ckit

Nadya said...

Pernah guna digi & maxis..Celcom tu tak berminat pulak nak guna sebab ada kawan pernah langgan yang 250 tu pastu sehari tak boleh connect ke internet..Lagipun tengok pada line broadband,macam dapat agak yang line mesti lambat punya..

Maxis & digi agak bagus..Cuma bila dalam bangunan,digi agak kerap disconnected..Sedikit sakit hati di situ T____T

Tapi digi unlimited..Lepas penggunaan 100mb (kalau tak salah) dia akan jadi slow sikit..Tapi tak slow mana pun..=)

Tapi please beware guna digi bis sebab ada kawan yang pernah kena tolak sampai rm7 (rm2 untuk bis & rm 5 untuk internet)..

zuradah sidek said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

en.carl boleh bagi tahu saya tak dimana blackberry center untuk negeri joho n kuala lumpur?

Dilakochan said...

Yg best nye BB ni ade dataplan.
senang org nk tweet FB kat mana2 bila bila masa!

Asal la smartphone lain xkasi dataplan cm BB!

Whoahhh pojek gadis dgn Fatin Liyanaaa??
Mesti superb gila.

Tak sabo ah nk tunggu hasil nnt!

sarawakianboy said...

Gua search title, jumpa plak blog lu. Nice info.

To me, Maxis BIS 2.50 tu memang laju gila ar, kalau nak tweet, bbm, fb etc. Itupun bila line 3G.

Now, gua guna digi la plak. Kalu tempat yg taK dapat line 3g tu, dpt gprs je. mmg lembab sikit nak receiving bbm etc.

Btw, tau tak macam mana nak setting supaya kredit tak kena suck gila babeng bro? Even kita ambil plan RM 1/day. Kredit still kena sedut. Apa setting kat BB ni bro? Help.

celcom gua tak pernah try lagi.

Oh here my pin: 21FF0C37
Twitter: @sarawakianboy.

Thanks yo.

Abszeen Picco said...

Plan Terbaik Untuk BlackBerry Internet Sevice (BIS) (Prepaid) Buat Masa Kini : DiGi vs Maxis vs TuneTalk vs Celcom

http://abszeen.blogspot.com/2011/07/plan-terbaik-untuk-blackberry-internet.html

Anonymous said...

baru paham psal bbm/ bis ni..kalau tak my handphone bb jadi macam hp biasa laa..thank you so much for all your information..-mab2427-

qaesha said...

thnx for the info bro, first ingt kan just connect gune wifi tp x kluar pun via bb. but nk tny if kita just nk try BIS for 1 day dulu boleh ke?

Kucing Nakal said...

now celcom xpax dh tukar plan, yg advance tu ade 3.. xsilap aku.. RM2 sehari, RM8 seminggu and RM23 sebulan.. lebih jimat kn??

hellfire on earth said...

hah . carl~!
nape ek bb aku "BlackBerry Internet Service: not connected"

da langgan maxis BIS 2.50 DUA KALI

dua2 kali kering kredit T_T

manflanker said...

Assalamualaikum.

nak tanya, mcm mane nak tau BB kite tu tgh guna wifi atau BIS. aku kalu boleh dload nk guna wifi la atau tmpt yg ade wifi aku nk guna wifi gak. nk jimat usage.

Anonymous said...

Mcm mana nak guna wifi kalau taknak on data services? Sbb kalau on dia mkn duit kan?

Siti Mariam said...

Ello :)
i pakai digi bis plan . Its unlimited . :)

Anonymous said...

your blog is stuffed with rubbish
http://hsmusa.com/node/366149
http://174.133.236.123/node/35541
http://oneflirt.nl/index.php?do=/blog/2323/speedy-blueprints-regarding-assurance-sant-a-good-update/

Anonymous said...

Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out
and say I really enjoy reading through your posts. Can you
suggest any other blogs/websites/forums that cover the
same topics? Thanks!

Have a look at my site antivirus system

Anonymous said...

recently stunning blogs
http://www.dawnmona.com/blogs/entry/Fast-and-easy-Hints-When-considering
http://axj.com/elgg/blog/view/83634/helpful-secret-tips-suitable-for-referencement-naturel
http://paintballeverything.com/members/alma84b/activity/128274/
http://www.notonfire.com/node/138189
http://phpfox3rc310.phpvelox.com/profile-62246/info/

Anonymous said...

Love the Africa Map pendant!

my weblog www.pageranky.info

Anonymous said...

Definitely believe that that you stated.

Your favourite reason appeared to be on the web the easiest factor to keep in mind of.
I say to you, I definitely get annoyed while people think
about worries that they plainly don't recognize about. You managed to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing without having side-effects , folks can take a signal. Will probably be back to get more. Thank you

Here is my webpage ... pilgrim jewellery usa

Anonymous said...

Thanks for this excellent pointers, Erika. I have been using a printer and this post is really valuable.


Also visit my blog post imaginationplayground.com

Anonymous said...

I love this completely!

my blog: glawg.com

Anonymous said...

thank you so much !! Trouble fix with Samsung ML-1520 on Win8
64bit.
Great!
Numerous greetings from Germany.



My web-site - Xerox phaser 8560 Maintenance Kit

Anonymous said...

the best gemstone could be the constructed to be diamond or ruby studded.
it becomes an eye candy for any girl;"~

Here is my web page ... danon jewellery israel

Anonymous said...

Wow, this аrticle is niсe, my sistеr іs
analyzing thеse things, therefоrе I am going
to let knοω her.

Here is my sitе ... fantage sign up

Anonymous said...

I like the helpful info you provide in your articles. I'll bookmark your weblog and check again here regularly. I'm
quite certain I will learn many new stuff right here!
Best of luck for the next!

My web site; Hultquist Earrings

Anonymous said...

Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue.
I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

Check out my blog; xerox 8560

Anonymous said...

Actually nice, should attempt it today.

Here is my page - blogspot.com

Anonymous said...

hello there JOJO kindly send me a video on how to make pcb using
laser printer and ferric chloride.

Visit my web-site - xerox phaser 8560 drivers

Anonymous said...

I think the admin of this web page is genuinely working hard in favor of his web page, as here every
stuff is quality based material.

Feel free to visit my homepage ... Private cloud

Anonymous said...

Pretty sectіοn of cоntent.

I juѕt stumbleԁ upon your ѕite аnd in aссession capital to аssегt that I
get in fact еnjoуed account youг blog poѕtѕ.
Anуωay I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

My website ... jeux de facebook

Anonymous said...

Really practical info, I have always favored
laser printers because they are less pricey to make use of,
when you make the preliminary investment. Toner cartrages are more expensive
however outlive most individuals several inkjet cartrages and are
much less messy to utilize. You can establish your laser printer to print in grayscale and use much less of
the colour toner, I just utilize shade when publishing images.


Check out my page :: xerox phaser 8560 yellow ink

Anonymous said...

Label season again! I do them in word. The original was easy .
.. A couple of years back. But now that I've made deletions, it seems I can't put simply in one more label &
address in the deleted (blank) place.
Whether I use tab, area, or ctrl tab, the cursor goes to
the next label position. However not on top line,
to begin with a label. Why is that? Just what's the remedy? Just what am I doing wrong? I thought about merely developing yet another tag design template. That seems a great deal of operate vs a simple upgrade.
Thanx anyone ...:).

Also visit my blog post; xerox phaser 8560dn

Anonymous said...

Have you еver thought аbout crеatіng an e-bοok oг guеst аuthοrіng on οtheг webѕiteѕ?
I have a blog cеntered οn the samе infοrmаtіon уοu dіѕcuss anԁ woulԁ really like to have you ѕhаre ѕome stοrіes/informatiоn.
I knoω mу νisіtors wоuld enjoy yοuг ωогκ.
If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

my web-site; http://www.mywebkeywords.com/go/chaupal.biharfoundation.in

Anonymous said...

Uncovered your report very intriguing undoubtedly. I really experienced reading it and also you only make fairly some
very nice points. I can bookmark this site for this
potential! Relly terrific article.

My web-site - silver jewellery sets

Anonymous said...

Kindly send me the comprehensive notes concerning "Make PCB using a laser printer-Printed Circuit Boards" our pupils can easily know it and
bear in mind.

Have a look at my site - xerox phaser 8560 ram error ()

Anonymous said...

complimentary variation hp laser airplane 1020.

My blog xerox phaser 8560 ink ()

Anonymous said...

Stunning story there. What occurred after?

Thanks!

Here is my web site - Buy LG 42LS5600

Anonymous said...

Many thanks worked first time!

Also visit my homepage xerox phaser 8560 toner

Anonymous said...

Defіnіtely believe that which you said. Your faνοrіte rеason
ѕeemed to bе on the internet the sіmρlеst thing to
be аware of. I say to уou, I definitelу gеt irked whіle people consider woгrieѕ that they plaіnly dоn't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

My web site yahoomail login

Anonymous said...

I need to to thank you for this great read!! I definitely loved every little bit of it.
I have got you book marked to look at new stuff you post…

Feel free to visit my web-site rosacea

Anonymous said...

sir, please send the video clip to my e-mail, its fantastic.



My blog post - xerox phaser 8560

Anonymous said...

It works !!! Thanks so much !!!

my web site ... Xerox phaser 8560 ink sticks

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails