Saturday, January 30, 2010

" Dr. Carl Samsudin: negative calories food "


Beribu-ribu pengamal diet seluruh dunia tertanya-tanya tentang kewujudan makanan yang boleh meningkatkan kadar metabolisma badan yang boleh menyebabkan lemak-lemak yang terkumpul di dalam badan terbakar dengan sunguh hebat sekali. Wujud kah makanan sebegitu? Mari kita Tanya Dr. Carl. Pakar dalam bidang pemakanan dan peminuman. Terjah!!

Pendapat dari Dr. Carl Samsudin seperti berikut:

1. Melalui fakta-fakta yang saya perolehi, ada beberapa jenis makanan yang boleh meningkatkan kadar metabolism badan hanya dengan makan sahaja makanan tersebut. Sunguh mengagumkan bukan? Makanan yang mempunyai kehebatan seperti ini digelarkan sebagai “negative calorie food”.

2. Apa yang menyebabkan makanan seperti ini berfungsi sungguh hebat selaras dengan kehilangan berat badan adalah disebabkan kebolehan makanan ini untuk membakar lemak atau dengan erti kata lainnya it’s special capability to burn fat.

3. In fact, dengan hanya memakan makanan seperti ini, anda akan membakar lebih banyak calorie dari apa yang anda makan.

4. Ini membuatkan negative calorie food sungguh hebat dalam process mempercepatkan kadar metabolism dan membakar lemak.

5. Disini Dr sertakan dengan contoh:
  • Lets say lah kan, anda dah merancang untuk makan negative calorie food yang mengandungi 10 calories.
  • Then, anda makan makanan ini dan menyebabkan anda membakar 18 calories.
  • Di sini matematiknya, anda makan 10 calories, tapi makanan yang anda makan mengandungi 10 calories ini telah membakar 18 calories. Anda telah Berjaya membakar 8 calories dengan hanya makan makanan ini. Fantastic!!!
  • Jenis-jenis makanan yang bertindak sebgai negative calorie food ini mostly datangnya dari sayur-sayuran dan buah-buahan.

6. Sayur-sayuran:
  • Lobak, broccoli, cabbage, asparagus, beet roots, celery, bawang putih, bawang merah, lettuce, bayam dan many more.

7. Buah-buahan:
  • Apple, blueberry, tembikai, anggur, lemon, limau, orange, limau raya cina, honeydew, manga, betik, nenas, strawberry, tomato dan many more.

8. Sekiranya anda menginginkan penurunan berat badan dengan kadar yang cepat, gambungkan pengambilan negative calorie food dengan makanan harian yang anda ambil sambil melakukan excersice. Ini menyebabkan kadar metabolism anda meningkat bukan hanya semasa excersice tetapi jugak semasa anda berehat.

9. Jangan sesekali sangup kelaparan untuk menurunkan berat badan anda. Makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi dengan kekerapan yang tinggi. Dengan itu kadar metabolism anda boleh aktif sepanjang masa.

10. Sekian terima kasih.


saya ingin mengucapkan ribuan terima khasih dekat sedara rapat saya yang selalu membimbing saya dalam profesion kedoctoran ini. beliua merupakan pakar haiwan ternakan. thanks alot isma.

beliau di dalam bilik pembedahan. memberi inspirasi kepada saya untuk bergiat aktif dalam bidang pemakanan dan penutrisian.

p/s: terpaksa layan keskemaan menjadi doctor. saya selsema!


Friday, January 29, 2010

" Outing For JOHO "

salam and hello to all.

JOHO are going to have a PHOTOGRAPHY outing for photographers (bukan photog pun bleh join jalan2) on the 30th January 2010. This will be the first ever outing organised by JOHO and will be joined by KUKUBESI (artis undangan) and theKANGKANG team for knowledge sharings and discussions.

THINGS TO LOOK UP TO.
-JOHO blue buttons (RM3-wajib dibeli utk peserta dan yes its RARE)
-kehadiran KUKUBESI dan crew2nya (kite berkenala
n dan lihat sendiri demo dari team mereka tentang a proper and minimal PHOTOSHOOT session)
-meeting new friends with the same PASSION (jangan sombong-sombong...if not sampai bile takkan ke mana)
-exploring JB and its best kept secrets.


JADUAL WAKTU KELAS 6 UTARID
(BERKUMPUL di HADAPAN POST OFFICE JOHOR BAHRU)
- 2.00pm: Registration & pengagihan BLUE BUTTONS.
- 2.30pm: Registration closed. Dispersed
- 4.30pm: Gather at Plaza Seni rooftop
- 5.00pm: The Kangkang (KukuBesi)
- 7.00pm: End (minum beramai-ramai)

Category:
- Thaipusam
- Tribute to Al-Marhum Sultan Iskandar
- people
- places

The winner for the contest (of each category) will received JOHO t-shirt and discount for KukuBesi class in March. The result is final and the winners will be announced in a month after the date of outing.

The winners' picture will be display in the JOHO gallery ( we will tell you where and when later)

Method for submission: email to johobaru@gmail.com with the title OUTING JOHO 30/1. Details will be discussed later.

THINGS TO BRING FOR THE OUTING.
-JOHO plate (can be downloaded and printed out. go to www.johobaru.blogspot.com to get it.
-passion (dont leave home without it)
-pocket money or mangkuk tepen dari rumah (we still dont have budget to belanja)
-friendly and sporting attitude (if not JOHO suggests,its better for you to stay at home and watch TV.the best place to control your macho hehe)

we are looking forward to ur participations and this is the least JOHO can do to make JOHOR even more interesting. You guys are the BEST and lets keep it that way :)

THIS OUTING IS TOTALLY FREE!! SO DO COME!!

we pay RESPECT and LOVE to our late Sultan and we welcome the new Sultan of JOHOR in our own respective way.

see you guys there JOHO luvers :)
JOHO


need more information? click JOHO.

p/s: jom esok!! lupakan seketika kerja yang menimbun-nimbun. contact aku jom!

Thursday, January 28, 2010

" Penangan Hanis Zalikha "

Ini just entry yang aku nak inform kat korang apa yang terjadi dekat belog aku last week. bila aku postkan entry pasal hanis zalikha. belog aku kene serbu dengan peminat-peminat fanatik si hanis zalikha tu. even takda la sampai beribu-ribu kan visitors but bagi belog aku kiranya macam pecah record jugak la entry pasal hanis zalikha tu. hebat betol la perempuan tu.

hari pertama aku post pada pukul 11 pagi. graf semakin menaik.

keesokan harinya still ada visitors yang duk usha entry hanis zalikha.

thanks alot to nuffnangers yang duk baca belog aku. gua hargai lu all!!

bila aku nak jadi hanis zalikha version lelaki pulak?

p/s: report da submit semalam. next week presentation. skarang? makan la. lapar.



Wednesday, January 27, 2010

" Living Room JB "

Hah! ni lagi satu tempat yang best lepak-lepak dengan member dekat joho ni. Living Room Cafe! yang paling best pasal cafe ni dia punya interior. sangat menarik and selesa. kerusi dia yang colorful dan empuk tu. memang boleh terlena la lepak sini if tengah-tengah penat. pekene dengan air dia yang style! best-best!! siapa-siapa yang camwhore sangat sesuai la tempat ni if korang nak bergambar-gambar. jom layan~

pintu masuk living room. dia punya sign board pon da cun!

Kaunter @ tempat buat air.








mural-mural dekat dinding dia pon cantik jugak!

magic-magic! lukisan tu duduk atas bayang-bayang. creative rite? try dekat rumah nanti ok!

nah aku bagi alamat living room ni dekat korang. if tak jumpa google sendiri.

Living Room Cafe

Lot 05, Plaza Mentari (SunCity)

Jalan Kuning,

Taman Pelangi,

80400 Johor Bahru.

p/s: jom explore tempat-tempat best lagi dekat joho. desaru jom!!



Tuesday, January 26, 2010

" Happy Birthday Melor "


Nah! ini dia. khas untuk kawan aku. Nadia Farhana @ Melor!! hari ini hari jadi budak ni. so dengan bersungguhnya aku buatkan entry untuk dia ni. so mari sama-sama kita layan. konsep entry aku ni "kembali ke zaman silam, zaman jahiliah bersama melor". hahaha.

Jap. sebelum tu aku nak nyanyikan untuk ko jap! Happy birthday to you, Happy birthday to you, Happy birthday to melor, Happy birthday to you~!!

Story sikit mana aku kenal budak ni. aku jumpa dia masa kelas english aku mase aku degree. mula-mula lepak dengan die pelik jugak la sebab dia la 1st member aku sarawakian. then lama-lama sangat best la pulak. sangat best la lepak dengan ko melor!! rindu zaman-zaman jahiliah kita time degree. sampai pointer tungang langgang. lets menyelam ke dasar!!

ini la tuan empunya badan yang gempal ni. melor. (zaman dia dengan beanie)

time ko belanja kitorang makan dekat singah selalu. 1st gaji ko. aku makan lamb chop yang sedap dan banyak tu.


ko ingat? aku tengah try camera hp aku. panorama style. lokasi dekat meranti nak berbuka puasa!

ko ingat time kita pergi roost bar dengan adec, coco and hani? ko dengan seluar pendek hijau ko tu!

ko ingat masa kita buat steamboat dekat L50? ko tak siap assigment yang nak kene hantar esok pagi. ko memang pemalas!

ko ingat zaman kita beraya dengan berbaju raya semangat2? then lepak beach club dengan baju raya! terkejut romal tengok. haha.

ko ingat zaman kite pergi kolumpo then kite stuck kat genting? tidur dekat kabel car? mandi dekat petrol pump? pergi melaka? beli wayfarer ni dekat da curve? masih ada dalam dashboard kreta aku.

ko ingat tak ko semangat nak tukar style masa ni? ko beli jacket@vest tu? mesti ko rasa ko sangat style kan time ni?

ko ingat tak hadiah hari jadi ko taun lepas? lomo holga ni la kan kitorang hadiah kan dekat ko. macam kanak-kanak nangis-nangis nak lomo! last skali kitorang kasikan dekat ko. suka la tu.

ko ingat tak if aku nak pegi makan mesti ko ada skali. even weekend pon aku kene jaga makan minum ko. sampai badan ko dari kecik dayah jadi macam ni. ni masa kita makan dekat dataran. steamboat + tahu bakar!

ko ingat tak kita ni camwhore jugak?haha. tapi aku tak boleh lawan syapik la.

ko ingat tak kat mana ni? pantai dekat kuantan kan?

ko ingat tak masa ni kita pergi kuantan pukul 12 malam dari joho? 2 buah kereta. sampai rumah atok aku pukul 5 pagi. sahur then terus pergi telok chempedak. nak tengok sunrise. ni la masa tu. nostalgia?

ko ingat tak masa kita nak balik dah dari kuantan? kita singgah kat pantai ni untuk bergambar. masa tu ko rasa ko la paling sexy. badan ala-ala supermodel.

malam tu kita lepak dekat telok chempedak masa hujan renyai-renyai. ingat tak!! takkan aku ingat sorng je. penat la.

ini ingat?

haaa! ini menarik. ko ingat tak setiap malam yang membosankan kita mesti lepak azza's? parking kreta aku baik punya. then bukak bonet blakang. hahaha. sampai satu hari pakgad datang. kerja gila. haha. chachos? remember..
ko ingat masa kita amik-amik gambar dekat balai cerapan ni? ko mesti nak tema colorfool ko tu. tapi menarik la sebab ko cerah macam langit.

ni dekat payung seri putri. tak tau da nk cakap apa. makan sini murah. ko makan banyak.

yeayh! last. time ni ko tak ingat aku tak tau la nak cakap apa. ni time kita meraikan konvo kita. bbq dekat desaru. sangat best time ni. sejahil-jahil ko pon still grad jugak kan. terutama syapik. hahaha. the best la!

Aku cakap ni macam ko tengah lupa ingatan kan? haha. sempena birthday ko aku bawak ko kembali ke zaman-zaman kegemilangan kita. aku tulis ni pon aku da rindu zaman-zaman jahiliah dulu. btw. happy birthday again!!

p/s: malam ni lepak ok for bday melor syapik syima dayah! jangan tak jadi!

Monday, January 25, 2010

" Monsta Cafe JB "

Hell Yeah! tempat melepak yang baru! Monsta Cafe'!! dekat dengan area bukit indah. sederet dengan oldtown nusa bistari. tempat baru. nak try follow ala-ala sekolah rendah cina + restoran makanan cina + vintage style sikit. toilet style. bersih! lets cekidaud!

view di hadapan cafe ni waktu siang.

view waktu malam.

view side tepi cafe waktu siang.

view di waktu malam.

kerusi yang style dan selesa.

gadis bersantai.



kaunter pembayaran. style tak?

outdoor aktiviti pon boleh buat.

iced mocha.

sajian yang dimakan di atas meja yang style.

Paling best!! try usha lantai dia! ni la lantai dia!

p/s: moh melepak sini pulak! paling simple lepak oldtown taman u sudah~

Sunday, January 24, 2010

" Damai Sudah "

Kawan. apa itu kawan? member? kawan baik.. perlu ada ke? kadang-kadang aku rasa kita tak perlu pon kawan baik bila hidup kita dipenuhi dengan kawan-kawan yang suam-suam kuku tapi mengembirakan. apa tujuan kawan baik? untuk luahkan masalah. kongsi susah senang? ada lagi ke orang macam tu? kalau aku lelaki perlu ke ada kawan baik? kawan baik tu harus la lelaki ke perempuan? if lelaki.. tak geli ke? if perempuan.. tak skandal ke?. so. aku tak da kawan baik. semua sama rata sama rasa.

Masalah demi masalah akan timbul bila kita over kawan. lebih-lebih pasal kawan. kadang-kadang masalah tu bukan masalah kita. yang kita nak sibok pasal masalah kawan tu buat apa? konon caring la. bila tangan kiri sakit tangan kanan turut sakit? itu macam? lepas tu? kita yang terlibat sekali. tunjuk hebat la if boleh backup kawan. stress bile kalah. happy bila menang. sampai bila?

Bila kita jauh dari group of kawan? kita jarang dpat join aktiviti yang diorng buat? sebab kita jauh. cuba faham. tak perlula nak cakap-cakap kita tak ingat dekat kawan bila da ada kawan baru. silap. masalahnya jauh. jika dekat. pasti akan jumpa. tiada beza kawan lama dan kawan baru. cuma susah untuk yang baru bermesra dengan yang lama.

Kadang-kadang kita tersepit antara kawan sini da kawan sana bila conflict berlaku antara kawan. tak penting semua tu. cuba undur semula dan fikir. apa tujuan kita berkawan? ikhlas ke? if ikhlas tak kesah apa yang terjadi. kawan tetap kawan. fikir secara postif. jika tidak kerana kawan. hidup kesorangn if keluarga berjauhan. korang baik ke dengan keluarga?

Makan kawan? bnyak kali terjadi? sebab apa? tak boleh control diri. kadang-kadang buat dulu then baru fikir. menyesal. nasib baik kawan pemurah hati. maafkan segalanya. tapi? tak serik buat lagi. rampas kawan punya. bermesra. berpeluk. lupa. itu milik kawan.

Penat la fikir bila sini kawan, sana kawan, sini sakit hati, sana sakit hati. ragam dunia. kawan lawan kawan. lama-lama baik balik. penat gaduh. DAMAI SUDAH~
tiba-tiba ada diana naubi dekat sini. kenapa? sebab dia kawan aku. salah ke aku nak letak gambar dia?

ini la diana naubi @ yana kuda.

rockstar!

sweet ke?

ko ingat lagi masa ni yana?

dikala ko gemok yana.

aku pon pelik kenapa ada gambar yana pulak aku post kat entry ni. mungkin aku rindu nak lepak dengan kawan aku sorang ni kot. siapa tahu?

p/s: damai itu indah. cari kawan yang tidak berkaitan untuk rileks.



The Old Entry

Related Posts with Thumbnails