Thursday, January 6, 2011

Gadis Tudung dan Gadis Shawls : Menjengkelkan


Salam my readers! Tiba-tiba ramai blogger perempuan yang berhijab style-style dekat luaq sana ter-butthurt hari ini. Ini angkara satu entry dari blog 'lensarosak' yang membincangkan isu: Gadis Tudung, Shawls Melaram. As korang perasan dekat Malaysia sekarang ini banyak dah gadis-gadis ini berfesyen dengan hijab yang dipakai. Paling bagus bendealah-bendelah macam ini dapat menarik minat gadis-gadis yang 'freehair' sebelum ini terbuka hatinya untuk memakai hijab. Aku rasa paling bengang and fakap pastinya member aku sorang ni, Fatin Liyana.

Gambar hang diguna tanpa izin. Nampak sangat dia tuju kat hang.

ONLY QUALIFIED PROFESIONAL PERSON SAHAJA YANG BOLEH MENGULAS LANJUT SESUATU ISSU. ANDA QUALIFIED PROFESIONAL PERSON?




94 comments:

Hamizah Syamimi Supian said...

huish laa..dah pegi baca dah..sentap kot..hoho..but I don't wear leggings with hijab, I guess that's the plus side for me? =.='

BeaN MorENo said...

actually semua orang boleh mengulas just ulasan itu berilmu atas tidak

Khairul Azkar said...

nak link blog budak tu.

Carl Samsudin said...

mantapkan ilmu di dada dulu sebelum mengulas benda-benda yang sensitif ini. if korang perasan entry2 dia sebelum itu penuh dengan gambaq perempuan2 freehair+sexy bagai. Dia yang nak mencapub. biase lah.

Carl Samsudin said...

KA. aku dah kasi link dalam entry aku 2.

Carl Samsudin said...

http://lensarosak.blogspot.com/

LORD ZARA 札拉 said...

aku g jengah sat.

sebab ramai meracau benda ni kat Twitter.

Nurul Aima Hj Kaim said...

wow mesti lepas ni trafic dia UP ho ho..

aMy said...

OHoO0 !! orang itu sangat tak bagus !
kalau betul die nak cakap sOal isu 2..perlu ke letak pic fatin je~ g gOOgle cOpy paste pic lain tak buleh ke??haisshh!! marah jugak ttbe die kutuk fatin nih

* penyOkong fL ^^

Hamizah Syamimi Supian said...

if betul nak tegur pun don't do it sarcastically..tegur elok2 pun orang boleh terima, kan..not everything boleh dibuat secara sarcastic or annoying macam tu..really nak mencapub la kot tu..-sigh-

Nur Nabilla binti Sazali said...
This comment has been removed by the author.
Carl Samsudin said...

Cara dia cakap pn macam cara orang yang tak banyak ilmu di dada. perhatikan entry2 dia sebelom ini.. Craps! macam tu nak tegur kes orang bertudung? pi tengok cermin lah.

Melz said...

sedang membaca blog beliau :\

eykameow said...

aku nak pakai tudung, tapi bukan sbb tengok org lain pakai tudung lawa. tp sbb Allah :')

one day <3


btw kesian kat FL sbb blog tu tak remove2 gmbar dia. serius takleh bla bg jawapan! walaupun internet ni dunia tanpa sempadan..sila lah hormati empunya gambar/what else? Malaysia ada undang2 ttg ni k. AKTA berapa ntah. aku lupe jap :P

naem glizzy said...

yes yes dah bace siang tadi. die sgt x patot letak gamba fatin.. die cakap kat bahagian komen, tanak letak gamba yuna sbb she can sing. why? xberani sbb takot yuna saman? lol :) hmm.. die xsuke da la. xpatot buat camtu. adeh laa..

Anonymous said...

yup..tgk entry die pon mmg seme pempuan yg free hair n etc...
lom tgk entry..tgk header pon da mcm hape kan....picta2 seme nafsu jew lebih..then nak cakap mcm tuw...


tgk diri sendiri dulu..ni da mcm memalukan sendiri...

Shukjessa said...

oh isu tudung aku pernah tulis gak dekat blog aku, tapi secara general aje la kalo aku sindir pon.

never state names or pics from someone else. tu perlu ada kalo kita nak mengkritik or nak menegur pon. sebab kita menegur utk semua orang secara general bukan secara spesifik.

so penulis blog tu mmg ada masalah la tu kan...ethics takde dalam menulis.

p.s: menegur biar ada caranya

nama saya fatimah dan saya bukan pengganas said...

kalau dia google n letak je muke sape2 yg die jumpe tu, myb org lain pulak yg akan mrh. kalau muke yg googled tu "nobody" tak mcm fatin liyana, adakah post ni akan ditaip oleh CS? maybe tak.
relax, jgn cepat melatah.
mamat tu tegur ada betulnye.
look on the bright side. betul jugak bila dia sentuh isu penjagaan aurat tuh. kdg2 sy tgk pun, sy cam wonder, boleh ke girls pakai tudung then pakai warna meriah2 camtuh.
fashion yang confusing for budak mentah mcm sy. :)
harap terima komen ni ngan fikiran terbuka. peace.

Carl Samsudin said...

Saya terima teguran korang semua.

Memang benar cara dia nak tegur 2. as i mentioned before. Only QUALIFIED PROFESIONAL sahaja yang layak nak komen sesuati issue sensitif macam ni. plus dia memalukan orang dengan mention bulat-bulat nama n gambar orang. mana etikanya? if nak tegur biarlah secara general. tq.

Sorry if aku ada tersalah cakap. =)

edot said...

gila publisiti+gila traffic!whoottt~

Anonymous said...

manusia...biase la
cube kalau die dpt awek cun mcm FL
agak2 die nk ckp byk ke?
huhuhuhuhu

LustfulLuv said...

Mmmphh.. panas rase mlm ni pas bace entry dr link tu.. Pepe pon, sian sgt dekat Fatin.. Tak pasal2 jd mangse keadaan.. Adess.. Nk tlg pon tak mmpu..~

Halusinasi said...

kenapalah tak fikirkan sensitiviti tuan punya gambar tu..walaupun ada betulnya apa yg dia cakap tu tp jgnlah mention nama2 org atau letak pic org tu...isu ni sgt2 sensitif...

Fatin Liyana said...

hi carl thanks !

bia lah dia. memula, mmg dia pakai gmbr aku sebijik. siap ada nama fatin liyana terang-terangan. lepas tu siap boleh bahan aku kat twitter -__-

tapi lepas dia kena serang, die ego taknak remove gmbr aku, so die tulis la sekdar gmbr hiasan. Die ckp org len mencapub sebab letak gmbr muka sendiri besar2 kat blog sendri. Okla tu dari dia, mencapub guna gmbr aku kat blog dia.

i dont understand why people asek nk bermusuh tak tentu pasal? but siryes thanks to ko & mel. aku xcpt melatah. aku igt pesanan korang. aku xkomen pape pon kat die. korng pesan kat aku jgn layan kan? so i choose to remain silent ;)

p/s: org yg tak kena pndai ckp, cuba kena kat diri sendri.

p/s: thanks korng sume for ur brilliant feedbacks ;) appreciate it

ich bin che ya said...

sy dah bace entry si blogger tu ... agak2 la der....

lensarosakreallysucks said...

agree with carl. go carl.take that bitch alexia down!
so rude.and what a male chauvinist.
so wht if he hates women who r into hijabi fashion? whts his problem man

Airin V. Darkmaiden said...

Entry mamat tu okay , nak tegur pasal tudung etc .. tapi I tak nampak point dia , nak tudung .. tapi like ana rafali sebab pakai bj kurung .. without tudung ? even GF dia sendiri pakai camtu . asal dia tak letak pic Gf dia ? kecahhh .. nak up blog sendiri . so desperate . Please carl , UP kan blog dia yang super duper cool tuh ..

Anonymous said...

stuju dgn carl.bkn semua org blh tegur n komen sal isu sensitif ni.
to fatin; hope u sabar n xpyh lyn sgt kate2 org yg cmburu xblh pkai tu.
biasela,u kn bloger fames sme jgk mcm artis.ade je org yg dgki n nk jtuhkn u.pless be strong. :)

Anonymous said...

FL,ente mau jd model sgt kan...??sniri mau tanggung la skarang..hihi
peace

Anonymous said...

apa yg lensa rosak cakap tu ada betulnya. cuma salah nya, dia letak gambar FL. dan memang pendapat dia tak sesuai sebab if we look back dia punya previous entry, dia ni mcm merapu je banyak. but like he said, ini hanya pandangan dia, bukan berdakwah. dia cuma merujuk kepada beberapa blogger terkenal mcm FL, Hana Tajima , CikEpal and more. it looks like mengaibkan orang but deep deep inside korang rasa x betul? aku malas nak komen banyak sbb ni ISU SENSITIF. sapelah aku nak main hukum2 ni. aku pn x perfect. aku pun pakai tudung tak pakai anak tudung. kadang2 terkeluar gak 2,3 helai rambut. aku pun pakai tudung tak labuh (tapi aku mmg tak pakai shawl, abang2 aku marah!)
aku penah dgr dr orang yg boleh dipercayai, kalo ikut islam memang tak boleh pakai kaler terang2 nih.
but for me, whatever it is, suma kena niat kat hati tu. ko buat lah apa pun, kalo niat tak baik tetap gak dapat dosa.
jadi, jangan cepat melatah esp FL die-fard-fanatic supporters. nak marah2, nak batu api suh saman. relax lah, cuba fikir balik, betul2 apa yg mamat tu cakap.
dia mmg de sebut aurat but aku rasa dia lebih nak menghuraikan apa yg menjengkelkan dia.
bak kata sorang anonymous ni, "sniri mau tanggung la skarang"

maaf lah, panjang lak. aku ni bukan blogger so mmg terpaksa lah anonymous.

Nurulbadiah Lai said...

i,ve read that post..and just smiling with one thing in my mind..damn lame and uneducated..

aku pon gadis bertudung..so aku tahu apa perasaan dan apa fungsi tudung..

let say la..dulu bila time aku xpakai tudung..aku tengok org pakai tudung cantik2..so aku pakai tudung..dari niat nk berfesyen,.terus jadik cinta dan suka terhadap hijab..yup at last..mmg fesyen tp dh kurang satu dosa bile tutup aurat kn..pastu..bila ttp aurat..aku pon mula behave..sbb nk suit kn ngn style aku..lame2 bende tu jadik terbiasa..behave and be a good girl..then makin lama pakai tudung..makin ikhlas kerana Allah..pakaian pon makin aku jaga..dari agak sexy..terus kepada biasa2 dan now aku rasa aku pakai tudung ikhlas kerana Allah..
pastu sikit2 bende2 negatif aku buang dari dlm diri.as a girl kat zaman moden ni..aku mmg suka fesyen dan mcm2..tp disebabkan tudung..so terhad dan aku bangge sbb tudung mengajar aku lebih behave..

so bg aku..sapa yg benci pompuan bertudung yang dikatakan pakai warna warni pastu sakit mata la..apa la..bg aku cam otak letak kat kaki je lah..

nak menegur dan mendidik org lain biar lah wise sikit..

btw..letak gambar fatin tu..
apa maknanya?nmpak sgt nk tujukan kt fatin liyana..
and i hate that..not becoz i adore si fatin ni giler2 sampai nk backup die but one thing is..used others picture without permission plus letak entry yg agak sarcastic like that..akan buatkan owner pic tu terasa okey..so..that guy..the method nk menegur is zero..:)

Mama Kyra said...

sy dh bc blog tu..sy dl free hair..br pki pn br 3,4bln..bg saya pki tudung bukan krn terikut2 dgn org..alhamdulillah sy pki tudung kerana sudah tiba ms nk pki tudung n kerna Allah..n sblm sy bertudung,sy berubah sedikit demi sedikit fesyen pakaian..tp wlupn bertudung ttp blh bfesyen.

Miss Shizu said...

entry yang si lensarosak tuh ada betol nyer.sori aku tak sokong blog dier.ni entry 1st aku baca.cuma cara olahan nya tak berapa nak betol.lagi satu,dier letak gambar fatin liyana.tuh yang salahnyer.mengaibkan orang.dosa besar tuh.

yang pasal gurlz pakai striking2 tuh,kan memang dah tertulis tak boleh pakai bende2 yang boleh menarik perhatian orang kalau keluar.

biler kiter dah kena tegur,baru kiter nak perasan yang apa kiter buat kadang2 salah.tapi tuh la.manusia kan.susah nak terima kesalahan.biasalah.aku pon sama.

apa2 pon.sama2 kiter muhasabah diri..chill..=)

IntanBerlian said...

baru lepas baca tadi.silapnya si lensa rosak tu gunakan gmbar FL. tegur pun tegurlah secara umum. sesiapa baca pun dah boleh terasa. ini nak spesifik pula. sebut nama pula tu.

MOFASAD said...

auuuuummmmmmmm

noraini azhari said...

agak melampau entry dekat lensarosak.. dia jeles lah 2..

fatin liyana, kau comel lah!

Anonymous said...

diatas ini adalah komen-komen milik peminat setia fatin liyana, jangan termuntah, terberak, tercirit, atau tergigit lidah member sebelah jika membacanya. ini perkara biasa.

sekian,

TROLL

MIMIE AIZA said...

wooo.. makin hangat dan sensasi. ada pantun yg dia buat untuk fatin liyana.

tak patut mengaibkan org mcm tu. tak salah menegur tapi biar bertempat. cara penyampaian agak salah kan.. haishh..

Aretikz said...

Panas, panas!
Hehe.. 4 me kan carl.. part qualified person di dunia zaman sekarang memang susah nak bagi teguran.. kebanyakkan yang saya nampak orang yang cakap bagus tapi diri x ter urus itu yg selalu bg teguran.. dan oleh sebab itulah.. banyak yg sukar trima tguran.. kita cuba pandang aspek positif dulu.. bru ngatifnya..

secara amnya, saya setuju entri dia, tapi, maaf, cara penyampaian dia thumbs down.. saya teringat cerita Umar Al-Khatab yang memerintahkan orang mengadu zina ditahan. Sebabnya? orang itu memberitahu ada orang berzina kepada khalifah Umar semasa di pasar, tempat ramai orang.. dia nak sampaikan sesuatu betul, tapi sayang, dia mengaibkan orang..

Apapapun, FL sabar jak, semua ini ada hikmahnya, orang tu hanya perlu kena cuci secara hikmah, bukan makian seperti kebanyakkan komen sana.. Beratus dah komen sana, tapi tetap xlawan Zack Zukhairi kot? hehe..

apapapun.. maaf carl.. terpanjang pula.. haha.. peace.. yezza..

aizul marcello said...

huhuhu..ak juz bc sbb org sibuk dok kecoh2...aku terpanggil nak komen..

benarkan aku guna caps lock untuk certain word ya..

Carl,
Aku tak tau kenapa makin ramai orang BODO kat malaysia nih.dan aku boleh ckp mamat tuh adalah salah seorang lelaki yang BODOH dan memalukan.ak tak tau apa nawaitu yang terbuku dalam hati mamat tuh..nak bercakap tentang agama, boleh tak kaw pergi mengaji dulu before buat keputusan..????

Fatin Liyana pakai tudung! at least dia memberi impak yg besar kepada gadis2 di luar sana untuk pakai tudung! yeah ak admit bertudung dah jadi fesyen dan trend..tp at least, bila diorg bertudung, diorg dah tutup satu aurat diorg..drpd tak tutup langsung..ryte??

adoyyyy...kat bawah entry tuh siap dia ckp 'boleh pakai skinny legging sume tp jgn kengkang! WTF! bodo punya lelaki!

dah ar..malas nak komen..kang emo! hahahaha

TO FATIN LIYANA..
u Go Gurl!!!!

Anonymous said...

agree with FL...

ade gak yang komen entry tu kutuk2x tp siap follow lagi blog FL, Cik Epal......kuang2x...

pekejadahnye tu...

nak je aku mention name blogger yg budget bagus tp 2x5.....

dyowg mmg bermulot puaka

tp cube tgk dri sendri....

aku ckp marah dgn pompuan yg sokong entry tu tp diri sendiri pun same je

betul kate FATIN....depa tak kena kat batang hidung sendiri


cube kena, ade melatah tak tentu pasal...


Kpd FL....gUD LUCK fOR UR exam....

Anonymous said...

kesimpulan utk blog lensarosak...mcm byk pengalaman sex..patut tukar name blog."sexmaniac.blogspot"..serius aku rs dia ni sanggap..

Maizatul Akma said...

i really dont get it when people support what lensa rosak ke jahanam ke said. yes, in islam it is stated that way. but if he's really good in religion, how about complimenting ana raffali? is she covering her aurat properly? wearing baju kurung doesnt mean the girl is veeeeeeryyy nice. can he guarantee that ana raffali doesnt even put on skinny and everything? BULLSHIT. his intention in reminding about hijabs wearing style is GOOD but supposed to be in professional ways. by doing that (including involving FL's pic and getting her embarrassed), he just showed his dumbness.

yours truly.

teynteyn said...

hrp kak fel tabah .
kesian die , mcm2 org buat tp still ckp baek2 .
salute kak fel.

~~wawadaboomiya~~ said...

assalamualaikum wbt..

i read ur entri also entri lensa rosak.. sangat tak suka dengan cara beliau.. nak menegur tapi tak kena cara.. no body perfect rite??? nak hentam pun bukan begitu caranya.. sebab nak untung punya pasal ke??? annoying gile..

aku dulu pun free hair.. suka pakai seksi.. pakai seluar paras lutut dengan baju mendedahkan dada.. TAPI..!! satu hari aku lihat kawan aku mengenakan tudung dan dia nampak cantik..

terdetik di hati aku, kenapa dia boleh aku tak boleh??? so, perlahan lahan aku belajar bertudung.. bila dah bertudung aku tukar style berpakaian.. pergaulan pun berubah.. tiada lagi skandal mandal.. aku jadi lebih positif.. beri kejutan kepada ramai orang jugak la..

point aku disini jangan suka-suka hati nak kondem orang.. beri mereka masa.. so, bila dah decide nak bertudung, diri sendiri kena betul2 bersedia.. jangan hangat2 tahi ayam.. sebab perkara berkaitan tudung bukan perkara main2.. menutup aurat itu wajib..

sekian..wassalam..

wirdawahid said...

yeahhhh. ini yang wat org ramai hot nieeee.
dah tue selambarr diaaa je bagi alasan search kat google gmbr tue. d
ah komen setepekd ah kat dia semalam.

Anonymous said...

setuju ngn airin...

tegur org tudung...

tapi suka dgn yg tak pakai tudung...itu yg pelik.

zue @ annaleeya said...

kita kt muka bumi nih, tak semua sempurna... jadi sblom nak tegur org lain, baik check diri kita dulu... jgn suke hentam org... mcm2hal la...

akak pon sentap gak bila baca entry tuh... mcm memperkecilkan wanita yg bertudung... tp akak mmg tak pakaila shawl bagai tuh...

cuma cara bertudung tuh, atas kreatip masing2 la kan??? yg penting tutup aurat dan tau batasnya...

tp yg pelik tuh, duk tegur pasal bertudung, tp bulih plak minat ana raffali yg tak pakai tudung... org mcm nih pon hado????

Anonymous said...

salam carl.

ni opinion aku k.
actually ade betul n ade salah ape yang dicakapkan budak tue.
as a human being, kite taley cepat melenting.
chillex ok.
to fatin liyana, u choose these kan?
i mean jalan kehidupan you.
maksudnye u haruslah bersedia dari segi mental fizikal you and you pun da taw kan benda macam ni akan jadi dalam kehidupan you.
so, you kene terima la.
ade yang suke you, ade yang tak suke you.
bila da jadi mcm nie, mybe yoy baru taw realiti kehidupan sebenr rite?
i tgk kat ruangan komen entry dak tue pon rmai yang bersetuju dgn entry tue berbanding dgn yang tak setuju.
you amek yang positif jela.
lebeyh berhati2 lepas ni dalam penulisan n wateva you do.
contoh, ayah you pkai merz, no need kan nk bgtaw kat blog mcm tue kan?
better you jadikan hanis zalikha as ur role model.
sbb tue dye berjaya n ramai gila gila yang suka personaliti dia.
chill ok, n jgn cepat melatah.
rilex suda beb.

gudluck ok. :)

nazirulhazwan~ said...

carl emsem wa da ulas dan siap buat posmoterm lagi, haha

check it kt blog :

http://nazirulhazwanws.blogspot.com

Pyka Rahmat said...

pakai tudung salah tak pakai salah. haha

nadhraa azhar said...

yup !
betol lha ,ta semestinya yg pakai tudung to baek & ta pakai tudong to jahad .
tp
perempuan ta pakai tudung still islam ryte ?
dye sokong pulak ? -__-
saya ta SETUJU dgn dye ~

Anonymous said...

betul kate anon kat atas tu.

fatin sndiri y pilih khidupan cmni. SETUJU. fatin, sepatotye awk sedar da faham n tahu ble upload mane2 photo kt tenet, i mean fb or blog or memane jelah. itu bermakna dah jadi hak PUBLIC. then ble ade org tegur pakaian y awk pakai n tegur ape yg awk pakai. awk patot terima. AWAK SENDIRI YANG UPLOAD GAMBO AWAK. dunia tanpa sempadan. kat tenet, xde istilah itu gambo saya hak sy. LOL.padahal sendiri yg UPLOAD? nk salahkan sapo? wakakaka.

y mamat blogger tu pun satu. AT LEAST, hide la muka @ tulis sekadar perhiasan. ini x, dah memalukan fatin liyana. haih... agak2 lah!

dua2 x betol. lol

zuyyin zulaikha said...

nak nasihat orang ada adabnay dalam islam right?dengan saya2 terpanggil nak buat entry nasihat menasihati nih..hux2 http://zuyyinzulaikha.blogspot.com/2011/01/blog-issues-nasihat-menasihati.html

Alexandriana Alia said...

pandangan peribadi saya:-

entry brader lensarosak tu ada point. walaupun aku tak setuju semua tapi aku ada setuju jugak even sikit. cuma entry dia tu mmg tak show respect kat orang. dan aku pantang besar dengan spesis cam ni. spesis tak hormat orang then finally end up buat entry cover malu kata 'bergurau-gurau' kepala otak dia berjambul!.

soal komen mana yang sokong FL atau tidak. itu hak individu. semua orang bagi komen tak semestinya sebab sokong FL. tapi plez jangan cakap banyak kalau tak kena kat batang hidung sendiri. FL aku kira dah habis cool dah padahal beliau nak dikirakan sangat fames kot.

lagi satu nak cakap. orang yang suka sangat 'membahan' orang lain ni ingat dia tu bagus sangat ke.

anggap orang begini kurang kasih sayang. pity you!

Nurulbadiah Lai said...

gara2 komen kat entry ni xpasal2 kene hentam ngn anon2..hahahah

y u y u Z u l a i k h a said...

ksian nya kat fatin liyana :( hmm.. dia tu bagus sangat ke? mengaibkan orang tu bagus ke?

rara said...

Ekcelii saya terpanggil nak comment sbbnya saya nie baru2 je berjinak nak pakai tudung. Hehe alhamdulilllah setakat nie kawan2 boleh menerima saya pkai tudung. and kak fatin liyana adalah antara salah seorang yg saya buat sbg idol lah dlm konsep bertudung nie, sweet je die pkai, other than that cik epal comel and kak ayunar. kesian dekat kak fatin, xmasal je kene.

xxraragagaxx.blogspot.com

NoRjAliLAHmDyUSOP said...

sy suke FL sb die bdk medic!!! :)

::wan fadhilah:: said...

aku rasa kan, orng yg buat entry tu xde adik pompuan kot.. xpun kakak.. kalau ada gf pun, aku agak rasa kesian dgn gf dia.. huhu.. cakap ikut suka je. kalau nak tegur tu beragak2 la jugak kan.. dah tu chilok gmbr orng lain plak tu.. ish3..

cena_sarina said...

salam ...masing2 ade kelebihan dan kelemahan..atleast yang bertudung da menutup satu aurat dari tak menutup apa2..janganlah nak mengutuk mereka yang bertudung sebab nak berfesyen..tu memang satu bonus lah kalau boleh bertudung sambil berfesyen..Islam pun sukakan kecantikan..pasal skini jean or legging or watever la...just biarkan jela..dosa masing2 tangung..jangan nak tambah dosa dengan mengutuk orang pulak..

Anonymous said...

aku mcm setuju la yang anonymous atas tue.
to FL,ileks la.
dunia masih berputar. haha.
ok, komen aku kejam. sory.
kau memilih kehidupan like this.
aku paham kot sebb gune gamba engkau.
tapi, kan dunia intenet kan tanpa sempadan.
kot2 rmai yang kat luar sane gune2 gamba kau edit sane sini.
kot2 la kan ubah gamba jd gamba bogel ke.
tak bole la macam tue.
aku lelaki, so, aku tau kadang2 species aku nie tak boleh diduga. haha.
apepun aku mint kau sebb kau cantik.
tapi penulisan blog kau ermmmm biasa je pun.
jgn mara.

sab said...

saya sedih melihat dunia sekarang ni. :(

Anonymous said...

carl ni budak JOHO ke?

patotlah bajek star nak mampos.

Hellioz said...

orang qualified je boleh voice out opinion?

sorry to say
lu ni cetek sangat'

gwa tak tau otak lu letak mane.
kesian community kita
orang biasa tak boleh berkata kata
nampak sangat lu ni style jumud ke langit.
kah3~

amza08 said...

salam...
da bce da blog2 diorg nie.. siyes ckp x berlapik satu...

ape beza tudung biase ngn shwal nie?? rase nye function dy sme je... x ad beza pn.. nk ckp sal rama2 la , pelangi la.. then tudung biase pn same je jgk yg brush itu ini siap ad chain lg... saket mata gak tgk brush cm tue... tp itu fashion.. so ??

kalo nk betul2 bertutp satu badan hape.. bek ckp better pkai jubah n so on.. plek2..

yg baik kita ikut , yg buruk kita tinggal...
mmg la niat bertudung tu menutup aurat.. tp once seorg yg free hair da memkai tudung kerana nk ikut fashion adalah lebih baik sbb dy da tutup aurat dy walaupn secara x langsung... mengajak org ke arah kebaikan bukan nya semudah yg kita sangkakan.. Allah tidak memberikan kita jalan yg sempit ke syurga.. Means terdapat bnyak cara dan kaedah... sama la spti menutup aurat nie.. x biasa bertudung bawal, cari la tudung laen.. x biasa berbaju kurung , berjubah lah....

Semoga kita senantiasa dalam keredhaan-Nya.. ameen....

-atiQah- said...

yang betul:
dia tegur perkara yang betul. saya bkn budak pandai agama, tapi saya ingat pesan mak ayah ustaz ustazah yang ajar sejak kecik2, time skolah menengah..aurat kena tutup, utk jaga maruah diri. utk menghalang dari difitnah. untuk tidak menarik perhatian org. tudung harus melepasi dada. warna jangan terang2 sbb menarik perhatian orang. sbb tu pakai gelang tangan/kaki yg berloceng pun dah xboleh..sbb boleh menarik perhatian. Islam itu indah, semua syarat/hukum yang ditetapkan ada sebabnya. semuanya untuk menjaga manusia. kan? :)

yang tak betul:
tuan penulis blog tu, mengaibkan org. siap mention nama semua blogger yg popular. tak baik mcm tu. mengaibkan. kalau betul2 nak tegur, bgtau secara personal. bgtau elok2. aibkan org berdosa. hati manusia perlu dijaga. walaupun pada asalnya benda tu betul, tapi jadi tak betul sbb dia menggunakan cara yang salah. Rasulullah dulu pernah senyum manis dan berselera makan buah limau yang masam di depan wanita bukan Islam yang sengaja bagi limau yang masan kepada Rasulullah. sebabnya, Rasulullah nak jaga hati wanita tersebut. xnak wanita tersebut kecik hati. that's the point. menjaga hati org sgt perlu. penulis blog tu salah kerana mengaibkan dan memalukan org sesuka hati..

MATAHARI said...

aku wonder, gambar artis yang mencanak2 dekat internet n ditampalkan di blog tanpa izin n....
jgn tertinggal akal di lantai.

eiffel said...

kahkahkahkah!!!!!!!komen2 korg memg klakar!!!!!!

ekyn ashikin said...

serius ok si lensa rosak tu semanrnya mengong.. hahaha.. even aku x pakai tudung pon aku tak kutuk orang pakai tudung macam tuh.. suka lagi ader la.. cantik jer.. n menunjukkan wanita bertudung semakin maju dan bedikari dan pandai berfesyen. sebenarnya dia jeles kot...

{ finieViolet} said...

salam carl..

lantakla mamat tu..

tapi sy mak orang yang pakai shawls dan mak orang yang pakai tudung tapi pakai legging depan suami saja..tak menjengkelkan kan??

Anonymous said...

asal cm tak pepasal fatin liyana lak yg kene hentam/comment byk ni ek. fatin cm tak bunyi sangat pun. senang cite, jaga tepi kain sendiri. jangan nak laga-laga kan org lain. bukan org tu ckp pasal ko pun carl samsudin. kthnxbai.

Love said...

manusia.. selalu pandang yang buruk je! kat sini selain saya, rasanya ramai yang dah bertudung sebab gadis-gadis cantik dan bergaya ni. Pandang yang itu boleh??

Anonymous said...

biadap gila penulis blog nehh................ engat dy tuh ap nk menhakimi uwg................

sudirman said...

tak patut tak patut...pastu guna pic orang lain..emmm

Anonymous said...

Salam ...
Ehemm .. apapun ... di Malaysia, ada undang2 yang boleh mengheret penyalahgunaan informasi termasuk gambar dalam internet, termasuk blog. Jadi jangan salah anggap tentang definasi dunia internet itu bebas dan bila masa je anda boleh ambil darinya termasuk gambar. Tak perasan ke bila anda ambil gambar tu .. disebelah tu ada tertulis - pengambilan gambar tertaluk dengan hak pemilikan tertentu? Ada baca terms yang diberikan oleh google images tak?

Jadi.. tak salah nak guna gambar atau apa2 .. tapi jangan sampai anda disaman oleh orang tertentu kerana niat baik anda... jangan jadi seperti saya.

Terima kasih.

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

xtau nk ckp cmne. tp sblum tujukan buat org, die kne cermin diri die sndiri kn.

cik siska ^_^ said...

da baca da kat belog tu..em,,tak tahu nk ckp cmne..manusia ni mcm2 ragam..ape pun..kena kuat FL! =)

faRhaNA sHaFIe said...

assalamualaikum

Anger is the feeling that makes your mouth work faster than your mind~ Evan Esar-

Anonymous said...

woi khalif!

ka tak payah lah nak letak gambar fatin tu. delete lah. blog mamat tu dah delete. kau pun delete lah jugak.
kau pun sama gila trafik!

Anonymous said...

tapi ade btol jgk lensa rosak tu..
ppn pkai shawl skrg ade yg sekadar lilit kain atas kepale je ak tgk..
ps2 byk yg dh pkai shawl gaye mcm nk pkai bju seksi tp nk pkai tdung..
konpius2..
lelaki pon naek pening ngn shawl striking ngn sgale mak nenek atas kepala dorg..haha..
tp byk lg org laen yg lg trok cthny j******..
ak mls nk aibkan org..
so,sendiri mau ingt la semua..
hehehe

HonEyBuNNy said...

panas...panas...panas.....ehehhehe

rina said...

you don't need to be a qualified professional person to voice out your opinion. As a guy, he is just stating facts that he see. Something that people will talk about and to avoid that kind of discrimination, he voice out his opinion so that people will realize the intention of wearing a hijab. Maybe it is a mistake to have fatin liyana's picture as a form of example but that doesn't mean he is directly referring to her. since she is a famous blogger currently in M'sia and she wears a hijab, she is the form of example but without having the intention to diss her.

nama saya fatimah dan saya bukan pengganas said...
This comment has been removed by the author.
hAku said...

pasai pa ada kumen yg kna remove by the author.??

author takot org terpengaruh ngn kumen dia ke.? ish3...

p/s : bangsa yg suka meruntuhkan sesama bangsa.

Bungakopi said...

salam

dia tegur tu ada betulnya tp sy lgsung tak bsetuju bila dia malukan fatin liyana yg comel sebegitu rupa.

fatin liyana cute, cantik, bijak dan sy suka buka blog dia utk tgok fesyen2 dia smbil tsenyum dgn kwn2 serumah sy.

tapi...
jgnlah krn kita suka orang tu, kita terima bulat2 semua benda yg dia buat.

peaceee:)

sue. said...

biasalah orang kite....cari kesalahan n keaiban orang lain adalah perkara paling best dari bererita mengenai kebaikan dan kelebihan orang tersebut.....buat kamu semua yang suke mencari kesalahan orang lain..teruskanlah.....banyak ganjaran yang bakal korang terima....dan tahniah diucapkan..

una berry said...

how do u define 'qualified person'?
do u think u're qualified enough to counter back his post?
so vice-versa
everyone is subject to his/her own opinion. maybe he's wrong for using ur friend's photo but malaysia a free country no? he got his freedom of speech and so do u.

Anonymous said...

apa yg lensarosak cakap ada juga betulnya. sebab atleast perempuan kt luar sume tu tau macam mana pandangan seorang lelaki terhadap seorang perempuan zaman sekrang. TAPI, cara dia memang salah. ta perlu letak gambar orang lain tanpa kebenaran orang tersebut. itu dah kira mengaibkan orang lain. betul ta? kita pun ta leh judge org lain mengtakan org tu salah, org ni salah. kita hanya manusia kecil di sisi Allah. pahala pun seciput je rasanya kat dunia ni. Allah sahja yang boleh menetukan sape yg salah. sape yg betul. salam.

Anonymous said...

sgt stuju ngn rina n una berry :)

Anonymous said...

sesungguhnya dalam Islam, adalah dosa menyimpan, mengambil mahu pun memapar gambar berupa manusia.


Insafla wahai pompuan2 pakai tudung dan terus papar ke seluruh dunia.

dosa2.

bertaubat la. BODOH!

Anonymous said...

pada saya, fel ta salah sebab bagus ape die pakai tdung cume betul kate anon2 diatas, die yang nak diri die jadi camtu.. so kene time laa.. ade yg suke n ade yg ta.. chill je laa.. ape2pon ske cik epal.. wakaka

Anonymous said...

mr. Carl, aku dah baca dh entry dia dan sememangnya aku rasa nak RAGEEE!!..ahahha, sebab boleh lagi dia nak kutuk prmpuan btudung, alahai xda bnda lain lagi ke nak melaku blog lensarosak awak tu jang oii??...

monster_buncit said...

bro the post has been demolished by Lensa Rosak...

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails