Friday, January 21, 2011

Nama Saya Kiki, Saya Binatang Peliharaan Carl Samsudin


Salam hormat kepada semua pembaca blog aku! Kali ini aku nak story sikit pasal teman hidup aku yang selalu ada dengan aku. Bukan manusia, tetapi seekor binatang dari phylum chordata, family falidae, species f.catus atau lebih ringkas dikenali sebagai kucing! Kucing aku ini diberi nama Kiki dan dia dari baka apa ntah aku pon tak tahu. Ada orang cakap dia ni baka DLH (domestic long hair).

Aku ini merupkan seorang lelaki yang gemar membela binatang. Dulu aku pernah membela hamster tapi aku cepat bosan sebab hamster itu kecik sangat. Dan tak mesra langsung. So pada tahun 2009 aku bertekad nak membela seekor kucing tapi aku nak jenis kucing yang ada bulu-bulu tebal nih (macam persian lah)! Tapi aku taknak yang muka kemek tu. Bagi aku muka kemek tu tak best langsung. Tak cool langsung. *Walhal macam tu lah mahal*. So pada Julai 2009 aku pon pergi lah singgah kedai haiwan dekat area Johor Bahru nak beli seekor kucing berbulu tebal ni. Last-last hati aku terpikat dekat anak kucing yang berwarna putih yang baru je berumur 5 bulan. Dialah Kiki! 

Kiki berusia 5 bulan

Masa aku beli Kiki ini harga dia RM700. Mahal ke murah? $$$$. Tapi aku agak kecewa masa awal pembelian Kiki nih. Seminggu baru aku bela dia aku dah kene bergegas ke klinik haiwan sebab Kiki mengalami masalah kesihatan yang kritikal. Doctor cakap aku malang sebab aku beli kucing yang dah banyak penyakit. Tapi aku berterima kasih dekat doktor itu sebab dia berusaha keras menyelamatkan nyawa Kiki. Korang banyangkan bilik aku bersepah dengan darah kiki yang keluar dari telinga and luka di kaki. Parah!


Kiki berusia 1 tahun

Tapi selepas sekian lama aku membela Kiki ini. Aku nampak dia semakin sihat hari ke hari. Kiki aku ini jantan if korang nak tau. Ada orang tegur aku jugak kenapa aku bagi nama dia Kiki? Sebab Kiki ini sesuai untuk kucing betina. Masa aku bagi nama ni aku main hentam jek. Aku google-google keluar nama Kaka (permain bola Brazil). So aku adjust sikit jadilah Kiki! Hahahaha. 

Sekarang dah nak genap 2 tahun dah umur Kiki. Dan sekarang Kiki pon dah menetap di Putrajaya dah. Bukan lagi di UTM, Skudai seperti sebelum ini. Korang nak tengok rupa kiki sekarang ini? Jom!!






Angkuh, Macho dan Bergaya! Hi-5 Kiki!
*Harga Kiki ada orang nak beli dengan aku sekarang ialah RM2500*


p/s: Bila kucing kesayangan Aizul Marcello dengan Irine Nadia, Jojol nak jumpa Kiki?
p/s/s: Menunggu orang nak belanja Royal Canin untuk Kiki =)

34 comments:

aien.. said...

cutenye..geram gile..=)

Nabihah Ramli said...

hensem nau kiki neh!! hahaha

Mah@mahu said...

Ayioo comel nyer nak juga huhuhu...

akmalhilmi said...

next top cat model kot
hahahaha

cute gile
nk colik bole :)

entri terbaru from me :) http://bit.ly/gMbaeX dan http://bit.ly/dWVhEq

*cimOt* said...

aku nak pinang KIKI ko tuk STOKIN aku boleh???hehehehhehehe

EB said...

Hahaha hensem!
Klmrin baru je story dgn akak ofc sal kucing dia kena operation cOz kena langgr moto..
Kopak abi mulut dia ggt taring tngl 1 belah kanan je...
Sykur alhamdulillah lepas operation ok...
Siap pki pndakap gg lg tau..
Btw kucing kamu hensem carl..
I like..

aizul marcello said...

huhuh!! jojol enstein wal mustaqiem ( nama penuh dlm ic ) lagi sgt bongkak! dgn tuan dia pon dia blagak! inikan dgn org laen kan kan kan?? hehehe

tp don worry, ak bercita2 nak bela dia dlm blik aku nih..ko tggu taww! hehehe

Hamizah Syamimi Supian said...

owh wow! serious segak bergaya your cat! boleh lah saya nak merisik for my cat, Muffin..ekeke

amy azuha said...

name kucing kita sama lah..! saya pnye betina..full name kiki creamy :D
tapi kucing biasa je..takde lah smpai rm700..hehe

c0meynyer kiki awak >.< ad0re it!!

Khairul Azkar said...

super duper cute.nak jumpa dia!

Cik Agogo said...

hensemmm~~!!!

aku pun tak suke kucing muke penyek tu... hehe...

aku plak dulu beli 1 pair kecik2 lagi +/-2 minggu kot umo dorang dgn harge 250. tapi skang seko ilang tinggal lagi seko.

same la mcm kiki ko... tapi nama dier flora... warne orenggg... :)

! Nurida Ardy said...

hye kiki..u machos la..i loooiiiike..ahaks~

ezan said...

kikiki comelnya dia! macam nama gegirl, hehe. boleh lah kahwinkan kiki dengan kucing saya dania, hehe :)

HanaBella said...

Comelnya Kiki.. ingtkn betina tadi, bari nk kenenkan dgn arjun.. huhu

cik yatt said...

shomellnye..nk hug2...

[AMR]ReenaRawee said...

ade sesape nak jual munchkin kitten tak?
aQ nak..!!

*loue me* said...

kiki sangat comel.geram giler tgk dia

mardhia yusof said...

comelll nyeer kiki!!
eh..ko utm skudai ke dulu?
gf pon?
dlu course apa?

p/s:aku kat utm skudai.tak abes lg study.issk.

eykameow said...

pergh kau memang cat lover! tapi yg parsi je kan!? hihi. kucing ada kt umh aku skrg pun kucing liar..... tp xtwu knpe aku rse senang dengan dia. ohh lupe! aku tak bg nama lg. sbb asyik pggil dia "meow" je... =__=" *maybe bleh bg nama tu?

pstt kalau 700 tu...baik aku gi shopping wuwuwuw...papepun, kiki ko comel.. :)

ishiko said...

kiki.. nk tiom tiket..
(hahaa.. pdahhal xleh pgg kucen pn..)

Sendra said...

pehh cair pula bila aku tengok kucing kau ni carl..memang serisu lawa dan aku boleh katakan kucing tu macam nilai esthaetic dia tinggi (tu bila aku tengok mata dia dengan bulu dia)..tapi lagi aku meleleh rasa nak bela kucing bila kau mention harga dia sekarang..woahh..macam boleh buat bisnes pula kucing ni..(sori,aku buat spekulasi sebagai seorang yang mata duitan..nway kucing kau macho..itu memang diakui bener dong..keh3.

..Aku Sendiri.. said...

machoooo~!

nak ngorat leh? hehe. :D

Alif Arham said...

Lawa seyh kucing ko...Aku ada jugak kucing, tapi kucing kampung je..Teringin jugak nanti dah keje aku nak beli sekor kucing parsi ni...

Aisyalicious said...

mata menggoda.

buatlah gath kucing kucing semalaysia.

hahaha. bole kucing aku join sekali.

pais acat said...

pehh..kiki ko cm gengster je kalep..aq igt lg die punye sombong xnk lyn aq kt utm dulu..siap la kalo aq jumpe die..mmg nk kne blsh..

musya said...

wow. comel nye kiki. nice. :)

Maly F said...

memang style la Kiki ni !

nurayunni said...

comel...xmampu nak beli...haha

Zue Zoey said...

ishhhhhhh..comelnyeeeee!!!! kucing zue kucing biase jeeee... ada 4 ekor dah kat umah ni.. hihihi..

::ienafazlyna:: said...

cumel lah Kiki...macam Kiki Lala..hahhaha

S.wani said...

my boyfie's cat same like yours,calls jack. Yes, i rasa it's domestic long hair. kucing type ni if you jaga, sgt jinak and sgt pandai. if i'm not mistaken, this type ade sedikit kriteria like dogs. suka sniff. suka jilat. u have to take care elok2 sbb kucing ni bolehh jadi manja sgt2 and sgt2 pandai. it can learn from human's activities. serious, i tell you. And it'll be bigger as it growing up.Since jack now is already obese. haha. The best cat's food is Royal. That's doc prefer to.Rajin2 bawak to doc. soo have fun with kiki :)

rabiatul.adawiyah.othman said...

memang macho !

Anonymous said...

kt kdai mne ea bli kiki cz sy dri larkin n tgh mncari pet shop utk bli kucing...

cik sakdi said...

kiutnye kiki ni. kiki,, kawin la ngan kucing kite. haha

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails