Wednesday, February 16, 2011

The Last Supper - The Holy Grail


Salam to all my readers. Bersempena semalam kita duk menyambut Maulidul Rasul *berselawat sebentar* aku nak buat entry sedikit pasal 'The Last Supper - The Holy Grail'. Korang tau apa itu The Last Supper? The Holy Grail? Bagi yang dah tau boleh duduk diam-diam dan bagi yang ingin tahu aku galakkan korang baca sampai habis apa yang aku nak sampaikan hari ini. 

The Last Supper merupakan satu lukisan mural oleh Leonardo Da Vinci (Grand Master Priory of Sion) pada abad ke-15. Lukisan mural ini dilukis pada dinding gereja Santa Maria Delle Grazie Milan, Itali. Lukisan 'The Last Supper' ini menggambarkan Jesus bersama 12 apostle (hawari) sedang menikmati makanan terakhirnya sebelum Jesus disalibkan - salah satu dari apostle ini berpaling tadah terhadap Jesus *digambarkan dengan keadaan huru hara*.Lukisan mural ini mengambil masa 4 tahun untuk Da Vinci siapkan. Apa kaitan 'The Last Supper' dengan 'The Holy Grail' ?

The Last Supper by Leonardo Da Vinci

Santa Maria Delle Grazie, Milan Italy

'The Holy Grail' - mempunyai kuasa yang amat dasyat mengikut Christianity theory. Dan 'The Holy Grail' ini terdapat dalam lukisan 'The Last Supper' by Da Vinci. Mengikut cerita asal, The Holy Grail ini berkemungkinan plate, atau cup yang digunakan oleh Jesus. Atau Holy Grail itu sendiri adalah manusia? - Holy Grail dipercayai disembunyikan oleh 'secret society' dan dipercayai berada di United Kingdom. Sehingga detik ini The Holy Grail masih belum dijumpai.


Adakah 'The Holy Grail' itu merupakan CUP/CHARLICE?

p/s: pernah bayangkan tak kenapa piala-piala banyak dalam bentuk cup? World Cup? - Allahu A'lam.
p/s/s: Any cryptographer here?



9 comments:

PiNky@hEarT said...

yay, sy tahu sebab tengok 'The Da Vinci Code'

semua karya Dan Brown sangat menarik..plot dia buat kita rasa excited,geram semua ada, and eagerly nak tau what's next? best kalau baca novel dia smpai rasa mcm addicted taknak tinggal..rasa nak terus baca the whole book in one time..hehe.. the latest is 'the lost symbol'. memang best! =)

SyahmiFikri said...

wah!!

new info for me..

thnx beb!! tak sngka bout dis.. heee

Carl Samsudin said...

Welcome =)

Arief Arf said...

nanti mesti ada orang yang akan komen cakap eh ni haram la, ni kristian punya kepercayaan, ni zionis, ni freemason bla bla bla.

lol

Carl Samsudin said...

hahaha. wat masa ni readers aku baik baik lagi. diorang faham apa yang aku cuba sampaikan ini. =)

Anonymous said...

encik carl juga perlu persoalkan kenapa hulu pedang rasulullah dan para sahabat macam bentuk salib. semua adalah kebetulan sahaja.

ysmn said...

mmmkay you mesti baca buku dan brown kan kan kan?

Anonymous said...

priory of sion tu freemasonry ke? priory of sion tu cam knight of templar je..pls explain... :)

Wangguni said...

hahaha. wat masa ni readers aku baik baik lagi. diorang faham apa yang aku cuba sampaikan ini. =)

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails