Thursday, February 17, 2011

Nabi Isa A.S: Mempunyai Isteri?

Salam my readers. Aku ada sedikit pertanyaan yang aku harap korang dapat membantu aku. Adakah Nabi Isa AS berkahwin sebelum diangkat ke langit? As stated dalam Bible (New Testament), Jesus was bachelor until his being crucified and who's Mary Magdalene? 

15 comments:

Shukjessa said...

aku rase baik buat rujukan dari al-quran saje, sebab kita tahu tu kitab paling sempurna dan lengkap, wallahualam.

p.s: sepertimana yang korang 'tahu' banyak 'penyelewengan' telah berlaku dari yang asal, maka ia sudah tidak boleh digunapakai sangat

dina irnasari said...

bini nye si nabi isa tu nama Mariam.

Carl Samsudin said...

Mariam ibu kepada Nabi Isa AS.

kd saiful said...

baru lepas baca dan brown's novel? :)

nabi isa tak berkahwin sewaktu diangkat ke langit.

mary magdalene ataupun maryam majdalina adalah kawan/pengikut nabi isa.

tapi versi kristian menyatakan yang mary nie isteri nabi isa yang menurunkan mayat nabi isa mati disalib. sedangkan dalam al-quran dah bagitau itu bukan nabi isa cuma orang yang serupa parasnya dgn baginda. dan kalau tidak disalib mana ada darah kan?

tak salah baca bible, cuma bible yang ada sekarang sudah diselewangkan. dan semestinya ilmu kena penuh.

the theory by dan brown is just a scam. dan tengok betapa banyaknya duit yang dia peroleh? dan kita2 cepat betul percaya.

Anonymous said...

mary magdalene itu kemungkinan adalah cousin, kawan atau pengikut beliau. mary magdalene tidak lah popular sehinggalah kristian scholars jumpa sepotong ayat dari sebuah buku yang ditulis oleh anonymous yang kononnya mary magdelene menjilat kaki jesus sedangkan dia hanya membasuh kaki baginda sahaja. rujuk google. ini pandangan org kristian, tidak wajib kita tahu.

Zainudin Johari said...

Bagus soalan ini. Persoalan ini pernah saya fikirkan selepas menonton filem Da Vinci Code. To me it's worth reading just to find what is logical and what is not.
Mungkin ini can shed some lights to your curiosity as much as it has to me...
http://www.sunniforum.com/forum/showthread.php?53785-Mary-Magdalene-and-Islam-Did-she-exist

Taqris ;) said...
This comment has been removed by the author.
Taqris ;) said...

Assalamualaikum...dari pada pembacaan saye..mary magdalene mungkin isteri kepada nabi isa ..mary disini adalah bukan ibunya yang juga brnama mary ( mariam)..jika mary magdalene ini dpt dibuktikan adlah isteri nabi isa maka terbuktilah isa sekadar seorang nabi bukan ank tuhan ..dan fahaman catolik adalh palsu dan tidak blh diterima pakai

visit my blog klw blh bgy feedback blik pasl komen nie kt blog sye(justanepilogue.blogspot.com)

Taqris ;) said...

mohon baca
http://www.ustazamin.com/2009/06/universiti-kehidupan-82-kenapa-yahudi.html

Jo'AnnE =) said...

Mary Magdelene bknlah isteri Yesus . Mary magdalene spt pengikut Yesus . Semasa Yesus mati di kayu salib, mary magdalene dan ibu yesus Maria yg mnurunkan yesus dari kayu salib . Benarlh yesus tiada isteri . Dia hny diutus oleh Tuhan dan mempunyai satu misi di dunia iaitu Mati Di Kayu Salib utk menyelamatkan manusia bebas dari dosa .

souls isme said...

"Maria magdalene dtg meminyaki rambut yesus dan menciumnya"... Petikan dari injil filipus. Zaman itu pelaku bukan muhrim yg bercium boleh dihukum bunuh. Tetapi tidak berlaku krn maria adalah isteri yesus. Filipus telah diharamkan oleh gereja krn jika dibenarkan maka ternyata status yesus sbg anak tuhan diragui. Alquran surah al ra'd ayat 38 menjelaskan bhw bahwa smua rasul mempunyai isteri dan zuriat. Wallahualam

mohd husrin md nor said...

nabi isa belum kahwin ketika di angkat ke langit....ketika turun kebumi kali kedua baru die berkahwin...

KakLong said...

Menarik..sy baru lps tonton the messiah kat YouTube..kisah nabi Isa

Anonymous said...

Haha, agak menarik ya. Tapi rasanya masih ada konspirasi disebalik teori dan brown. Dia bersungguh mengatakan apa yang dia tulis, semuanya benar.
Adakah pope dimasa tersebut sudahpun menukar fakta sedia ada? Kita sendiri tahu ada old and new testament. Mengapa? Dan brown klaim yang semua bukti yesus hanyalah manusia sudahpun dilupuskan. Mengapa? Quite interesting right? Theory is only theory without any solid proof. Tapi kita dikurniakan akal untuk memikirkan sesuatu dan juga tidak terlalu taksub dengan sesuatu. Bagaimana syiah wujud? Permainan yang sama.

infinity ryori said...

Takpe, kalau kita nak kepastian dan pencerahan, tunggu je nabi Isa turun nanti. Mesti beliau ada jawapannya. :)

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails