Thursday, March 10, 2011

Hempap-Menghempap Ketika Tidur

Bukan 'hempap' yang macam ini aku maksudkan.

Salam readers. Korang pernah lalui tak fenomena dimana bila korang tidur korang rasa diri korang macam kene hempap/tindih? Fenomena macam ni korang sering kaitkan dengan jin, hantu, iblis, syaitan, draculla, vampire, twilight, edward cullen, vampir diaries and macam-macam lagi lah kan? Korang rasa betol ke semua-semua ini? *tak baik korang fitnah keturunan 'mereka'. sekali bukan diorang yang buat. camne?*

Based on scientific fact lah kan. Fenomena ini dipanggil 'Sleep Paralysis'. Sleep bermaksud tidoq and paralysis bermaksud lumpuh. So bila digabungkan menjadi tidoq sampai lumpuh ye adik-adik. Haha. Sleep paralysis ini selalunya berlaku semasa baru nak ke alam tidoq atau nak bangun tidoq. Secara normalnya bila kita tidoq, badan kita akan switch off. Ni otak punya function lah ni. Dia kasi tau badan suruh switch off kecuali part-part yang automatik macam degupan jantung dan sistem pernafasan. 

Fanomena sleep paralysis ini terjadi bila otak kita lambat nak switch on badan kita balik. Time tu lah badan kita jadi lumpuh. Time tu lah korang cakap korang kene hempap dengan Edward Cullen lah, Jacob lah. Actually benda ini terjadi bergantung kepada kecekapan otak korang. Sebab tu korang jangan malas-malas nak berfikir. Bila kita malas nak berfikir otak jadi lembab. Bila otak jadi lembab selalu lah korang kene hempap ini. Bila korang selalu kene hempap time tu lah nak pi carik bomoh. Bila dah carik bomoh ni, korang boleh jadi syirik! MARAH betol rasa! So yang penting, korang jangan lah jadikan otak korang lembab. Baru lah sleep paralysis ini jarang berlaku. Ada faham?! =)

Aku pernah sekali je mengalami benda alah ini. Aku tak tahu la mimpi ke betol-betol. Tapi yang aku tau, aku macam halusinasi nampak lembaga hitam atas aku. Aku dah jerit-jerit tapi dia taknak blah. Marah betol aku time tu. Terus aku grab leher dia aku pusingkan dia atas katil. Aku letak siku aku ala-ala ong bak dekat leher dia. Last-last baru dia menyerah kalah and dia chow. Terus aku sambung tidoq balik. Zzzzzzz.

p/s: science + agama = LIKE.




18 comments:

Addam Juhari said...

dah aku agak, Edward Cullen memang x wujud... nak share r benda ni kat blog, bley??

Dilakochan said...

Mak aku nurse. Dia pernah habaq yg kalau bab bab kene hempap time tidoq ni, ikut sains kesihatan ni,
sebab badan kita ni terlalu penat.

Tp laa ni, bila kene hempap ramei dok kata momok dn yg sewaktu dengan.

Lizzie Yasmin said...

Dari segi logik nya.. memang boleh terima..... nasib baik tak pernah alami benda mcm tue... nmpak sangat otak aku salu berfungsi walaupun kdg2 berkarat skit.. hahahaha

Carl Samsudin said...

Addam: sharekan jek. =)

Dila: tu lah pasai. nak wat cane. kita masih ikut apa orang tua-tua cakap. =)

kathy said...

dr segi sains mmg ada logiknya..sy boleh dikatakan selalu kene bab hempap-m'hempap ni..bila jumpa ustaz yg mengamalkan cara perubatan islam (bukan bomoh okay!)dia ckp sy ada SAKA..tp alhamdulillah, sume masih under control :)

$H said...

nak share gak lah

Carl Samsudin said...

kathy: Perubatan secara Islam tu bagaimana ye? memang menggunakan quran dan hadis ke?

$H: silakan =)

shaerin said...

nice info . menarik2 .

p/s : aku rasa ko mimpi je tuh . takkan brani nak cekik ~ lalalalaaa

Qhamel said...

baru2 ni ada terkena. tapi rasa macam kena peluk. tak boleh gerak langsung. lepas tu dengar ada suara cakap.................

err xberani lak nak tulis apa dia cakap..

hrp2 suara tu cuma mimpi. sakit hati je dengar ayat dia.

Encik Psychopath said...

salu gak kene. tp best ape lumpuh. urrgh.

niDa said...

ganaz gile masa kau jupe lembaga hitam tu. tabik jap... toing.... * tabik spring ni..

orange.shaker said...

yep.i pon prnah kne..sekali 2 lah..waktu sekolah asrama dulu...tp kalo kne hempap ngan edward cullen,xpyh bgun pon xpe..hihihihi:)

yonkecik said...

dulu2 penah juga kena himpap2 atau tidur sampai liumpuh ni ;p. tp xla sampai mmp ada hantu ke apa ke. cuma xleh bgerak or bsuara je. tp skrg dh xde masalh tu. legaa~

Shukjessa said...

ada banyak teori. yang aku pernah baca lak ni disebabkan kekurangan garam mineral, something2 either potassium or ape tah yang menyebabkan body jadi paralyze.

tapi sebagai orang Islam, harus percaya akan makhlus halus (bukan hantu, hantu hanya gelaran, tapi lebih kepada jin).

sebab tu nak tidur kena baca doa, supaya dihindarkan dari gangguan jin dan syaitan, dan kalo boleh berwudu' adalah yang paling bagus.

p.s: makhlus halus ---> mikrobs (kuman dan lain-lain)

JOHO milK,. said...

oh, mcm 2 lupanya..baru paham selama ni kawan2 saya kate dyorg selalu kena hmpap 2 tipu la. tapi meng x percya pun sbb pikir logik. tpi bila dyorg cite bnyak kali naik seram pulak bulu roma..huhuhu..sekrng dah tahu sbb ape alhamdulilah la.. dpt ilmu..thnk.

Heidi Shafiq said...

info ni mmg best..

Anonymous said...

tapi3..masa sekolah dulu aku selalu kene bnda macam ni..mase skolah dulu mana ada tak berfikir..nak buat keje skolah la..nak hafal ni..hafal tu..penat gak otak..tp masa2 dah beso skit ni takdala aku kene..dah tua ni lagi la malas pkir..adakah teori ko pasal malas fikir jd mcm tu

secret said...

Hahaha.... kalau aku pilih jacob utk 'hempap' boleh tak? hahah.. ak suke la ayat ko dlm ni. very the funny way cara penyampaian ko.huhu daripada seram jd superfunny and tibe2 tringat pada jacob yg badan katang tu!! auwwww....kalau dia 'hempap' pulak. adoyai... ops! tlepas sudah.hahah
Cara tolak bala atau musibah secara dot dot dot

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails