Monday, May 23, 2011

Jerawat - Raja Seni Kecantikan


Assalamualaikum.


Hye adik-adik. Hari ini abang Carl nak ajar apa itu jerawat atau pimple atau acne. Bagi adik-adik yang sedang di alam remaja pasti pernah mengalami masalah ini kan? Hari ini abang Carl nak jadi ala-ala doctor sikit lah. Doctor pakar kulit. Adik-adik nak tau tak yang jerawat ini merupakan satu penyakit kulit. Macamana jerawat boleh terjadi? Jerawat boleh terjadi apa bila minyak/sebum yang dihasilkan oleh sebaceous gland untuk melembabkan kulit dan rambut berkumpul sehingga dijangkiti bakteria akibat blockage of hair follicle. Dekat atas abang Carl ada tunjukkan gambar yang adik insyaAllah boleh fahami. Sebab itu adik-adik harus mencuci sentiasa muka adik agar hair follicle ini tidak tersumbat dan menyebabkan berlakunya jerawat. 

Selalunya bahagian kulit yang banyak sabaceous gland ini akan selalu dijangkiti jerawat terutama kawasan yang "hair covered area" seperti muka, bahagian atas dada dan bahagia belakang badan adik-adik. Jerawat selalunya muncul disebabkan oleh:

1. Hormon - Semasa adik-adik mencapai akil balikh hormon testosteron akan menjadi banyak di dalam tubuh adik-adik. Hormon ini merupakan satu sebab berlakunya pertumbuhan jerawat. Bagi adik-adik perempuan pula, menstrual cycle juga merupakan salah satu punca jerawat.

2. Genetic - Ya! jerawat dapat diwarisi dari nenek ke ayah dan ke anak. Dia boleh diwarisi dan tidak boleh dijual beli. 

3. Psychological - Bila adik-adik terlampau banyak kerja atau masalah, stress dapat meningkatkan pertumbuhan jerawat di bahagian dahi terutamanya. Pastikan adik-adik pandai menangani stress untuk mengelakkan pertumbuhan jerawat.

4. Infectious - Ada satu bacteria ini yang bernama propionibacterium acnes (P. acnes) bila berkumpul di dalam sebaceous gland adik-adik boleh menyebabkan jerawat. Oleh itu abang Carl sarankan adik-adik sentiasa menjaga kebersihan kulit adik. Sentiasa menggunakan pembasuh kulit yang sesuai dengan kulit adik.

5. Diet - Makanan yang tidak seimbang juga menyebabkan pertumbuhan jerawat. 


Persoalan-persoalan yang sering diajukan kepada doctor:

1. Jika kita makan kancang, makanan yang berminya dan choclate boleh menyebabkan jerawat?
- buat masa ini tiada scientifically evidence yang mengatakan adik makan makanan tersebut boleh menyebabkan jerawat. Tapi sekiranya adik makan makanan tersebut dan boleh menyebabkan pertumbuhan jerawat adik-adik, amat eloklah adik hindarkan makanan tersebut.

2. Jika kita bermasturbasi, adakah akan menyebabkan pertumbuhan jerawat? 
- abang Carl ada refer kepada Doctor Aizul Marcello (Pakar Masturbasi Hospital Besar Melaka). Dan ini jawapanya.




So mana "Jerawat - Raja Seni Kecantikan"?
Kan best dunia ini menganggap jerawat tu satu seni kecantikan. Makin ramai orang nak berjerawat. =)

p/s: Hangpa-hangpa kat luaq sana tau tak ubat jerawat apa yang paling mujarab? Yang hangpa penah beli dan cuba pakai?


11 comments:

aisyah kirana said...

awww ~ abg ?
haha . jerawat itu kan manisss .

qeef... said...

mner ader dokter mcmtu la...
mcm gampang.. haha.. BTW, tajuk dier patutnyer "KESIHATAN KULIT ANDA AMAT PENTING".. ke cmner?

Aslina said...

keji laa... abes yang jenis langsung susah nak dapat jerawat mcm aku ni takde seni la eh? hahaha

kyo_9 said...

doktor ape tu? kui3..
so camne nk hilangkan jerawat tu??

Chybee said...

cuba try nixoderm. boleh dapat kt farmasi.

aWaLLiWauDDin said...

Hehe.. jerawat boleh menyebabkan kita xbuang masa.. dengan melakukan habit memicit jerawat...

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

cube cuci muka dengan cetaphil.. ehehe. pegi klinik la, minta ubat jerawat.

hazman aka species1980 said...

guna putih telor buat facial.... ;-p

Hunny Kitty said...

hebat sungguh dokter itu..tingin betul n ak berkenalan heheheheheh

FAUZI NOR said...

curlas dr aizul Marcello...

Hahhahhahaha

Miss Sapera said...

try dalacin T.

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails