Tuesday, July 12, 2011

Bodohnya Melayu yang Bodoh



Assalamualaikum

 Bodohnya Melayu yang bodoh. Aku bukan nak berpuak-puak dan bersifat perkauman. Aku sendiri orang Melayu tapi aku sangat malu dengan sifat bodoh Melayu yang bodoh. Sedih! Makin hari makin bodoh Melayu. Makin hari makin detertawakan Melayu oleh bangsa-bangsa lain. Mana Melayu nak letak muka? Bangsa bodoh disebabkan perangai-perangai Melayu bodoh! 

 Kau kenal Ambiga Sreenevasa? Kau tau apa yang diperjuangkan oleh Ambiga Sreenevasa? Kau ingat kes Lina Joy yang murtad dan disokong kuat oleh Ambiga Sreenvasa? Mana otak kau sekiranya kau nak sokong perjuangan BERSIH oleh Ambiga Sreenevasa? Orang Melayu kah Ambiga ini? Kau nampak gambar-gambar dan video-video semasa perhimpunan BERSIH sabtu lalu? Majoriti Melayu! Bodohnya lah korang ini. Bodohnya lah! Bodohnya lah! Makin hari otak makin turun ke kaki. Jangan lah bodoh sangat Melayu yang bodoh. Nak perjuangkan hak bukan itu cara nya. Ada otak untuk berfikir. Jangan jadi lembu yang dicucuk hidungnya. Mana orang Cina mana orang India masa Melayu buat rusuhan? Mereka duduk rumah ketawakan korang. Bingai!

 Penganjur Bersih bukanya orang Melayu. Lagi perit si Ambiga itu terang-terangan anti-Islam. Kenapa aku tengok orang-orang yang berkopiah sangat sanjung dengan perjuangan si Ambiga. Aku tak faham apa yang orang-orang yang berkopiah ini berfikir untuk menyertai perhimpunan yang dianjurkan oleh si Ambiga. Sedih!

" Orang Bodoh Tidak Suka Membaca dan Merantau "

p/s: Maaf. Tapi kau, kau dan kau memang BODOH!



65 comments:

qeef... said...

tenang carl.. tenang.. org melayu cumer kurg berfikir...

Anonymous said...

orang pandai macam kau keje dok amek gambar pompuan tonggek2.. awek ko pun freehair.. nanti rambut die jugak kene bakar.. hahaha.. tu lah kebijaksanaan ko. hahahahahahahahahahahahahahahaha.

Anonymous said...

mati syahid katanya..WTH.!!kalu ketua dh kafir..syahid tang mana.??taksub sgt..tu nama nya matlamat menghalalkan cara..kenapa time rusuhan tu x rempuh jer polis..apsal nak lari..kan mati syahid..hahaha bodoh.bodoh dan bodoh..

maya said...

http://rantingsbymm.blogspot.com/2011/07/my-bersih-20-experience.html

marina's write up about bersih

Anonymous said...

anda fikir anda tahu apa yang berlaku. bijak sungguh tuan hamba.

anda cakap la macam mana pun, kalau hati sudah tertutup..tiada kesan.

bersih bukannya kesemua bersih.

Anonymous said...

kurang berfikir?adepelajaran tinggi kebanyakannya tu!memang BODOH!

Anonymous said...

Saudara, sekarang tiada kaitan dengan melayu, saudara tahukan tuntutan bersih. Cuba kita buka minda luas luas.

Jangan suatu hari negara kita boleh dibeli dengan wang ringgit.

pikir pikir kan la.

Carl Samsudin said...

i love anonymous! Muahx!

Anonymous said...

korang duk nak ikut tuntutan bape perkara tu,korang ade pk sbb korang,org lain rugi,yg kawen x jd kawen,skang negara kita bkn tgh berperang nk jihad2,korang tu kena umpan dgn tuntutan je,senang sgt percaya,aku rasa bkn sume yg bodoh yg pegi ctu,ade yg cerdik pandai,aku tgk pasal perhimpunan tu cina dh makin berani kutuk2 melayu,siap ckp bhs melayu lg kutuk..sbb politik sume jd bodoh,bkn blh msk syurga pon klu korang taksub sgt politik,yg korang bising2 pasal tuntutan tu pehal,ko slhkn pengundi yg undi la..pas2 slhkn polis,ko tau ke klu otak ko bersepai atas jln sape yg kutip?ank korang kena rogol korang cr sape?xkn bomba kot an?hahahaha..jgn la ludah jilat blk..geli tau..aku pon miyak naik aku mrh gak,tp nk wat cam ne,klu kita mrh2 dorang,dorang bkn layan pon..aku pon bkn nk sokong sape,aku pon x penah daftar mengundi pon

Carl Samsudin said...

aku bukan pro kerajaan. Tapi aku sedih dengan perangai Melayu. Banyak cara lagi nak tegakkan keadilan. Bukan begini caranya. Menyusahkan orang ramai. Orang yang nak mencari rezeki. cuba bayangkan mak bapak kau cari rezeki dekat tempat buat rusuhan. Apa kau rasa?

Rahika Wahidah said...

salam. ye en carl! saya tahu awak bijak, tapi awak juga tak ada hak untuk mengatakan orang melayu yang lain bodoh disebabkan berbeza pendapat mengenai bersih.

Rahika Wahidah said...

salam. ye en carl! saya tahu awak bijak, tapi awak juga tak ada hak untuk mengatakan orang melayu yang lain bodoh disebabkan berbeza pendapat mengenai bersih.

Yusz Zainuddin said...

pls read this blog

http://cursingmalay.blogspot.com/..

b4 ni i same like u..but after i baca this blog..it open my eyes..jgn hanya bg pendapat anda melalui pembacaan berita2 dr malaysia je..buka youtube..tgk malaysii kini..n siasat btol2 psal ambiga tu b4 u write ur entry..n another 1 u also melayu so jgn kutuk bangsa sendiri..

Anonymous said...

ekelen.....apa tuntutan tu??mcm la korg tau sgt apa yg dituntut tu...skrg bru nk google????
carl just to be more precise melayu yg pergi bedemo tu bodoh!!

demo bodoh..demo bodoh..demo leni supo bodo belako!

bershitt!

Carl Samsudin said...

Aku just cakap bodoh kepada Melayu yang bodoh. Bukan semua Melayu bodoh. Baca dan faham. TQ.

Rayzaw Trickshot said...

mereka inginkan perubahan... biarkan... 1 yang pasti ianya takkan pernah ada yang betul mahu yang melawan atau yang dilawan. dan manusia tak akan selalu berpuas hati.

Anonymous said...

elok kot x cari rezeki time rusuhan tu? daripade nyawe diornang melayang? x pyh kot nk cite rugi berjuta2? ke nk berjuta2 nyawa melayang? better bace sumber2 lain before bercakap kot? Bias bunyi die..

Chempaka Sari said...

Tak sokong keterangan ni...maaf...

dya aziz said...

Good job bro. Well, it's really hard when u always hope for the best but can't decide which one will promise u the brightest future. We have to keep reminding our self that we cant expect everything to be perfect.

Anonymous said...

Wow!! *speechless*... banyak btul ye komen pasal politik nih... ermmm, papepun take it easy malays...
*peace no war...*
;P

haninie(이 종현) said...

ni lah di katakan melayu mudah lupa...kita dah lama merdeka..tapi mereka yg lupa diri ni mahu negara dijajah kembali dgn bersih2 lah apa lah buduh..huhuhu !

Anonymous said...

salam buat melayu yg "PANDAI" :)

kalau harge minyak naik, ko jgn melenting. Kalau harga brg2 dapur naik ko jgn melenting. Kalau anak menteri dpt biasiswa g study oversea ko jgn melenting.

sbb ko antara golongan bijak pandai yg dah sedap duduk bwh ketiak najib walaupun BUSUK!!

pls la, buat si "PANDAI2" luar sana jgn korang kaitkan dgn agama. BERSIH ni hak utk rakyat tak kira agama bangsa.

p/s: kdg2 malu jd MELAYU.

Anonymous said...

bek ko jd tambi tu,join ambiga..wakakaka

Anonymous said...

org yg sokong ambiga ni sume pentingkan diri sendiri,jenis otak letak kt bontot..barua tu pancing korang guna tuntutan je,terus korang ikut,klakar tol la,padahal dlm msa yg sama tambi tu ade agenda lain,korang ni mcm kambing itam je..sonok x korang wat huru hara?rasa mcm kt thailand x?ke pasni nak guna senjata lak?letup sana letup sini?klu korang wat tuntutan tu ko rasa kerajaan nak bg ke?padahal korang tau mmg dorang x ikut,korang saje nk huru hara kan malaysia ni,dpt msk tv an..wakakakakak...dulu bkn main kutuk ambiga,malu la weh dgn diri sendiri,jgn sbb politik korang blh jd bodo cm ni,klu korang suka tgk vid yg kata polis tu jahat,korang tgk vid nih wahai kambing itam http://www.youtube.com/watch?v=jSQC3cTckoE&feature=share

Carl Samsudin said...

Again aku bukan pro kerajaan. Aku bukan pro pembangkang. Aku rakyat Malaysia yang berbangsa Melayu. Aku Malu dengan sikap Melayu yang sukakan huru hara. Cuba jadi Melayu yang cool supaya orang kagum dengan bangsa Melayu. Korang buat rusuhan apa korang dapat. Bergaduh sesama bangsa. Jangan sampai gajah sama gajah bergaduh kancil menjadi gemok. Peace yaw!

Ecah Ecot said...

yg anon ni xde blog ke x brani nk tunjuk diri..berani bersuara berani tunjuk diri la....coward....

pandangan yg baek inik carl, though agk kasar..sape yg mkn cili die yg terasa pedas..

kot ye pon nk melenting kt incik carl ni, show yourself la...huh

Anonymous said...

wow i'm speehless!

sy fhm apa yg carl nk sampaikan tp sy sgt x bersetuju dgn cara carl menyampaikan.

perkataan bodoh utk melayu sendiri dr seorang melayu sgt memalukan bgsa melayu itu sendiri.

org melayu sendiri ckp melayu bodoh itu juga menunjukkan kebodohan melayu itu di mata bangsa lain.

rsnya kalau bgsa lain bc post ni mesti diorang bertepuk2 tgn. walaupun carl hny mksdkan segelintir tp kesemua melayu akn terkena tempiasnya.

sorry carl. think deeply b4 u write a sensitive issue like this~

Anonymous said...

cik anon dtg lg..hahahah..aku rasa org yg menyumpah seranah korang tu lg byk dr peserta bersih tu...jgn la wat gini sebab kepentingan korang,org lain jd mangsa,korang nk ek time korang nk kawen nnt majlis korang x jd,same mcm korang wat pd org time 9hb tu..kena pd batang idung sendiri br korang tau..

Anonymous said...

could not agree more, true indeed..
statement kat ats ni..

sebenarnye rusuhan tu ptutnye berjalan dgn aman je...campur tgn pihak tertentu n provokasi blebihan...jadi la huru hara...bnyk kan membace n x depend pd sebelah pihak dulu...

better kot dr orng yg x buat ape2 n kondem bangse sendiri..

Anonymous said...

ye aku tau,aku pon x pihak mn2 pihak,cuma yg nak huru hara tu nape,kan x di luluskn,nape buat gak,buat la cr baik,dlm ramai2 tu x semua ok,ade yg niat nk aman,ade lak yg suka2 nak jd kecoh,yg merah pon 1 hal gak..

ok gini la,time korang gi tu,korang rasa mende yg korang mintak tu tercapai ke?JWB TAU

pas2 korang mesti tau polis akn ada an?

cth la berjalan dgn aman,ape yg korang dpt?korang berarak tu korang nak gi mn?

Anonymous said...

pasni time ngundi ko suh la org ngundi ape yg korang nk suh jd kerajaan tu,pas2 x payah la nak wat rusuh rusuhan,wat serabut jln je..stakat sembang je blh la...

Anonymous said...

setuju sama yusz zainuddin

yg duk betelagah kat sini g tgk blog cursing malay la derr.. jgn dgr sebelah pihak je.

peace peace peace yawww!!

Anonymous said...

hahaha.. aku tau yg byk anti bersih ni sbb tak pernah ambik tau pape..

makanya, open ur eyes n mind widely brader n sista.

jgn smpi org yg ngata bersih ni one day org pertama yg berbaris kehadapan utk bersih 3.0

delarocha said...

ambiga tgh senyum sebab dapat lagakan org melayu..

Ieka Luvika said...

marah betul ni....sabar2...
org melayu kita ni sebenarnya macam masih tak tahu arah tuju kehidupan..
diorang masih tak dapat nak berfikir dan bertindak dengan cara yang sebetulnya...& 1 thing. DEGIL & BELAGAK PANDAI kadang2...wuhuuu...

(klu ieka salah cakap minta maaaf ye)

melon. said...

First of all, sorry, sikit pun aku tak setuju.

1. Tolong jangan kata melayu bodoh. Bercakap macam tu macam buka pekong di dada sendiri. Cth, katakan kau ada family yg spoil, kau takkan hebah sekampung maki2 family kau tu, in fact kau akan cuba betulkan kesalahan family kau, bantu dia jadi elok. Itu tanda sayang. Maki2 rambang macam ni tak tunjukkan kau sayang bangsa.

2. Semua orang ada pendapat masing2. Kau tak boleh cakap dia salah dan kau betul, kau salah dia betul. Mereka cuma buat apa yang mereka percaya. Paling tidak, mereka percaya pada diri sendiri. Kalau kau tak suka apa yang mereka percaya, kau perjuangkan apa yang kau percaya.

3. Ya Ambiga tu chairman Bersih, dia lawyer Lina Joy, dan tubuhkan IFC untuk tarik balik hak keistimewaan orang Islam. Siapa percaya leader mcm ni kan? But, dia just chairman, yang tubuhkan ialah puluhan NGO, bergabung nak bersihkan pilihanraya. Semua 8 tuntutan tu masuk akal dan tiada apa yang melampau. Yg ni kau kena BACA kot, tak boleh cerita satu satu. Lagipun kau ni aku tgk mcm mamat art je so mesti ada link or connection dgn brader2 CM(central market). So kau tanya diorang je lah pasal ni, aku rasa diorang lagi expert bab2 sejarah penindasan politik kat Malaysia ni.

4. Aku pun tak sokong demo. Pada aku demo ni lagi banyak buruknya. Itu yang aku percaya. Tapi kau tak boleh suka suka bodohkan orang lain. Sebab demo ini hak rakyat. Hak bersuara untuk mereka yang rasa ditipu dan ditindas.

5. Mana tahu mereka ditipu dan ditindas? Kenapa tak report polis je? Kenapa pilih demo?

6. Demo sahaja cara nak luahkan rasa tertindas pada dunia. Report polis pun aku rasa kau tahu sendiri apa polis buat. Mintak maaf cakap, polis sangat corrupt. Tgk sendiri macam mana polis pukul civilians yang cuma bersenjatakan suara, mcm mana bongkaknya polis depan orang yang sedang nazak, and etc. Polis badan berkanun, badan awam, memang patut ikut arahan pemerintah, cuma aku rasa zalim bg seorang manusia yang merampas hak orang lain. Pukul dan hina bangsa sendiri. Sign up polis untuk pastikan masyarakat hidup aman, bukan jadi taiko masyarakat.

7. Perhimpunan penentangan memanglah dicap haram dan tak diberi permit. Jika diberi permit bermaksud kerajaan sokonglah penentangan tu. Bila bersetuju, perkara akan selesai dengan rundingan. Ada ke orang nak terima tentangan? kalau gig ke konsert ke boleh la main permit permit ni.

8. Pasal lebih ramai orang melayu tu, ramai pengkomen di atas dah bagi link menceritakan betapa multiracial-nya perhimpunan itu.

9. Media sangat terseleweng. Perlu explore untuk tahu kebenaran lebih lanjut.

10. Btw, aku sendiri dah nampak depan mata sendiri 2-3 bukti penyelewengan SPR dan rasuah dalam media tempatan. Yang ni kau boleh nak percaya atau tidak sebab kau tak nampak buktinya, aku yang nampak.

11. Sorry menyibuk. Aku harap kau berfikiran terbuka. Aku tidak di pihak mana mana, aku di pihak HAK. Kita tiada hak nak suruh orang buat ini itu. Ini system demokrasi, sistem demokrasi hanya akan Berjaya bila rakyatnya get involve with the system. Tak kira bantah atau sokong, yang penting get involve.

Ok, that’s all. Untuk para melayu.

Anonymous said...

orang cerdik xkan kata orang lain bodoh...orang gila pun xmengaku gila..my advice to you is take a mirror n see yourself inside...what u see is not what you know..Alif Lam Min..

Biar lah lina joy tu murtad sebab dah sah2 dia bodoh..Undang2 ciptaan manusia xmampu nak halang..undang2 islam dah sah2 kena bunuh lina joy tu..xpi xterlaksana di Malaysia..Belum ada sejarah iman/lebai/ustaz murtad..xpi Paderi kristian dah banyak dalam sejarah...

Carl Samsudin said...

Thanks for the comments. =) Maaf terkasar bahasa sehingga menguris perasaan sesetengah pihak. just dont be hipokrit orang dekat luar sana. Aku hargai setiap comments.

What u give u get back said...

ko nak masuk politik ke carl??dah pikir masak2 ker?Cari ilmu dalam2 dulu takut nampak sangat bodohnya..aku ingat ko minat dunia artis jer..politik pun minat jugak nampaknya..so my advice khatam dulu k sebelum kebodohan ko bersinar dengan gemilang..Play Safe..Use Protection..

P/S aku kecewa dengan najib yang amat sangat kerana Tanah Milik KTMB terlepas ke tangan Singapura..Mahathir.Paklah..berjaya pertahankan...good luck to them..Bad luck to Najis..

Nurfatin Liyana said...

setuju dgn komen cik MELON.

nice one =)

Nurfatin Liyana said...
This comment has been removed by the author.
Nain said...

Maaf tapi saya amat tak bersetuju dengan artikel kamu ni.

Kami yang menyokong bersih bukan kerana tidak tahu bersyukur. Kami hendakkan perubahan. Dan perubahan tidak akan berlaku kalau hanya duduk diam. Demonstrasi ini bukanlah first option, tapi inilah cara untuk bagi semua rakyat buka mata.

Kami pergi kerana 'sayangkan negara'. Bukan pergi kerana suka2. Dan apabila ada antara kami cedera, dipukul tidak ada ke rasa simpati?

Kenapa apabila ramai melayu yang hadir, dikatakan melayu senang diperbodohkan? kenapa tidak cakap, ramai melayu yang hadir kerana melayu lebih bersemangat untuk dapatkan keadilan. Maaf, tapi saya rasa, mentaliti kamu sendiri yang sudah meletakkan bangsa kamu ditahap yang rendah.

Kenapa agaknya yang berkopiah dan bertudung labuh ramai kelihatan diperhimpunan bersih? tidak ke mereka ada lebih ilmu dalam bidang agama? Kenapa bukan anak melayu berseluar pendek dan bertali halus yang hadir?

Carl samsuddin, kamu penulis blog, ramai yang baca blog ini,harap janganlah kecilkan bangsa apatah lagi agama.

Assalamualaikum

Anonymous said...

Salam En.Carl, saya harap anda rasa bodoh setelah baca komen bernas lagi bijaksana oleh Melon.

"you ain't know shit about what this people were trying to do, so why don't you just shut the fuck up?!"

suck that.
apa perasaan anda bila orang lain guna bahasa kasar untuk mencela tindakan anda? sila rasa bodoh. sila.

cuba fikir, anda membuat sesuatu tindakan kerana anda telah berfikir baik buruk akan tindakan tersebut. kalau dirasakan salah,anda tidak akan melakukan nya. anda hanya akan lakukan sesuatu tindakan kerana anda tahu apa yang anda sedang buat adalah betul/benar. mereka2 yang pergi ke acara demo Bersih itu tahu apa yang mereka sedang lakukan. mereka tahu apa yang mereka perjuangkan. jangan maki mereka bodoh hanya semata2 kerana sifat anda yang maha ignorant tentang politik kotor Malaysia.

baru sehari kena Bersih,insan ignorant seperti anda berani mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa. pernah baca tentang acara "Bersih" di Tahrir Square? heck! they even stayed there for two freaking weeks!! kalau Malaysia yang kena Bersih 2minggu..confirm semua pemuda-pemudi Malaysia bising/maki/cela/hina Bersih kerana tidak dapat pergi lepak depan pavi,jalan kena block so tak dapat tengok transformer blablabla. dasar generasi malas lagi ignorant.

anda ada twitter, rajin2 kan lah membaca tweets #bersihstories. lihat lah situasi ini dari perspektif insan jalanan lagi bodoh[as you claimed] yang pergi ke demo Bersih tempoh hari.

nanti kalau apa yang orang2 bodoh ini usahakan berhasil, kau jangan nak alaa-rugi-nya-aku-tak-join-dorang-perjuangkan-hak-bangsa-kita-dulu pulak.

dah tengok video si Najib perlekeh kan Anwar dalam TV3? ko patut tengok aksi dia. gila bodoh.serius. aku tak sangka pemimpin kita sanggup buat gaya macam tu dalam live TV.that's just bloody pathetic.bila orang takut bini berbicara.kata lelaki ada 9akal. harammm. and pardon me for this.

pee/ass : asal marah sangat bang?tak dapat pegi dating sama belle ke 907 lepas? heh.

pee/pee/ass : aku guna anonymous sebab kau kata ko suka anonymous. suck that!

Anonymous said...

tindakan org dipengaruhi oleh pengalaman dan persekitaran dan pergaulan.kalau diri berkawan dengan artis maka bidang pengetahuan kau sdikit sebanyak prone kepada arah pemikiran mcm mereka.dan kau tak banyak merasai penindasan nan meruntun jiwa raga rakyat kebanyakan dek hidup sentiasa disinari flash camera dan kemewahan.

Anonymous said...

korang sembang2 politik x msk syurga pon..time ngundi undi la sepatutnye,pasni xpyh nk wat demo2 dh..korang suka rusuhan ke?ke mmg perangai dr sekolah lg..x payah nak sembang sape hebat la,sumenye bangang klu pasal politik..

aku dgr org kata dpt 200 gi demo ari tu,tol ke?

ko ckp melayu byk komen an?WOI BASE BANGSAT KO GI TGK KT PAGE BERSIH SAPE LG BYK KUTUK MELAYU?CINA KAN?MELAYU KUTUK MELAYU OK LG,NI BANGSA LAIN DUK KUTUK,KORANG SUKA KAN..

mn melayu x bodoh,sbb politik nk gado,nak wat demo..ko buat demo ko rasa najib nk letak jawatan ke?otak tu jgn la letak kt jubo

Anonymous said...

''Kenapa agaknya yang berkopiah dan bertudung labuh ramai kelihatan diperhimpunan bersih? tidak ke mereka ada lebih ilmu dalam bidang agama? Kenapa bukan anak melayu berseluar pendek dan bertali halus yang hadir''

aku nk komen komen kt atas ni

dorang tu hanya dipergunakan ke,aku tau la dorang jenis mcm tu xkn nk wat demo2 ni,muka pon masing mcm terkejut je,pas2 yg pakai kupiah mcm gi berperang,JIHAD ke bro?wakakaka klakar la,ketua jihad korang kapir,kita bukan tgh berperang oi,

ade korang tgk pompuan pakai tudung duk atas rumput tu yg kena tahan polis?korang kata polis celaka sbb pukul wanita mengandung?mn ko tau polis tu pukul?mn ko tau pompuan tu mengandung?gambar x leh nk ceritakan semuanya la bahalol..sorang cakap gtu,semua ikut..mmg dasar kambing itam

Anonymous said...

Apeeee la tulis camni..ko 'pandai' kan?study tinggi kan?Ke tajuk ko ni ditujukan untuk diri ko?hehehe..sebelum ko tulis something yg ko tak bape tahu, research la dulu...ko tahu kan cara nak wat research?? : ) Bersih is not a party atau apa saja yang berkaitan dgn ambiga atau pun pembangkang atau pun yang bersifat perkauman..tak tahu?inilah jadi nya klu asyik tgk berita rtm, baca utusan, berita harian...baca la malaysiakini ke...harakah ke..tgk youtube la klu paling hampeh pun..ko wat statement cam ni, menampakkan ko yg..hehehehe.."ORANG BODOH TAK SUKA MEMBACA DAN MERANTAU" tu sape???hehehe...jgn marah ha... :)

Anonymous said...

aku rasa carl tak patut buat topik ni pun, tanpa fakta yang cukup jadi macam ni la, orang2 yang membaca plak yang bergaduh2.

tutup je la topik ni carl. baik ko tulis bende yang ko memang tau, macam pasal fotografi ataupun aerogel ko tu je.

Anonymous said...

aku pun rasa kau tak yah bukak topik gini.cetek bebenor isi nya.emosi je lebih.buat fotografi projek gadis mmg bidang kau.

Anonymous said...

bodoh sial kau. melayu yg mcm kau ni buat aku malu jadi org melayu. takde pendirian, bodoh sombong, ignoramus. tau faham tak apa yg kau tulis ni bangang? sedih sial aku tgk org melayu bodoh mcm kau. smpai bila2 la kita ditindas, dan diambil kesempatan oleh org2 yg lebih pandai, kalau semua org macam kau.

bang, baca balik, masuk sekolah balik, bukak internet, baca berita2 bukan auta, kalau tak faham english, blaja balik.... mcm tu cara nk perjuangkan bangsa dan agama. bukan cakap bodoh mcm ni!

bangang sial kau!

sufiah said...

Belajar tinggi tinggi tapi bodoh tingkat tingkat...kalau aerogel ko bijaklah xpi politik bodoh bebenor ko nie. cakap xder isi serupa berak xder taik!!Puiiiiii...

Anonymous said...

Kau yang sebenarnya dipanggil melayu paling bodoh khalif! Lain kali banyakkan membaca sebelum nak mengata bangsa kau sendiri. Tak tahu isi kandungan bersih so pls dont jump into conclusion. Ingat kau blaja tinggi kau tahu everything la but hell YOU KNOW NOTHING man!

Anonymous said...

Fascism is soooooooo.... 1930s la der. Dah ketinggalan djaman 80 tahun.

Rata-rata aku dengar komen yang nak menentang Bersih ni - "hak Melayu diketepikan". "Ambiga tuntut orang jadi kafir". "Ini agenda mengetepikan hak Melayu."

Aku gelak. Setiap kali aku baca komen ni aku akan gelak.

Gelak mendengar insecurity dan ketakutan tak munasabah. Pfft. Melayu Islam.

Ingin sekali aku menjenguk ke negara Perancis. Negara dimana semua bangsa semua agama boleh jadi apa yang mereka percaya. Tanpa sebarang masalah. Zinedene Zidane beragama Islam boleh jadi kapten pasukan Perancis. Thierry Henry boleh jadi pemain bola dan diminati oleh orang ramai. Takde sebarang masalah.

Sebab tu aku suka sukan - sebab sukan adalah sekular. Dalam sukan, takde mengira agama dan bangsa - tapi berdasarkan performance. Siapa yang baik dia la yang naik. Kalau ada sesiapa yang bising Nicol Ann David atau Lee Chong Wei naik akan menghancurkan peluang umat Melayu Islam mari sini biar aku tempeleng mulut dia.

Now - dikatakan tentang tuntutan Ambiga untuk membebaskan umat Islam dari pelbagai halangan untuk jadi murtad. Bagi aku letaklah law macam mana ketat macam Saudi Arabia tu - kalau dia nak murtad - dia murtad. Tak caya? Kau pergi UK - orang Saudi Arabia tonggang arak mengalahkan penyokong Man United di Stretford. Di Denmark bekas bos aku cerita tentang seorang geng-geng putera Arab ni mencari pelacur bawah umur untuk dilanggan. Orang kafir pun geleng kepala. I say, keputusan beragama ni biar terletak kepada peribadi. Tidak ada kuasa yang lebih besar dari Tuhan sendiri. Daulah tak payah bertindak macam Tuhan....cont

http://tehtarikgelasbesar.blogspot.com/2011/07/bebel-melayu-islampfft.html

aqilahfarhanah said...

salam.perjuangan ambiga yg bertentangan dgn hukum syarak kita tolak tepi.itu hak beliau hendak memperjuangkan apa pun.sbb Malaysia negara demokrasi. yang diperjuangkan oleh sipemakai-pemakai kopiah,pemakai purdah tu adalah keadilan dan ketelusan dlm pilihanraya.orang melayu mmg banyak dlm rally tersebut.sebab mereka lebih terkesan dgn perjuangan untuk menuntut keadilan.setahu saya,yang pergi rally tu,ada doktor,lawyer,engineer..saudara siapa nak ckp mereka tu bodoh?

Anonymous said...

en.carl yang bijak.ce baca komen marina mahadhir kat sini

http://sibudakmentah.blogspot.com/2011/07/satu-pandangan-yang-jujur-daripada.html

Anonymous said...

tahu nak membantah je...kate kerajaan tu tak betul...actually, die orang ni tak tahu bersyukur...fikir elok2 kat bawah ni...atleast mesti satu daripadanya memang betul pun...
dulu kite sekolah mane? kerajaan kan? u mane? IPTA kan? ambil loan ape? PTPTN? bukan kerajaan ke tu? keje mane?? kerajaan kan? kalau kerja swasta, projek tu projek siapa? kerajaan kan? anak2 sekolah mane? international school ke?
banyak lagi benda dalam hidup kite yang kerajaan dah tolong...tapi die orang tak nampak semua tu..yang die orang nampak cuma kesalahan je...memang tak salah niat dieorang...tapi kenape bile kerajaan bagi kesenangan macam2, diam je? bantah la jugak...kalau betul kerajaan tu tak betul and nak membangkang, jangan ambil kelebihan yang kerajaan bagi kat rakyat..baru betul2 BERSIH! saye bukan penyokong kerajaan dan saye juge bukan pembangkang...peace... =))

Anonymous said...

HAHA KELAKAR LAH KAU NI..PTPN...MMG LA SUME KERAJAAN BG...KALAU KERAJAAN XBG MMG MAU PERANG LAH NGOK...TAPI KENAPA KERAJAAN BAGI???SEBAB ITU SUME DARI DUIT RAKYAT LAH PAKCIK ANON...SEKOLAH KER..BUSTOP KER...JLN RAYA KE..KAN KORANG BAYAR CUKAI..KAHKAHKAH...KO INGAT DUIT DTG DARI POKET DIORANG SI PAK MENTERI??KER KO SI ANON XSEDAR ATAU XTAU YANG KO BAYAR CUKAI..??KIKIKI..KER KO INGAT ROAD TAX JER KO BAYAR..KIKIKI..

KAMI CUMA INGINKAN HAK BERSUARA..KALAU MEREKA BAGI..MESTI TAK HURU HARA..MACM KO LAH ANON...KALAU NK SESUATU IAITU HAK/KEBEBASAN BERSUARA,KO MINTAK CARA BAIK..TAPI BILA TAK BAGI..KO MARAH TAK?APA SALAH BG HAK BERCAKAP..DARI DUA PIHAK..KITA SEBAGAI RAKYAT NK MENILAI..

AND ADIL KER KALAU 1 PIHAK SAHAJA BOLEH BERKEMPEN MELALUI MEDIA?
KENAPA PEMBANGKANG XBUAT KAT MEDIA..PELIK KAN..MANA LAH TV NK KELUARKAN..DAH DI SUAP OLEH...?ADIL KER?

KALAU KO LAH NAK JUAL BARANG..SI B PUN NAK JUAL BARANG..TAPI SI B BOLEH BUAT PROMOTION BESAR BESARAN KAT TV LAH..PERHIMPUNAN LAH..TAPI KO TAK DIBENARKAN..KELUAR TV PUN XBOLEH..KO BENGANG X?SO APER CARA KAU?BUAT PERHIMPUNAN HARAM LAH KAN..JD HARAM PUN SEBAB TAK DILULUSKAN..KIKIKI..INI SENANG JER NK PK..XPAYAH AMIK DEGREE..

LAGI SEKALI NK CKP YER..UTK SIAPA YG PK SUME KERAJAAN BG TU PK BALIK LAH..WAT GELAK ORANG JER..ITU YG DIORANG BG TU HAK KITA..GOVT TAX TU SAPE BAYAR.DIORANG MKN YANG BIL BERATUS TU PUN KITA BYR..XPER..

Anonymous said...

SUSAH LAH NK CAKAP..MULAI SEKARANG, CUBA LAH KORANG YANG MENYOKONG SANGAT KERAJAAN BAGI RUANG KAT DIRI KORANG UNTUK BUAT JUGAK RESEARCH DUA DUA PARI..LIST KAN MANA YANG BAIK MANA YANG BURUK...

MMG LAH YANG MEMINTA2 NI ORNG SUSAH YANG BODOH..AND KORANG PUN COP DIORNAG YANG SALAH XMO BLAJAR RAJIN2.TAPI KALAU SUMA ORANG BIJAK PANDAI SAPE NK KOREK LONGKANG..SBB TU LAH ISLAM CAKAP DALAM SETIAP YANG KAMU DAPAT ITU ADA HAK ORG LAIN..ITULAH GUNA ZAKAT..JGN TUDUH KAMI NI XBERSYUKUR..KALAU XBERSYUKUR KAMI XKEJE KOREK LONGKANG KAMU ORG KAYA..

Anonymous said...

hello carl samsudin yg bijaksana

get your facts right bro..ambiga bukan anti islam.dia seorang lawyer dan sebagai seorang lawyer dia hanya menjalankan tugas dia..which is protecting her client(Lina joy).
lina joy bayar dia utk bela dia di makhamah...so she was just doing her job..and the decision to go murtad is not ambiga's ..lina joy sendiri yg nak murtad..so lu pikir betul2 sebelum lu main hembus...it's called profesionalism.which you seem to lack..

and aku sokong apa orang2 lain di atas cakap ..baik lu cite kat blog lu pasal fotografi...jgn bawak masuk racism and politics...ko masih hijau ..belum cukup matang utk menilai apa apa...apa yg org hembus kat kau..kau hembus kat sini jugak tanpa selidik...

Anonymous said...

bile bagi senang senyap lak...hak untuk bersuara? ape yg jd ari 2 bkn keganasan ke? bdk kcik ni senang blaja dr ape yg die org tgok..jgn salahkan die org klo 1 ari nnt, die org gune keganasan klo x puas ati...mak ayah bg duet blnje sbb mmg da tnggungjwb, die amek je duet 2...ble mak ayah xbg kluar mrayap mlm2, nk bantah...knonnye hak utk bsuara...ps2 gune kekerasan sbb mak ayah xnk bg pluang 2...cm2 ke? silap2 jd kt ank2 korg nnt...mmg ni yg korg ajar kt die org kn?

Shazuan Ali said...

1. Seeing those with kopiah and hijab at the rally make me think, from the way they dressed, i know they know more about agama than me but still why they were there on the 9th of July? We can't easily say that they're there for jihad or what else? There are no such things.

Orang cakap "ni yang bertudung labuh semua ni buat apa la duk pi demo ni?"

To me when all these people are all together there that day, there must be something wrong with the government.

2. Orang nak kawin tak jadi, orang berniaga rugi. Get your fact straight, perniagaan tak akan rugi kalau orang boleh masuk KL. Orang kawin tetapi meriah if the police did not total lock down KL. From what i see on that day, kedai mamak dan seven eleven untung berlipat kali ganda hari tu :)

3. Melayu Bodoh? Bangsa lain tertawakan bangsa melayu. Let me suggest, instead of reading Harian Metro, Berita Harian, Utusan, The Star and New Straits Time please do read The Malaysian Insiders and Malaysiakini too, don't just read those two but do read both including all mentioned earlier then judge. go to the July 9 My Story section, those are writers who were there that day and then you know if ONLY MALAY were there :). Melayu tak bodoh cuma melayu kena banyakan membaca. dan bukak minda luas luas.

4. Dr.M said, Melayu Mudah Lupa. 100% agreed. Melayu Mudah Lupa yang hak keistimewaan melayu semua dah tak ada.

5. Paling sedih bila melihat kaum lain di Malaysia masih tidak dapat membezakan antara Melayu dan Islam. Peranan siapa sepatutnya membuatkan mereka faham yang melayu adalah bangsa dan Islam adalah agama. Apa yang saya lihat, partisan di bawah naugan kaum melayu sering menerapkan dalam minda masyarakat seolah islam cuma milik melayu di malaysia ini. itu salah.

sekian. btw i like your blog but in this matter i don't think i should agree with you.

Assalamualaikum.

Anonymous said...

kalau one day anak2 aku nak bersuara, aku akan dengar dan berbincang..xkan xbagi diorang cerita, mintak ape yang diorang nak.bile dah kiter dgr ape yg diorang nak ckp, aku akn pk samaada baik atau buruk...n terangkan pada dia.jadi xakan timbul lah nk curi duit lah keluar mlm lah..xkan selamanya kau xnak dengar apa ank ko nk cakap..ko faham x..cetek akal lah kau ni.

Yang perhimpunan ni, rakyat nak bersuara tapi ditolak mentah2 sebelum dengar..ko faham x..bkn pasal nk g clubbing ke, nk g konsert ke..
jangan tau2 anak ko dah bwk perut..jangan jadi kejutan budaya sudah.sorok2 belakang mak bapak nak buat apa.

Anonymous said...

ramai butthurt. hahaha. BUKAN MELAYU YANG BODOH. SAPE YANG PERGI AND SOKONG BERSIH TU YANG BODOH. tahu?

Syakir Rahman said...

aku stuju ngan shazuan Ali....blog ni mmg best, tp bab ni yg aku x stuju... sbb kebanyakan rakyat m'sia x nmpk apa yg benar...diorg hanya nmpk yg palsu belaka... pokok xkn bergoyang kalo xde angin...yg dtg ke Bersih tuh sbb diorg taw diorg sbnrnya nk tegakkn kebenaran... " Orang Bodoh Tidak Suka Membaca dan Merantau "<----ayat ni ko kne tgok kt dri ko sndri...apa ko penah hayati maksud alquran dan ko amal kn x???kalo x jgn ckp sbrangan...org2 yg berjihad ke jalan Allah adlah golongan mati syahid...walaupon diorg tuh x brapa cukup ilmu agama, tp diorg ade insiatif nk tegakkan agama....

andi uttang said...

Melalui blog ini, saya ucapkan terima kasih banyak kepada Mbah Suro atas bantuan anka togel nya, yg di berikan saya kemarin alhamdulillah benar2 tembus, berkat bantuan Mbah saya sudah bisa melunasi semua hutang2 saya sama tetangga bahkan saya juga sudah punya modal sedikit buat usaha kecil-kecilan, sekali lagi terima kasih banyak Mbah atas bantuannya kpd saya.. Jika anda ingin seperti saya hubungi aja beliau di nmr 082 354 640 471 atas nama Mbah Suro Ninggil........

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails