Monday, July 11, 2011

Which Profession You Don't Want To Date?



Assalamualaikum.

 Bila masa kecik-kecik dulu ramai nak jadi profession class A macam doktor, peguam, arkitek, engineer dan juruterbang. Susah nak cari budak-budak nak jadi tukang masak, pakar IT, pelukis, pereka fashion dan yang bukan class A yang lain. Semua ini sebab kita di basuh otak oleh mak bapak kita. Bila besar je 'mesti' jadi orang yang berprofession class A. Kenapa nak kene ada class A ke, B ke, C ke. Teruk ke if anak jadi pereka fashion? Keji sangat ke pekerjaan yang diimpikan tu. #fakingassdick! - bukak minda lah wahai mak bapak! 

  Aku malas nak bertekak bila kes mak bapak nak suruh anak jadi apa. Sampai ke besok pon belum tentu habis. Hari ini aku just nak tanya pendapat korang je. Which profession you dont want to date? Aku ada beberapa list kenapa dan mengapa aku susah nak berkomitment orang yang dengan berprofession tertentu:

1. Lawyer - Sebab aku rasa lawyer ini bijak menipu. Pandai nak putar belit fakta sampai kita pon terpedaya. So bila dah berpasangan dengan lawyer, mungkin akan ditipu banyak kali pon aku takkan sedar. Lawyer = Liar.

2. Doctor - Bagi aku hanya doctor sahaja yang akan memahami doctor. Apa yang difikirkan oleh doctor tak sama apa yang difikirkan oleh orang lain. Tambahan aku sukar nak hidup dengan orang yang akan busy 24/7. On call setiap masa. Bayangkan korang tengah sedap-sedap berasmara dana tiba-tiba wife korang kene panggil balik ke hospital. Kan potong stim je namanya tu. Susah la sial!

3. Pramugari - Susah aku nak percaya pramugari ini. Sebab hidup dia dikelilingi dengan orang yang kacak-kacak belaka. Dah lah selalu jauh dengan kita. Kita tak tahu apa yang dia buat di dalam kapal terbang bebatu jauh dari kita. Hidup pramugari ini sangat social. Korang bercampur gaul dengan pelbagai jenis orang. Kita nak call dia pon tak dapat sebab dia tengah fly. Macamana nak call! Ahh! Aku reject awal-awal pramugari nak jadi wife aku.

4. Model - Tak sangup aku laki lain hari-hari tatap muka badan kaki dan bontot dia! Fail!

5. Perdana Menteri - Memang bongok. Hidup nak tipu orang lain je kerja.

"So which profession you dont want to date?"

p/s: Aku sebenarnya if nak ada wife aku nak dia keluar rumah selepas aku keluar rumah and balik rumah sebelum aku balik rumah. Aku nak wife yang benar-benar wife. Bukan macam wife zaman sekarang. Banyak kurang ajar sama husband. Hell is your place!




4 comments:

mizzkechique said...

seb bek keje opis je.. sblm kul 6 dh terpacak kt umh.. kesian tgk kwn2 yg kejenya tak tentu msa..

LynN LoLa~~ said...

salam.. hehe. menarik. tapi tang doktor kene panggil onkol tu, mcm imposible je senanye. sbb onkol tu memang dah set awal2.. so kene pandai2 cari mase laa yer kalau nak berlaki/berbinikan seorang doktor! hehe

nn said...

last week fly fm cakap ikut survey 70% responden won't date a lawyer.

as a law student yang belum ada boyfriend, terasa tak mau jadi lawyer after grad -_-"

ilyani said...

saye adalah dalam kategori yg pertama awak mentioned tu.. btw, thanx.. :)

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails