Wednesday, August 17, 2011

Kenapa Wanita Islam Bersunat? / Why Women in Islam Need Circumcision?


Female Genital
#female.circumcision

Assalamualaikum.

 Aku tak kesah lah ramai nak marah aku ke apa ke sebab aku post pasal benda alah ini dibulan-bulan puasa. Semalam aku terbaca suatu article tentang female genital mutilation atau female genital cutting atau lebih tepat lagi female circumcision atau dalam Bahasa Melayunya Bersunat bagi kaum hawa. Aku tertarik dengan hal ini sebab aku nak tau kenapa wanita, mostly in Islam diharuskan untuk bersunat. Bila aku tanya rakan-rakan aku, ramai jugak antara mereka tak pasti kenapa mereka disunatkan. Main sunat jek. hewhewhew. 


Most of kaum hawa yang beragama Islam dekat luar sana telah disunatkan masa kecil-kecil lagi. Semasa belum mencapai akil baligh. Tahukah anda female circumcision atau sunat wanita ini adalah wajib sepertimana kepada kaum adam juga? Walaubagaimana pon sekiranya boleh mendatangkan kemudaratan kepada diri, maka ia perlu dielakkan.

Bagi kaum-kaum adam yang dekat luar sana mesti ada yang tertanya-tanya bagaimana female circumcision ni dilakukan? Sama ke macam mereka? If kaum hawa ini ada alat sulit macam korang semestinya caranya sama. Tapi mereka takda! So lain lah. hewhewhew. Female circumcision ini dilakukan dengan melakukan pemotongan kecil di bahagian hujung labia minora, clitorist. (rujuk gambar diatas skali). Bukan potong semua tau! Hanya sebahagian kecil. Tapi kenapakah wanita harus bersunat?

Aku baca banyak articles pasal female cicumcision ini. Ada banyak debat yang diperdebatkan tentang hal ini. Tapi tujuaan utama di dalam Islam berlakunya female circumcision ini adalah disebabkan kebersihan (sama macam kaum adam) dan mengurangkan hawa nafsu / to decrease excessive sexual libido bagi kaum hawa. Disebabkan statement "to decrease excessive sexual libido for female" ini lah banyak perdebatan yang berlaku di era yang obsessed dengan aphrodisiacs ini. Bila science melebihi agama banyak benda akan dipertikaikan. 

"A little knowledge of science makes man an atheist, but an in-depth study of science makes him a believer in God."

Allahu A'lam

p/s: Ada beza tak dari segi sexual libido bagi perempuan yang dah sunat and belom? Siapa penah mengalami? 
p/s/s: If hukumnya wajib. Kenapa nama 'sunat'? Baik namanya wajib. Betul dak? kahkahkah!




43 comments:

cdah said...

ow.... aku pun baru tau.. kat situ rupanye tempat perempuan sunat =))...

FatinNadiah said...

good info. baru tau sbb nye n tmptnye. huhu.

:)

Carl Samsudin said...

lahhhhh. perempuan sendiri baru tahu eh? Ni dah sunat ke belum ni???

dhamirah asilah said...

samela...baru tau jgk..heee

laskar pelangi said...

ouuuh..hik3

Anonymous said...

Lelaki sahaja perlu sunat. Perempuan x perlu dalam islam, cuma before this ter jadi adat dan ikutan. :) many clerics dah mula jelaskn hal ni. Hope the info helps. Nothing in quran or hadis yang mengarahkan wanita bersunat . :)

norulezd4i4 said...

good info carl =) mmg dah tahu hal ni dari skolah. ustazah terangkan. hehe..

meydi suka suka said...

baik punye info.. haha

delarocha said...

err... ok.

Puteri Nurul said...

yg sye tau... laki di WAJIB kn berkhatan... perempuan tak WAJIB.. tp diGALAKkan.. sbb kbersihan and kurangkan gian napsu tu la.. good info... i knew about this... i just wasnt sure... ;p

Carl Samsudin said...

Cuba ikut apa kata Mazhab Syafie. =)

matt wie said...

sebelum ni tau wanita bersunat,cuma xtau bahaian mn yg dipotong.,skang ah jelas.

Anonymous said...

x membantu..

Anonymous said...

Jgn bagi pompuan sunat. Nanti kurang hawa nafsu, laki2 cari isteri baru. Padan muka.

Anonymous said...

perasan tak perempuan melayu islam yang bersunat kakinya lurus panjang dan balance dengan saiz badan.... kemaluan juga sangat cantik....

lilydamia said...

oh ! saya malu tengok gambar itew !

Cik Puan Nurul said...

tidakkah ianya macam menidakkan bahawa ALLAH telah menciptakan manusia itu sebaik2 kejadian..kalo hukum mencabut bulu kening haram gimana dengan bersunat terutama bg wanita..bila mengetahui ianya utk mengurangkan nafsu sy agak sedih..apakah krn ini ramai wanita tidak dpt menikmati hub seksnya dgn lebih baik?masih konpius dgn hal ni berkhatan ni budaya atau mmg ade dalil dlm al-quran ye..konpius sbb dgr mcm2 pendapat ttg hal ni.

Anonymous said...

sy sokong pndapt pu3 nurul tue..lelaki mmg wjib,tp..bg pompuan plk dglakkn just utk kebersihan..klo xnk potong xslh dan xbrdosa pn..igt2 la yer kebersihan dri hndaklah djga..

Anonymous said...

cik puan nurul jgn la kompius..sbnrnye dlm islam xgalakkn pompuan brsunat pe yg sy kaji,tp seelok2nya xbuat lg bgos..cme titik beratkn pd kebersihan diri je..k.

Sofea said...

Memang ramai pompuan yg tak sunat skrg ni, sebab tu gejala Bohsia dan baru2ni Cikaro makin berleluasa. Budak2 pompuan bawah umur dah bertambah gedik!!! Dah macam budak2 pompuan kat negara Barat…merenyam!!!

Skrg sunat baby girl kat klinik dokter2 pompuan mandai2 dan tak tau hukum dan tujuan pompuan bersunat. Ada banyak cara bb girl disunatkan , contohnya Bb girl sunat cuma hujung bijik kelentit dicucuk dgn jarum atau di oles dgn pisau, tak berdarah pun…hanya buat syarat aje sebagai simbolik. Ini BUKAN sunat namanya, hakikatnya serupa tarak potong!! Tak macam bidan/mak mudim dulu2 sunatkan pompuan.

Kalau macam ni bila dokter cucuk hujung jari kita dgn j arum nak ambik sampel darah, boleh la kata “dokter dah sunatkan jari aku”!
Yang sebetulnya pompuan bersunat dilakukan dgn MEMOTONG SEDIKIT hujung kelentit bagi merendahkan/sederhanakan nafsu wanita kerana "Kelentit wanita sangat sensitive dan memberi rangsangan terkuat untuk hubungan lelaki dan wanita, dan kekuatan rangsangannya boleh mencecah 7 kali lebih sensitif dari zakar lelaki.."

Sebelum ni ada pompuan yg bersunat, ada yg pompuan tak sunat dan ada yg tak tau langsung!!
Bagus jugak Ulamak Majlis Fatwa Malaysia dah menetapkan WAJIB bagi pompuan berkhatan.
Perkara wajib kalau tak dibuat, berdosa org tua nya sebab tak sunatkan anak dan sunatkan bb girl dgn cara yg BETUL, bagitau dokter cara sunat yg betul, memang ramai dokter yg tak tau dan sunat sekadar buat syarat dan simbolik aje.

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-pemotongan-genitalia-wanita-female-genital-mutilation

Berkata pula Prof. Dr Md Hasan Al-Hafnawi , pakar perubatan kulit di kuliah perubatan al-azhar dan Dr Md Sadiq selepas melihat hadith2 Nabi saw, mereka memberi pandangan dari aspek perubatan .

"Kelentit wanita (yang dipotong sebahagian jika dikhatan) yang berada di pangkal faraj wanita memberi rangsangan terkuat untuk hubungan lelaki dan wanita, dan kekuatan rangsangannya boleh mencecah 7 kali lebih sensitif dari zakar lelaki.." dan pelbagai lagi hasil kajian mereka yang tidak sempat saya terjemahkan,di akhirnya pakar perubatan ini berkata :" Demi menjaga maruah dan kehormatan wanita dan kewanitaannya, wajiblah kita mengikuti ajaran Islam dalam hal ini, yang terbaik bagi wanita adalah "isymam" atau memotong sedikit hujung dari kelentit . ( Majalah, Oktober 1994)

http://gadisdanwanita.com/2011/02/perempuan-berkhatan-kurangkan-ransangan-seks/

Bila anak2 pompuan disunatkan CARA BETUL, barula ada hikmah disebaliknya dan dapat menjaga kehormatan seseorang wanita…insyaallah.

Anonymous said...

actually prempuan nie x wajib pon sunat..lelaki sunat untuk tujuan kebrsihan, girls sbb nafsu..ad setengah kes si suami baru tahu isteri dia x brsunat dan minta pendapat ustaq, ustaq tue cakap x perlu sunat kn isteri sbb da ada suami. then jelas la bahwa prempuan disunatkan sbb untuk mengawal hawa nafsu mereka..

Anonymous said...

hmm..adat kite masih lg rmai yg terikut2. wife sy pun nk sunatkan if kami dpt baby gegirl.sy plak x stuju.kalo dpt boboi mmg kami mst sunatkan.x slh rsnya kalo x sunatkan baby gegirl.x wajib pun.harap2 rmai yg x truskan tradisi n adat cmni lg.

Anonymous said...

sokong cik puan nurul.wanita ada hak mnikmati hub sex.isteri sy sush nk puas wpun blnjutan slama stgah jam.kalo nk lebey dr stgh jam plak, x tau le kalo hsbd larat

Anonymous said...

Ulamak Majlis Fatwa Malaysia dan jugak mahzab Shafie dah pun menetapkan WAJIB bagi pompuan berkhatan tapi masih ada golongan yg menidakkan, katanya cuma "sunat" sahaja. Agaknya diorang ni bukan rakyat Malaysia ataupun bukannya pengikut mahzab Shafie ataupun golongan yg suka melompat2 mahzab mengikut hukum apa yg sesuai dgn kehendak masing2.

Takdenya pompuan bersunat akan hilang nafsunya, lihat makcik2 dulu2, anak sampai 10 orang.
Pompuan Barat pun ramai ada masaalah mati putik (female sexual dysfunction)depa tak sunat pun....tapi yg nyata pompuan Barat kuat seks sebab tak bersunat,,,sentiasa tak puas dgn satu pasangan.
Nakke isteri2 dan anak2 pompuan korang macam tu? Janganla terpengaruh dgn idealogi barat...yg sentiasa nak menjatuhkan Islam. Pompuan skrg pun bersunat buat syarat aje, bukannya potong pun...maknanya ramai pompuan yg tak bersunat.
Kalau isteri susah nak puas, mungkin ada sebab2 lain..mati putik, stress, dll or sebab memang tak bersunat,,,susah nak puas.

Anonymous said...

Its all about self control ladies.. Takyah sunat..

Anonymous said...

Tp pk pk kan, lelaki barat tak kawin empat.. Mungkin sebab dua dua suami isteri happy sebb kepuasan sexual.. Ada je yg tidak bersunat tapi dpt kawal nafsu, ada yg bersunat tapi sex sini sana.. What have u to say about men yg seks sini sana.. Muslim pon ada camtu.. Like maher zain sang 'dont blame it on the west, blame it on urself'..:)

Dr Love said...

Sorry to say….it’s not about self control. Budak pompuan disunatkan masa kecik…baby lagi, how do you know that when they grow-up, which girl can self-control? Adakah pada masa tu, pompuan umur dah 18 tahun baru nak sunat coz baru sedar tak dapat mengawal nafsu …no self-control!!
Sebab tu dalam mahzab Shafie, WAJIB bagi lelaki dan perempuan berkhatan.
Talking about self-control, even yg bertudung pun hanyut didunia fantasi. Baca link dibawah

http://aidanatasya.com/60-peratus-remaja-malaysia-hilang-dara-menjelang-umur-18-tahun/

Pikir punya pikir, lelaki Barat tak kawin 4. Don’t jump to conclusion! Lelaki Barat tak kawin 4 sebab TIADA PELUANG kerana undang2 negara dan agama Kristian tak benarkan diorang kawin 4. But don’t get fooled….tentu u biasa dengar “free sex city” like Amsterdam, pernah dengar “one night stand” senang diajak tidor walaupun baru kenal, “stay together” tak kawin duduk bersama memang lazim di Barat, anak luar nikah merata rata, dah jadi perkara biasa!!

Sekali pandang memang Islam nampak tak adil..bagi yg tak tau. Lelaki Islam boleh kawin 4 adalah supaya dia bertanggung jawab terhadap isteri2 dan anak2 nya. Kena bagi nafkah, bertanggung jawab dan bukannya “one night stand” no commitment. Tujuan berkahwin 4 adalah untuk membela nasib wanita sebenarnya. Ok skrg ni kawin disebabkan nafsu…tetapi mana lebih elok…lelaki yg berkawin lebih tapi bertanggung jawab terhadap isteri2nya atau lelaki yg kawin sorang tapi berzina sana sini dan hasilkan anak luar nikah!! Pikir2kan lah.

Jangan nak samakan sunat lelaki dgn sunat pompuan sebab memang tak sama. Lelaki Islam bersunat
disebabkan bersuci( toharoh) iaitu kebersihan di zakar. Manakala pompuan bersunat disebabkan untuk menstabilkan/sederhana kan nafsu syahwatnya.
What have I got to say about lelaki yg kaki pompuan sana sini. Lelaki macam ni dah memang perangai jenis “womanizer”. Lelaki yg bersunat atau yg tak sunat…nafsu mereka sama saja. Bersunat bagi lelaki tidak mempengaruhi nafsunya dan tiada kena mengena dgn nafsu lelaki…no effect.

Shahir said...

Baguslah kalau macamtu.aku rasa perempuan elok bersunat dari buat maksiat tak tentu arah.tapi kalau tak sunat boleh juge tapi kena pandai kawal hawa nafsulah.

Anonymous said...

Sy tak bersunat. Tatau la knapa masa kecik x disunatkn. Umur dah 20an. Belum lg menikah. Alhamdulillah la still boleh kawal nafsu. And sebenarnye sy baru terbaca pasal sunat perempuan ne wajib or tidak. And still confius. Ada cakap kalau dah tau skarang sy wajib p sunat. Kalau tak berdosa and solat tak sah. Runsing jadinya. Kat mana pulak la sy nk g bersunat da besar2 ni. Malu la pulak. So patot ke sy sunat skarang ne. Risau jgk nnt dah nikah husband tnya plak. Kalau perlu kt mana ada sunat ntok adult area KL eh? Anyone sudi bg pendapat. Help me.

Anonymous said...

tujuan pompuan ni bersunat sebad nak control hawa nafsu dia..bukannye nak control kekuatan sexs dia atas katil mcm sebelum sunat dia melakukan seks 2 jam..lepas sunat jadi setengah jam..salah pemahaman tu.pempuan sunat xder kene mengene dgn main lame or tak..tp tujuan nak control hawa nafsu..kan tempat tu sensitif sgt2..kan tak pasal tgh duk pergi pasar malam syawat dia naik dah bende tu duk bergesel je dgn seluar dalam..x ke naye jadi mcm tu.

well mmg ade jugak yg x sunat x mcm tu..tp 90% yg x bersunat mmg cepat naik syawat..bergesel or tersentuh sikit mmg dia jadi naik syawat.mase tu bibik2 zina dh muncul.mak ayah wajib la sunatkan diorang sebad dosa diorang atas kepala mak bapak lagi..dah la dapat dose..maruah keluaga pun tercemar kalau anak pompuan rosak nanti.

yg berkahwin tp x bersunat xpela..sbd ade suami da..kalau naik syawat dan gian semacam boleh terjah suami.

so x yah nak rumit2 kan.untuk kebaikan kite semua.

Anonymous said...

psl wuduk tak sah plk..mende tu dibahagian luar..so mase buang air kecil tu boleh cuci bersih2..alaa mcm basuh lps buang air kecil biase gak.xder masalah.cume kalau la ade kedutan atau lipatan pastikan air pergi juga di celah lipatan atau kedutan mase mencuci.kalau was2 takut tak cuci gak pergi sunat jela.

Anonymous said...

Makin kuat nafsu ade la pompuan,bukan nye kurang,.makin mngalahkn nafsu laki.X puas2 1 nk cri lgi..huh...

Anonymous said...

sesetengah orang hormon mereka lain ,xsemua boleh control mind dan xsmua tak boleh control mind dalam bab sex,cuma apa yang kita perlu memahami di sni ialah sunat ni memang tak wajib untuk kaum hawa,tetapi sunat ni sangat-sangat baik tujuan utamanya ialah kesihatan seseorang wanita.Biji kelintik wanita merupakan G-spot iatu tempat yang membolehkan merangsangkan diri wanita,pemotonga tmpt g-spot adalah bertujuan untuk mengurangkan nafsu sex seseorang,bagi saya bahagian itu xperlu dipotong kerana ianya salah satu tempat yang sangat2 berguna setelah berumah tangga,ini kerana g-spot itu lah yang memainkan peranan yang sangat peting setelah brumah tangga,1 lagi ialah bahagain tepi sudut faraj,ia dipangil sebagai kulit berlebihan..kulit berlebihan ini lah yang akan menyimpan kekotaran seperti kuman2 dan juga kekotaran2 yg lain sama seperti lelaki.Sekiranya kulit belbhan itu tidak dipotong maka kekotaran2 itu akan tersembunyi walaupun setelah mandi tanpa kita sedari.

Mashita said...

Anon Jan 3,
Awak keliru..sebenarnya kelentit dan g-spot adalah 2 tempat sensitiviti yg berbeza. Biji kelentit diluar faraj manakala G-spot terletak didalam faraj.

Dgn bersunat memotong sedikit hujung kelentit dapat menstabilkan syahwat wanita agar mudah mengawal nafsu. Menurut kajian, sensitiviti kelentit adalah 7 kali ganda berbanding zakar. Maka dgn memotong sedikit hujung kelentit akan mengurangkan sensitivitinya sedikit BUKANNYA takde nafsu langsung atau nafsu hilang terus!!!

Lagipun banyak titik2 ghairah lain pada wanita seperti g-spot, payudara dll. Wanita boleh klimak kalau dirangsang tempat2 tersebut. Org yg mengatakan bersunat akan menjejaskan alam rumahtangga adalah mitos dan cuma bagi alasan agar tidak bersunat.

Dari segi kebersihan, kotoran selalu terkumpul di kulup kelentit, dgn membuang sedikit kulup kelentit dapat mengatasi masalah ini. Proses ni dilakukan sekiranya wanita dewasa mengalami "kelentit buta" dimana bijik kelentit tertutup disebabkan kulit yg menutupi kelentit melekat.

Amalan Islam bukannya untuk menyiksa umatnya, cuma org yg kurang faham dan anti-Islam yg suka memburukkan amalan Islam.

Iz Arsha said...

From Brunei

Kami diwajibkan sama ada lelaki atau perempuan untuk bersunat. Memang bagi perempuan sejak dari bayi dah disunatkan. Dan salah satu dari pandangan kita semua 1) Memang betul untuk kebersihan. Saya ada juga research mengenai kebersihan di bahagian faraj wanita. Korang buat lah research. 2) Menurut istilah syara' berkhatan ialah memotong selaput kulit yang menutupi kepala zakar lelaki. Bagi perempuan pula, berkhatan ialah memotong sedikit hujung daging yang ada di sebelah atas faraj. 3) Bagi hukum pula, mengikut mazhab Syafi'e, hukum berkhatan adalah wajib sama ada bagi lelaki mahupun perempuan yang dilahirkan tanpa berkhatan. Nash-nash ulama banyak menyebutkan perihal kewajipan berkhatan bagi perempuan. 4) Maka, oleh yang demikian jelaslah kepada kita bahawa adalah tidak tepat jika dikatakan berkhatan bagi perempuan itu hanyalah tuntutan adat semata-mata kerana tiada dalil sama ada daripada al-Qur'an mahupun hadits Rasulullah Shallallahu 'alahi wasallam yang menuntut ia dilaksanakan. Bahkan al-Qur'an dan hadits telahpun dengan jelas menyatakan tuntutan berkhatan tersebut.

Sila semak, http://www.pelitabrunei.gov.bn/template/irsyad-hukum/item/6886-perempuan-berkhatan-tuntutan-syara-atau-adat

Anonymous said...

jadi if dah besar,and baru tahu masa kecik2 dulu xdisunatkan,kira kena sunat jugak ke bila dah besar..xsakit ke dah besar baru nak sunat?perempuan yang xsunat,xboleh kawin ke?

Anonymous said...

jadi if dah besar,and baru tahu masa kecik2 dulu xdisunatkan,kira kena sunat jugak ke bila dah besar..xsakit ke dah besar baru nak sunat?perempuan yang xsunat,xboleh kawin ke?

Anonymous said...

Sibuk pasal sunat lepastu susah nk faham islam semua betul tkde jdi cacat kalau ikot islam beza wanita sunat dngan tak sunat wanita sunat nmpak lagi selera dari pandangan laki2 keadaan wanita akan jadi normal sama mcm lelaki bila di sentuh atau melakukan sex sahaja bru nafsu wanita naik sama mcm laki jugak wanita tk sunat nafsu naik tk tentu hala walau bukan melakukan sex ganguan pada mental wanita yg dah sunat waktu cuci mcm biasa pon dh bersih mcm laki2 jugak yg tk sunat memang susah nk bersih selalunye tk bersih beza nye tk sunat sentiasa lembab berbau yg dh sunat comform tkde walau seharian yg tk sunat nafsu boleh naik pada masa yg tkde kene mengene..yg sunat mudah melakukan hubungan sex tiada gangguan kulit tersekat atau tertutup sunat tdak kene mengena dgn ganguan deria rasa sex di dalam bukan di luar kulit sesiapa yg tkde deria rasa mungkin salah bidan terpotong habis boleh saman bidan atau doktor tetapi dalam tetap masih ade deria tidak hilang sepenuhnye...

zack key said...

ape..la susah sngt..kn wanita x wajip berkhatan..kalau setakat nak ketengahkan isu seks tu...sebenarnya x masuk akal...yang penting didikan agama yang cukup diberikan oleh ibu bapa sendiri..yang boleh menentukan seorang wanita itu boleh menjaga marwah diri..ni kalau ibu bapa x didik anak ke jlan yang disyariatkan islam..x guna jgk nk khatan kn kaum hawa..ramai wanita melayu yang hamil anak luar nikah sebelum era 80an lg..itu salah siapa..jgn lah..nk salah kn sbb x bkhatan sesorang bb girl nt bila da besar x leh kawal nafsu..
lelaki dn wanita yang penting nyer didikan agamq yang cukup perlu disemaikan semenjak kecil lagi..

amyrul shazwan said...

Apakah perbezaan berkhatan dan bersunat

amyrul shazwan said...

Apakah perbezaan berkhatan dan bersunat

zack key said...

askm...ape la,,,nak di kecoh2 kan pasal sunat perempuan..ni..dalam islam memang xde dalil dan hadith nabi pon,..kenapa kita org melayu ni suka2 buat hukum sendiri...kalau kita lihat zaman dulu,,,masa nk khatan kn bby pompoan,,bidan tu siap mintak pulut kuning lagi, ikat ayam kampung yg idup2 letak kat dulan,,pas tu ada limau ngan kain kuning...ni ape semua..adakah dlm islam ajar mcm ni..ni kan spritual..kena perlu wanita berkhatan...bukan alasan utk kurang kn nafsu,,,yang penting didikn ibubapa dan kesedaran diri sendiri..yang penting..kalau bertepuk seblah tangan,,x kn berbunyi..yg penting kaum adam kena jga tingkah laku..wanita kalau x di sentuh oleh kaum adam..dia org xkan terangsang..oleh itu jgn jadi kn isu wanita x berkhatan,,masa kini..terjadi gejal sosial..

Anonymous said...

Banyak la hang.. Ngaji dak ni? Perempuan kena sunat gak oi. P tanya ustaz ustazah yg alim dlm bidang fiqh

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails