Tuesday, August 16, 2011

Word 'IFTAR'



Assalamualaikum

Entry pendek nak menggelakkan diri sendiri dan orang lain. Selalunya aku dengar orang panggil 'berbuka puasa', 'breaking fast' tapi belum pernah dengar lagi perkataan 'iftar'. Tapi bulan Ramadhan tahun ini dekat mana-mana orang nak menyebut iftar. Dari facebook hingga ke twitter. Last-last aku geram sangat nak tau apa itu iftar *nak tanya orang malu*, aku siap google maksud iftar. Sekali maksud dia berbuka puasa laaaa. Kenapa tahun ini baru glamer word iftar ini? Dah 24 tahun aku hidup kenapa tahun ini aku rasa glamer betol perkataan iftar ini. Trend ke apa?. Kau jangan nak gelakkan aku sorang lah baru tahu word ini. Ramai lagi yang baru tahu tahun ini tau! Tak percaya? 

hewhewhew...

p/s: Bilew kitew nak beriftar bewsamew-samew?
p/s/s: Siapa baca blog aku ini baru tahu perkataan 'iftar' ini sila like dekat bawah ni. hewhewhew.




30 comments:

Ayeem Jemain said...

aku pun baru tahu gak. aku tahu bila tengok video student mesia kena robbed kat london tu. aku rasa malaysian lain pun sama kes macam aku. haha

Carl Samsudin said...

Kita sama-sama. boleh geng!

mizzkechique said...

kite sama!!! hehe.. br tau gak..

Dilakochan said...

Hahaha, aku tahu perkataan ni dlm tahun ni gak lah. Since bapak aku duk kt Iran, rajin plak dia duk nyebut iftar...iftar...

Tuptap femessss plak perkataan 'iftar' ramadhan tahun ni..

ketawariang said...

hahah sana sini org iftar iftar...sy pn br tau tahun ni! :)

cik aletheea : said...

jhehehhe..lambatnye tau makna....
dulu2 pun dah ader guna word iftar nie..tp maybe x prasan sgt kot (^_^)

LynN LoLa~~ said...

hehe baguslaa da tahu maksud die.. iftar asal daripade perkataan arab. kalau iftar jam'ie plak ape? ceteke2 :D

Carl Samsudin said...

tu lah. baru tahu minggu ini iftar tu maksud dia berbuka puasa lah. kesian kan. hahaha. iftar jamie 2 berbuka puasa ramai2 eh? janie 2 jemaah eh? hehe

Qaseh dalia adelia said...

baru tahu gak .. wah3x tutup muka ngan baldi jom

Kathy Tuah said...

aku ingat aku sorang je x tau..hehehe..

LynN LoLa~~ said...

yeay betol! berbuke puasa beramai2. secare berjemaah. hehe

♥CIK SHA♥ said...

hahaha..sebenonye aku pun tengah google maksud iftar ni..dan terjumpa la belog ko..dan barulah aku tahu ape maksudnye..dan aku bukan sorang2 je yg selalu tertanya2 maksud iftar rupanye..kuikuikui..

Dunia Landax said...

sumpah baru tau!HAHAHAH..hancur peel aku...


www.dunialandax.com

Hiddy Asri said...

agreed..thn ni word iftar ni femes laks..

lina scientex said...

yeah,,me too,baru tahu iftar tuh ape,,hahakk..

reyna said...

baru tahu jugak,,sbb tahun ni baru dengar,,

Anonymous said...

baru tahu gak... glemer ngn perkataan iftar skrg...

sila said...

sy pun baru tahu... :)

fifi said...

hahaha.......kite baw taw.....

pachi said...

Hari ni br tau..dlm instagram org duk upload pic berbuka

pachi said...

Hari ni br tau..dlm instagram org duk upload pic berbuka

lat uitm said...

yang bestnye,,aku baru taw lepas bace blog kau,,hahahaha

Anonymous said...

Kahkahkah, bahalol. Aku baharu tau maksud iftar je tadi

My Sweet Crochet said...

lama tau .. tapi tak tau maksud.. sama mcm kau.. aku google.. sebab nak tau sgt ramai kat FB pakai word iftar nie... thanks sama2 selenge.. hahahaha

Zaidiliza Umairah said...

Abis satu family aku ckp jom iftar..kat sana..kat sini...rupanya buka puasa...nak tnye family aku malu...nnti die ckp aku x up2date.

Hahahah....streeesss je...

fadzilullah soriadi said...

Aku mmg dh thu..tp bru je skjp td..haha

shambirss said...

Jujur Kalau tak google memang tak tau..


sue17569 said...

Assalamualaikum. ..baru sekejap ni akak google makna iftar maka keluar la suggestions nye dan akak gelak sakan bila baca intro yg carl & satu lagi tu teratak usang tulis sbb apa yg ada kat kepala kau org tu sama dgn apa yg akak fikir maknanya tak la akak sorang yg blur...hehehe....

Dayah Danisha said...

2013 : baru tahu :3

BanjaRboyZ93 said...

2014 baru aku terdengar dan tertahu perkataan ini..isk3

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails