Monday, October 10, 2011

Jangan Perbodohkan Orang Kita


Assalamualaikum.

Maaf. Amaran. Entry ini bakal menyakitkan dan menyinggungkan sesetengah pihak.

Semalam bila orang duk sibuk pasal Halo effect of the moon. Aku terperasan pulak orang spread news pasal tsunami akan terjadi after Halo effect kelihatan di langit. Ini blogger yang tulis ini. Blogger. Stop doin' that if hang tak tau fakta why tsunami happens! Jangan perbodohkan orang-orang kita dengan mengeluarkan cerita-cerita bodoh macam tu. Halo effect takda kene mengena langsung dengan moon's gravity. Macamana kau boleh senang-senang nak claim Halo effect boleh menyebabkan tsunami? Kau nak kaitkan dengan pegerakan tectonic plate bumi? Dang! If kau nak kaitkan tsunami dengan Super Moon aku boleh terima akal sebab itu jarak terdekat bulan dengan bumi so that it will effect on moon's gravity. But if Halo effect a BIG NO!. Jangan perbodohkan orang kita dengan story bodoh kau tu.


Hangpa tau tak sebab-sebab jadi tsunami? Tsunami ini boleh terjadi kalau berlakunya gempa bumi, letupan gunung berapi, dan segala jenis letupan di bawah laut atau tasik, tanah runtuh, glacier dan hentaman meteorite. Banyak cara tsunami boleh terjadi. Tapi memang tsunami takkan jadi atas sebab Halo effect. Kalau terjadi jugak lah tsunami dalam masa terdekat ini. Bukan disebabkan Halo effect, mungkin disebabkan benda-benda lain. Hanya Allah sahaja yang lebih mengetahui. Dan tahukah hangpa jugak yang human can generate tsunami itslef? Korang pernah amik tahu pasal HAARP (High Frequency Auroral Active Research Program) yang bertapak di Alaska, United States? HAARP ini diselengarakan oleh badan-badan rahsia dunia seperti US Air Force and US Navy. Tak ramai yang nak amik tahu pasal ini. Better korang buat assignment sendiri lah sikit pasal ini. Nanti korang akan tahu sedikit demi sedikit apa yang sebenarnya terjadi dekat dunia ini. TQ. 

DON'T SPREAD WRONG NEWS!

Sampai depa boleh ramal kiamat bila, kalah Nostradamus, kalah tuhan.

p/s: Ozon layer depletion. Kita yang buat ke dia yang buat? Lu pikir lah sendiri!


3 comments:

duraath said...

rugi lah jika anda belajar sampai universiti tahap degree, sains simple mcm ni pun tak reti dan jahil, rugi2

bagus Carl, keep this up and enlighten the people.

Dilakochan said...

Baguih entry ni.

Pada mereka2 yg kalu ade terbaca entry yg entah memandai memanipulasikan info @ ilmu yg x benar tu,
jgn lah kau p percaya bulat2!

Baca, cari info, buat eseimen bak kata si carl tu! haha

An Tak Tau said...

bukan nak promote blog aku, tapi aku macam dah buat diorang marah bila aku persoal Megat Panji Alam, penyebar maklumat halo = tsunami... hahaha..

tapi ko lucky plak tak kene... maybe sebab blog ko popular... haha...

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails