Sunday, August 28, 2011

Jom Raya di Kuantan, Pahang


Duit Raya dah siap tukar. Siapa nak kita jumpa di Kuantan nanti ok!

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN

from:
Carl Samsudin & Belle Yahya

p/s: lepas ini mungkin lama takdapat update blog. Kampung susah nak cekau internet. =)





Wednesday, August 24, 2011

Tuesday, August 23, 2011

I Love Jorge, Alexa and Eliana


Eliana and Alexa

Assalamualaikum

Dalam dunia ini macam-macam cara orang nak jadi popular. Ada yang nak jadi penyanyi, pelakon, penulis dan macam-macam lagi lah. Lepas tu trend zaman sekarang ini dah suka buat vlog pulak. Setiap blogger terutamanya mesti nak ada vlog. Ada yang very entertaining and ada yang very annoying! Korang boleh judge sendiri lah yang mana entertaining and yang mana annoying. Tapi semalam aku tertarik dengan kisah seorang bapa tunggal yang menjaga dua orang anak dia dengan penuh kasih sayang. Setiap detik yang mereka lalui dirakam dalam bentuk gambar dan video. Thanks kepada Belle Yahya coz dia hantar video ini dekat aku semalam. Tau-tau je impian aku nak jadi single daddy yang ada 2 orang anak perempuan. Nang kiut!

Monday, August 22, 2011

Kes Sentuh Anjing dan Babi


Nanu Baharuddin dan anak anjing yang comel

Assalamualaikum.

Bila sebut anjing atau babi je semua akan cakap. Euuuuu haram! Rata-rata bila ada orang yang menyentuh anjing atau babi akan dipandang lekeh oleh masyarakat kita yang tak berapa nak bertamadun ini. Hangpa tau tak yang haramnya bila kita MAKAN anjing dan babi ini. If kita SENTUH anjing atau babi ini takda maknanya haram. Otak hangpa letak kat mana? Lutut? Babi atau anjing ini diklasifikasikan sebagai najis mughallazah (najis berat). Hangpa blajaq kan dekat sekolah bila kita sentuh najis mughallazah ini kene buat apa? Kene samak dengan menggunakan air tanah dengan mengikut caranya. Ada ustaz/ustazah hangpa cakap bila hangpa pegang anjing atau babi hangpa akan menanggung dosa yang besar? Ada? Takda kan. Tak berdosanya lah hangpa if nak pegang anjing atau babi ini. Janji lepas pegang tu hangpa samak balik. Cuma yang berdosa dan menjadi haram bila kita makan anjing atau babi ini. Jangan jadi Meleis yang noob sangat. Buat malu dekat agama and bangsa lain je. #facepalm!

Aku bukan apa nak hangin pepagi ini. Aku jelik bila tengok rata-rata Meleis dekat satu blog hiburan ini duk keji si Nanu Baharuddin atas sebab si Nanu ni duk pelok-pelok anak anjing yang kiut. Rata-rata kata yang Nanu ini berdosa and pegang anjing tu haram. Noobnyelah wahai Meleis yang duk pi keji-keji macam tu. Sekali lagi aku nak tekankan. Pegang anjing atau babi tu tak haram wahai rakyat jelata sekalian! Pegang tangan lelaki dan perempuan bukan muhrim tu yang haram! Ada hangpa Meleis nak kecoh? #facepalm!

Kadang-kadang Babi/Anjing ini lagi mulia daripada Meleis yang noob dekat luaq sana!

"Adat bersendikan hukum, hukum bersendikan syarak,
syarak mengata, adat menurut."

p/s: Kalau blogger tu keluar satu fatwa yang bangang. ntah2 ramai Meleis yang jadi followers dia. #facepalm!




Wednesday, August 17, 2011

Kenapa Wanita Islam Bersunat? / Why Women in Islam Need Circumcision?


Female Genital
#female.circumcision

Assalamualaikum.

 Aku tak kesah lah ramai nak marah aku ke apa ke sebab aku post pasal benda alah ini dibulan-bulan puasa. Semalam aku terbaca suatu article tentang female genital mutilation atau female genital cutting atau lebih tepat lagi female circumcision atau dalam Bahasa Melayunya Bersunat bagi kaum hawa. Aku tertarik dengan hal ini sebab aku nak tau kenapa wanita, mostly in Islam diharuskan untuk bersunat. Bila aku tanya rakan-rakan aku, ramai jugak antara mereka tak pasti kenapa mereka disunatkan. Main sunat jek. hewhewhew. 


Most of kaum hawa yang beragama Islam dekat luar sana telah disunatkan masa kecil-kecil lagi. Semasa belum mencapai akil baligh. Tahukah anda female circumcision atau sunat wanita ini adalah wajib sepertimana kepada kaum adam juga? Walaubagaimana pon sekiranya boleh mendatangkan kemudaratan kepada diri, maka ia perlu dielakkan.

Bagi kaum-kaum adam yang dekat luar sana mesti ada yang tertanya-tanya bagaimana female circumcision ni dilakukan? Sama ke macam mereka? If kaum hawa ini ada alat sulit macam korang semestinya caranya sama. Tapi mereka takda! So lain lah. hewhewhew. Female circumcision ini dilakukan dengan melakukan pemotongan kecil di bahagian hujung labia minora, clitorist. (rujuk gambar diatas skali). Bukan potong semua tau! Hanya sebahagian kecil. Tapi kenapakah wanita harus bersunat?

Aku baca banyak articles pasal female cicumcision ini. Ada banyak debat yang diperdebatkan tentang hal ini. Tapi tujuaan utama di dalam Islam berlakunya female circumcision ini adalah disebabkan kebersihan (sama macam kaum adam) dan mengurangkan hawa nafsu / to decrease excessive sexual libido bagi kaum hawa. Disebabkan statement "to decrease excessive sexual libido for female" ini lah banyak perdebatan yang berlaku di era yang obsessed dengan aphrodisiacs ini. Bila science melebihi agama banyak benda akan dipertikaikan. 

"A little knowledge of science makes man an atheist, but an in-depth study of science makes him a believer in God."

Allahu A'lam

p/s: Ada beza tak dari segi sexual libido bagi perempuan yang dah sunat and belom? Siapa penah mengalami? 
p/s/s: If hukumnya wajib. Kenapa nama 'sunat'? Baik namanya wajib. Betul dak? kahkahkah!




Tuesday, August 16, 2011

Word 'IFTAR'



Assalamualaikum

Entry pendek nak menggelakkan diri sendiri dan orang lain. Selalunya aku dengar orang panggil 'berbuka puasa', 'breaking fast' tapi belum pernah dengar lagi perkataan 'iftar'. Tapi bulan Ramadhan tahun ini dekat mana-mana orang nak menyebut iftar. Dari facebook hingga ke twitter. Last-last aku geram sangat nak tau apa itu iftar *nak tanya orang malu*, aku siap google maksud iftar. Sekali maksud dia berbuka puasa laaaa. Kenapa tahun ini baru glamer word iftar ini? Dah 24 tahun aku hidup kenapa tahun ini aku rasa glamer betol perkataan iftar ini. Trend ke apa?. Kau jangan nak gelakkan aku sorang lah baru tahu word ini. Ramai lagi yang baru tahu tahun ini tau! Tak percaya? 

hewhewhew...

p/s: Bilew kitew nak beriftar bewsamew-samew?
p/s/s: Siapa baca blog aku ini baru tahu perkataan 'iftar' ini sila like dekat bawah ni. hewhewhew.




Wednesday, August 10, 2011

Wordless Wednesday: #Bersih2.0 vs #LondonRiot



p/s: Bersyukurlah dengan apa yang ada sekarang. Jauh perjalanan, luas pengetahuan.




Tuesday, August 9, 2011

Benarkah Nor Arlene Adalah Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara ?

Assalamualaikum

 Pertama-tama kalinya aku ingin memohon maaf atas entry aku semalam "Nor Arlene Tan binti Khalid" dengan mengatakan Nor Arlene Tan sebagai Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara tanpa unsur periksa terlebih dahulu. Ini semua bermula dengan keluarnya report dari kumpulan Gaysec sempena Ops Ramadhan tentang siapakah identiti sebenar Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara. Aku sendiri belum mengenal pasti bagaimanakah kumpulan Gaysec ini dapat mendedahkan identiti sebenar Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara. Secara mendalam atau secara asal boleh je. Yang penting Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara masih diluar sana berpejuangkan agenda murtad dengan mencaci hina agama Islam yang dikasihi.

 Di sini juga aku ini menjelaskan kemungkinan juga si Nor Arlene ini adalah Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara atau tidak. If tidak sekalipun, kemungkinan si Nor Arlene ini berkawan atau kenal dengan Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara ini. Mungkin Nor Arlene dapat membantu misi menjejak Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara dengan mengeluarkan kenyataan. Kita sama-sama tunggu kenyataan dari Nor Arlene Tan Khalid tentang kes yang mengaitkan dirinya dengan Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara.

Bagi sesiapa yang belum pernah menjenguk blog Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara bolehlah korang melawat blog ini dan cuba berfikir panjang. Dibawah aku sertakan link ke blog Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara:


p/s: Tak sanggup nak membaca bila dia mengeluarkan ayat-ayat begitu. 

Thursday, August 4, 2011

Iklan Ramadhan 8TV Kene Bantai Dengan Kontroversi


Sampai MediaCorp pon nak amik tahu. Singapore owh Singapore.
Last year TV3 kene dengan iklan raya dia. Kali ini Ramadhan TV8 pulak yang kena. Aduh!

Suatu Ketika Dahulu, Aku Seorang ........




Ini gambar sebelum aku jadi photographer. Sekali dua aku kahwin. Bukan senang wooo!
Lama-lama aku rasa bila jadi model ini macam jadi kuli je untuk photographer. So disebabkan aku taknak jadi kuli. Aku berhenti jadi model dan aku terus pi beli camera. Jadilah photographer. Baru boleh buli model! keh keh keh.

p/s: Selamat berpuasa to all my readers!


The Old Entry

Related Posts with Thumbnails