Friday, October 21, 2011

Keropok Lekor dan Sotong Celup Tepung Terbaik di Kotarayaku


Hanya di Ana Ikan Bakar Petai, Bandar Baru Bangi

p/s: Sekarang aku mula bekerja selama 17 jam sehari. Super exciting!


Monday, October 17, 2011

Europe Trip 2011: Part 2

Assalamualaikum

Ini sambungan dari "Europe Trip 2011: Part 1". Hari kedua aku dekat London aku bangun tidur pukul 3 pagi waktu London. Memang sangat segar bugar time tu. Yelah, waktu Malaysia time tu pukul 11 pagi. Mana aku tak terjaga. Tapi aku ingatkan aku sorang je yang dah terbangun time tu. Rupanya all my family members dah bangun and siap-siapkan untuk breakfast. Tung tang tung tang dapur. Bukan breakfast sebenarnya, tapi dah macam sahur! 


Breakfast strawberry di pagi hari memang macam mat saleh! hewhewhew.

Sementara tunggu matahari terbit di Kota London marilah kita bercamwhore di dalam toilet. Walaupon muka macam baru bangun tidur tapi aku dah mandi. Tak tahu lah kenapa muka macam tu. Mungkin masih pukul 4 pagi punya sebab kot. KAH!

Around pukul 7 pagi dah menampakkan kelibat matahari menyinari Kota London. Aku with my sister's family terus bersiap-siap untuk berjalan-jalan di Hyde Park. Hyde Park merupakan salah satu taman terbesar di London. Tapi pagi tu menampakkan tanda-tanda nak hujan je. Pikir-pikir nak pergi ke tak Hyde Park ni disebabkan kalau hujan nanti susah nak cari tempat berlindung. Lat talilat tali tamplom! So redah jek!

Hyde Park, London - credit to Wikipedia

Berdasarkan pengalaman aku 2 tahun lepas aku berjalan mengelilingi Hyde Park sorang-sorang, so aku mengajak my sister's family merentasi Hyde Park menuju ke Royal Albert Hall. Lets berjalan! Sambil jalan-jalan menikmati waktu pagi di taman yang penuh dengan burung, tupai, swan, flaminggo dan matsaleh yang galak berjoging dengan berbaju kecik. Tahan gila diorang dengan susana sejuk-sejuk pagi yang boleh buat gigil nak mampos!

My sister's family 

Swan yang cantik-cantik di tasik di tengah-tengah Hyde park. Happy je rasa tengok swan-swan ni berenang-renang. Tak takut dekat orang pon. 

Ok. My sister duk dengar arahan dari mr photographer. Haaaa. tunjuk sana tunjuk sana. hewhewhew 

Eceh! Kacak bergaya. 

My sister and her husband. Hujan dan nak mulai turun. Demn! 

Dang! Obelisk di tengah Hyde Park! 

Tak sempat nak snap gambar Royal Albert Hall sebab hujan makin lebat pulak turun. Nak kasi keluaq kamera nanti terkena hujan pulak. Rosak tak pasal-pasal. So kami anak beranak berlari lah patah balik dalam keadaan hujan. Bayangkan dengan sejuk pagi + baju kene basah hujan + berlari. Mengigil woooo. Then my mom call suruh balik cepat-cepat sebab nak breakfast dekat Malaysia hall. Huh? Malaysia Hall. Taknak aku. Asyik-asyik nak makan nasi kan. So aku decide aku sorang pi Subway Bayswater and my sister's family pi makan dekat Malaysia Hall with my parents. 

Sambil layan Subways set for breakfast 2 Pounds and layan orang berlari di luar sebab hujan. Cool and syok gila!. Dekat Subway ini dalam 30 minutes jugak lah aku berborak dengan orang-orang yang nak pi kerja dekat area London ini. Nak-nak borak dengan gadis-gadis cantik. Memang seronok berbreakfast!

My family infront of Malaysia hall. Tersegam indah Jalur Gemilang! 

Si comel 

Dah kenyang sorang-sorang melantak breakfast. Then we decided nak pi Trafalgar Square, tempat yang famous dengan burung merpati di suatu ketika dahulu. Siapa yang tak tahu apa itu Trafalgar Square aku tak tahu lah nak cakap apa. Haiyhhhh.

Menanti bus double dacker yang lama. Tapi bus yang lama tu sangat susah dah nak jumpa. So bus baru je yang ada. Layankan je. Dalam 20 minutes jugak lah naik bus dari Queensway to Trafalgar Square.

 Nelson's Column in Trafalgar Square. Siapa nampak bendera Malaysia dekat sini anda merupakan antara orang-orang yang bertuah dan hidup lama.

 Burung merpati dah tak banyak dah dekat sini. Nak kasi makan dekat burung pon kene sound dengan pakgad dia. Diorang taknak Trafalqar Square ini penuh dengan tahi burung. Tapi tak best dah la Trafalgar Square tanpa burung merpati. Ye dok?

 Kacak tauu.

One of my fav place dekat London ini. National Gallery. Dekat sini dulu aku pernah jumpa gadis tercantik aku pernah lihat. Bayangkanlah dia punya cantik aku tak bekerlip tengok, sopan santun, pakaian ala-ala royal family. Aku rasa perggghhh! Mintak-mintak kali ini ada lagi gadis tu. Sadly, ngak ada dong!

Dekat National Gallery ini family aku terpaksa layankan aku nak dekat 2 jam jugak lah sebab aku nak round puas-puas National Gallery ini. Aku kan mengidolkan Leonardo Da Vinci. So tujuan aku ke sini nak mencari salah satu karya original Da Vinci. Sekali terpampang depan mata. Nak mengalir air mata. 500 years punya artwork! Gila kau! - Madona of The Rock

Virgin of The Rock/Madona of The Rock - credit to Mr Google (Disebabkan tak dibenarkan mengambil gambar di dalam gallery ini), Kalau korang die hard fan of Dan Brown yang menulis buku Da Vinci Code, mesti korang ingat ada satu babak dalam filem tu yang mengisarkan tentang artwork Madona of The rock ini. Tapiiii, dalam buku tu mengatakan Madona of The Rock ini dekat Musee Du Lourve, Paris. Apa ini Dan Brown! Tak baik tau hang tipu cek. - Banyak misteri pasal Madona of The rock ini, pasal background ini orang still tertanya-tanya manakah tempat ini. Sama dengan potrait MonaLisa. Suka sangat Da Vinci ini buat background yang bergunung berbatu.

Shoping sakan aku dalam National Gallery. 

 Nak dekat 100 Pounds jugak lah aku habiskan untuk membeli buku-buku dalam National Museum ini. Rm500 just untuk books dowh! =). pfttt

 Hailll to George Washington! 1st President of United States and 33rd degree of Scotish Rite Freemansory!

Dalam pukul 7 macam tu kami pon balik lah ke Bayswater and lepak-lepak makan dekat Malaysia Hall. Tapi aku still taknak lagi makan nasi. Aku round area Bayswater and pi mencari Taza Kebab yang terbaik! Layan makan kebab kambing sorang-sorang sambil usha orang-orang balik kerja. Style!

 Om nom nom Taza Kebab!

Dalam pukul 11 malam kami naik cab menuju ke Stansted Airport dan terpaksa bermalam di airport supaya tak terlepas flight ke Germany esok pagi pukul 7. Tidur dekat airport? Disaster! Bersambung....


Thursday, October 13, 2011

Photo Competition by Annas Easkey (Theme: Emotions)


Sorrow sank deep inside my blood

I need your votes!
click HERE and click LIKE!

p/s: Aku tau korang banyak sokong perjuangan photography aku. Thanks alot my readers! =)
p/s/s: Kalau nak share dekat facebook korang pon boleh. Tekan 'share' dekat bawah eh! HEHEHE.

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday: Asians People are Monkeys



p/s: They think they are good enuf? Motherfucker you!



Tuesday, October 11, 2011

Beats by Dr. Dre


Beats by Dr. Dre

Assalamualaikum.

Wah! Hari ini aku nak becerita sikit pasal gadget. Dah macam blog gadget pulak kan. Orang perempuan yang tak minat benda alah ni boleh pi main jauh-jauh. Entry ini khas untuk kaum lelaki jek. HAHA. Tapi bagi kaum wanita yang suka pon boleh je nak layan. Nak bagi hadiah dekat boyfriend ke, husband ke, atuk ke pon boleh je layan entry ini. Aku nak story sikit pasal Beats by Dr. Dre!

1st time aku nampak headphone and loudspeaker Beats by Dr. Dre ini masa aku pi UK tempoh hari. Aku macam bantai pelik awat lah para remaja sana pakai headphone ada huruf 'b' kecik ini. Best sangat ke pon. Then aku pon jalan-jalan la ke kedai HMV yang jual alat-alat music dekat sana. Nampak lah deretan headphones Beats by Dr. Dre ini. Sekali cuba dengar. Pergggggghhh! Menusuk ke jantung dia punya sound. 1st time aku teruja gila dengan sound macam tu. Every details kau boleh dengar. Sumpah aku macam nak beli time tu. Sekali tengok harga dia dalam 250-300 Pounds lah! Kalau convert duit Malaysia nak dekat RM1k lebih just untuk headphone?! Gila!

Dia ada jual 3 jenis headphone: Over-ear, in-ear and artist series

Over-ear: Setiap design, color, bunyi adalah lain-lain. Aku try semua. SUMPAH best gila! Solo HD yang terbaru. Gila kau sound dia macam ko tengok TV HD tapi dia masuk dalam teling. 3-D dia punya sound. Undescribable!

In-ear: Ini simple sikit tapi still power letop! Harga dia pon murah sikit dari over-ear. Alahh! Dapat ini pon jadi kot. 

Artist Series. Yang terbaru dari Lady Gaga - HeartBeats.

Demn! Ini dalam list aku mesti dapat. Kalau kasi pekena dengan iPod dari mendiang Steve Jobs confirm kau menangis dengar lagu lepas ini. International sounds direct masuk ke dalam lubang telinga korang. Aku tak tipu. Kalau korang berpeluang nak cekau benda alah ini, sila lah. Lets aim for Beats by Dre. Dre!

p/s: Aku dengar harga dekat Malaysia cecah RM1000-2500. Kene kumpul duit ini semata-mata untuk Beats!



Monday, October 10, 2011

Jangan Perbodohkan Orang Kita


Assalamualaikum.

Maaf. Amaran. Entry ini bakal menyakitkan dan menyinggungkan sesetengah pihak.

Semalam bila orang duk sibuk pasal Halo effect of the moon. Aku terperasan pulak orang spread news pasal tsunami akan terjadi after Halo effect kelihatan di langit. Ini blogger yang tulis ini. Blogger. Stop doin' that if hang tak tau fakta why tsunami happens! Jangan perbodohkan orang-orang kita dengan mengeluarkan cerita-cerita bodoh macam tu. Halo effect takda kene mengena langsung dengan moon's gravity. Macamana kau boleh senang-senang nak claim Halo effect boleh menyebabkan tsunami? Kau nak kaitkan dengan pegerakan tectonic plate bumi? Dang! If kau nak kaitkan tsunami dengan Super Moon aku boleh terima akal sebab itu jarak terdekat bulan dengan bumi so that it will effect on moon's gravity. But if Halo effect a BIG NO!. Jangan perbodohkan orang kita dengan story bodoh kau tu.


Hangpa tau tak sebab-sebab jadi tsunami? Tsunami ini boleh terjadi kalau berlakunya gempa bumi, letupan gunung berapi, dan segala jenis letupan di bawah laut atau tasik, tanah runtuh, glacier dan hentaman meteorite. Banyak cara tsunami boleh terjadi. Tapi memang tsunami takkan jadi atas sebab Halo effect. Kalau terjadi jugak lah tsunami dalam masa terdekat ini. Bukan disebabkan Halo effect, mungkin disebabkan benda-benda lain. Hanya Allah sahaja yang lebih mengetahui. Dan tahukah hangpa jugak yang human can generate tsunami itslef? Korang pernah amik tahu pasal HAARP (High Frequency Auroral Active Research Program) yang bertapak di Alaska, United States? HAARP ini diselengarakan oleh badan-badan rahsia dunia seperti US Air Force and US Navy. Tak ramai yang nak amik tahu pasal ini. Better korang buat assignment sendiri lah sikit pasal ini. Nanti korang akan tahu sedikit demi sedikit apa yang sebenarnya terjadi dekat dunia ini. TQ. 

DON'T SPREAD WRONG NEWS!

Sampai depa boleh ramal kiamat bila, kalah Nostradamus, kalah tuhan.

p/s: Ozon layer depletion. Kita yang buat ke dia yang buat? Lu pikir lah sendiri!


A Ring Around The Moon on 09/10/11


A ring around the moon.

Assalamualaikum

Malam 09/10/11 ramai yang pot pot pet pasal moon. Aku pon macam pelik. Why why why? Then aku pon berlari la ke luar rumah semata-mata nak tengok moon why? Kucing aku bantai pelik sebab aku tiba-tiba dongak langit. Dia tanya aku "kenapa ni bro". Aku malas nak jawab sama dia. So aku teruskan je tengok moon. Ingatkan moon bertukar jadi merah ke, terbelah ke. Rupanya ada ring around the moon. LOL! Why malam ini macam heboh sangat pasal bende alah ni. Kan dah banyak kali jadi. Dalam hidup aku rasa dah macam berpuluh-puluh kali ada ring around the moon ini. Around the sun tho. Eclipse lagi rare kot dari benda alah ini. BUT. But but. Its really beautiful than eclipse. Thanks God.

Fenomena a ring around the moon ini actually hanya optical fenomena. Optical fenomena ini bermaksud interaksi antara cahaya dan matter. Apa matter dalam Bahasa Melayu eh? Jirim ke jisim? Tak ingat lah. Dah lama tak blajaq sains dalam Bahasa Melayu *mood bongkak*. Nama sebenar fenomena ini adalah Halo. Halo ini terjadi apabila ais cristal yang berada di lapisan atas troposfera langit dihambat dengan cahaya dari bulan ataupon matahari. Ini pekara yang sering sahaja berlaku di mana-mana di seluruh dunia apabila lapisan troposfera penuh dengan ice cristal. Eceh! Dah macam cikgu sains sekolah rendah korang pulak kan. Ingat lagi dulu kecik-kecik aku buat awan dalam gelas. Letak air panas dalam gelas and seketul ais atas gelas. nanti dekat ruang yang ada tu jadilah awan! Mari tepuk tangan ramai-ramai ye kawan. Claps2 ala bapok.

Dah mengarut.

Pada zaman dahulu sebelum adanya meteorlogy untuk meramal cuaca. Halo effect ini digunakan untuk meramal cuaca. Orang putih dulu-dulu penah berkata pada aku: kalau kau nampak a ring around the moon kan, itu tandanya akan berlaku hujan yang sangat lebat atau salji yang sangat dasyat *tapi dia cakap english la, britsh accent!*. So kawan-kawan bersiap sedialah dengan hujan yang lebat esok pagi. Ataupon salji yang lebat. Dah siap-siap dah boots dan baju bulu-bulu esok pagi. Its SNOWING. HAHAHAHA. Siapa nak ikut aku main ice skating?

Itu sahaja untuk hari ini. BYE!

p/s: Korang jangan pandai-pandai nak pass story pasal sacred thing of the moon dekat kawan-kawan korang. Halo ini fenomena biasa je. Takpayah nak ajak kawan korang sembah-sembah. Mentang-mentang on 09/10/11. Semua nak ajaib. Kebetulan aja dong.



Thursday, October 6, 2011

Hukum Hudud dan Artis


keratan Sinar Harian

Assalamualaikum.

1st of all aku bukan lah pandai sangat bab undang-undang atau agama ini. Tapi tak semestinya aku yang tak berjanggut, tak berjubah putih, tak berdahi gelap dan tak digelar ustaz tak boleh bercakap pasal agama. Sila kikiskan mentality sebegitu sekiranya korang nak bangsa dan agama korang maju ke depan. Untuk berbicara tentang agama bukan ustaz-ustaz dan ustazah-ustazah je yang boleh cakap. Semua orang boleh bercakap. Tapi bercakap haruslah dengan mengkaji dan berilmu dahulu. Ini bila nak cakap je pasal agama sikit orang akan balas "kau tak payah lah nak cakap pasal agama, biar orang agama je yang cakap benda-benda ini". Orang yang macam ini lah layak di humban dalam gaung. Pemikiran sempit. 

Bila cakap pasal Hukuman Hudud di Malaysia ini banyak sangat melibatkan politik. Sana maki sini, sini maki sana. Kenapa nak takut sangat dengan hukuman Hudud yang ditetapkan oleh Allah SWT tu? Takut dengan apa yang Allah buat? Allah bukan bodoh dan nak menyiksakan umat manusia. Dia lebih arif dan tahu daripada umat dia tentang hukuman-hukuman ini. Kita siapa untuk pertikaikan? Kalau kita tak buat salah kita takkan takut. Bila bercakap tentang hukuman hudud, nak berbahas biar berilmu. Hukuman Hudud bukanya akan menyiksakan hidup korang semua. Macam biasa je if korang tak buat salah. Tak salah apa nak takut. 

Tengok artist-artist dekat atas tu. Itu mencerminkan orang Islam di Malaysia sekarang. Bila bercakap pasal Hudud je, keluar lah jawapan-jawapan sebegitu dari mulut mereka. Sampai memfitnah hukuman Hudud dengan mengatakan hukuman sula akan dikenakan sekiranya ditangkap berzina. Kalau takda ilmu jangan berani keluarkan statement. Sinar Harian pon sama buat kerja bodoh macam ini. Pi tanya artist buat apa. Pi tanya alim ulama tu lagi bagus. Nak lariskan jualan akhbar pon jangan lah sampai perbodohkan bangsa dan agama sendiri. Allah SWT lebih mengetahui. Thanks for reading. Ini cuma peringatan untuk readers aku. Bagi yang butthurt pi main jauh-jauh.

p/s: Aku bukan taknak sokong PAS. Tak jugak sokong UMNO. Aku tunggu satu pimpinan dan Parti yang betul meyakinkan. Tunggu Imam Mahadi.


Wednesday, October 5, 2011

Wordless Wednesday: The Old Blossom Box









p/s: Korang rasa aku ada bakat tak untuk jadi photographer? hewhewhew



Saturday, October 1, 2011

Happy Weekend


Don't do this to me. Please!

p/s: Weekend ini banyak benda aku nak settlekan dan untuk mengenjoy! Happy Weekend all!



The Old Entry

Related Posts with Thumbnails