Friday, November 25, 2011

The Way To A Man's Heart is Through His Stomach

 Assalamualaikum

The way to a man's heart is through his stomach

Aku kadang-kadang kalau ada pertanyaan memang aku suka acukan pertanyaan tu dekat facebook. Bukan aku sorang je boleh share maklumat tapi siapa-siapa yang rajin jenguk ke facebook aku dapat lah maklumat-maklumat tu. Itu salah satu kebaikan facebook ini. Jadikanlah facebook ini tempat menerima ilmu jugak. Ecehhh! hewhewhew. So semalam aku duk sibuk sama rakan-rakan aku membincangkan pasal orang zaman sekarang ni wajib nak perempuan yang reti masak ke. So aku did some research la sikit-sikit kan. Then finally aku post statement kat bawah ni. So ramai yang bersetuju! So perempuan-perempuan dekat luar sana. Belajarlah memasak dari sekarang! Jangan lah minat Chef Riz! Ewwwwwww. 

Ramai yang setuju!

Bukan aku nak kata bila aku keluarkan statement dekat facebook ramai yang setuju. Contoh dekat bawah ni:

Ini fakta apa? Tapi tengok lah yang like berapa orang. Comment memang takde lah.

p/s: Isnin cuti Awal Muharam. Tanya diri anda, tahukah apa itu Awal Muharam. Google it now guys. Tak rugi ambil tahu. Kalau Awal Ashaari kau kenal pulak kan.



Thursday, November 24, 2011

8 Sebab Kenapa Perempuan Harus Belajar Memasak!


Girl in the kitchen is so fuuuuuuu sexay!

1. It’s still hot
Aku sangat sure kaum perempuan tiada masalah attracting men with your intellect, but no matter how smart and beautiful you are lelaki selalunya akan cair for a girl who can cook an amazing meal. You may have already gotten into college, but extracurriculars still matter! 
2. Cooking makes you beautiful
Tiada yang lebih menarik dari perempuan yang menjaga kecantikan. Memasak makanan yang berkhasiat di rumah will give you sparkling eyes, shiny hair, healthy nails and glowing skin! Its true babe babe babe.
3. Good food makes you smarter
Makanan sampah (Junk food)  make you tired and kill your ability to concentrate. Memasak makanan yang berkhasiat di rumah will give you the focus to stay sharp all day.
4. Cooking is more efficient
Going out may seem quicker because there is no prep or cleanup, but in the long run it actually takes more of your time. Once you have it down, you can make yourself a solo meal and have your kitchen back in working order in about 30 minutes. For The Win!
5. You’ll save money
Menjadi seorang perempuan adalah amat mahal! Jika anda merupakan seorang yang suka membelanjakan duit on designer brands, setiap sen dikira. Cooking at home is a great way to save money on food, duit yang berlebihan boleh digunakan untuk membeli barang-barang lain. betol kan?
6. It keeps you slim
At home you have complete control over everything you eat, and when you cook healthy foods this works to your advantage.
7. You might one day be a mom
Pernahkah terfikir sekiranya perempuan yang berumah tangga masih tidak tahu bagaimana hendak memasak? Jika anda mempunyai plan untuk berkeluarga suatu hari nanti, your life will be a lot easier if you pick up some kitchen skills beforehand. Makanan yang telah diproses adalah teruk untuk anda dah keluarga anda. Plan ahead for your future healthy family.
8. You might love it
Cooking is like art and science. It allows you to build skills, be creative, de-stress and when you’re finished you have a wonderful and delicious product to enjoy. 
Question: Which part of house is the sexiest one? and why?
My answer: I choose kitchen! coz got washing machine! 0_o
p/s: i need a girl who know how to cook!



Sunday, November 13, 2011

Kira style ke kalau makan tutti frutti then post gambar dekat facebook/twitter?


 Tutti Frutti


Kira style ke kalau makan Tutti Frutti then post gambar dekat Facebook/Twitter??

I miss THEM! few years back. 

This is the reason why i love Facebook so much! hewhewhew

p/s: Tutti Frutti ini trend. Macam JCO and Big Apple jugak suatu ketika dahulu. Same goes to Ayam Penyet jugak. SEMUA NAK KECHOH!



Tuesday, November 8, 2011

Seksualiti Merdeka 2011 : Queer Without Fear


Seksualiti Merdeka 2011 : Queer Without Fear

Assalamualaikum.

Sekali lagi Dato' Ambiga Sreneevasan

Sejak 2-3 minggu ini most of Malaysian talk about Seksualiti Merdeka 2011 yang dibawakan khas oleh Dato' Ambiga Sreneevasan. Apa yang dibawa oleh Dato' Ambiga Srenevasan ini adalah bertujuan mewakili setiap individu yang percaya mereka mempunyai hak untuk membuat keputusan sendiri atas tubuh mereka sendiri. Seksualiti Merdeka dengan tegas menentang segala bentuk stigma, diskriminasi dan penganiyaan yang bertujuan menggangu dan menidakkan hak seksualiti. Seksualiti tidak dapat dipisahkan daripada keperibadian setiap manusia. Perkembanganya secara penuh bergantung kepada pemenuhan keperluan dasar manusia seperti keinginan untuk berhubung, keintiman, kenikmatan, kelembutan dan cinta. Hak-hak seksual bagi Dato' Ambiga Sreneevasan merupakan hak asasi manusia sejagat berdasarkan kebebasan dan maruah manusia. Dato' Ambiga membuat perjuangan ini terhadap golongan LGBTIQ : Lesbian, Gay, Biseksual, Transgander, Interseks dan Queer. 

Secara amnya apa yang diperjuangkan oleh Dato' Ambiga Sreneevasan ini dalam Seksualiti Merdeka 2011 adalah untuk memberi kebebasan bagi golongan LGBTIQ ini untuk meneruskan kehidupan mereka sebagai individu normal tanpa diskriminasi oleh rakyat Malaysia. Tetapi apa yang dipaparkan oleh media-media massa kita di Malaysia, Seksualiti Merdeka 2011 ini adalah satu perhimpunan untuk menggalakkan Seks Bebas. Apa yang diperjuangkan oleh Dato' Ambiga bukanlah Seks Bebas, tetapi untuk menegakkan dan menghalalkan status golongan-golongan LGBTIQ ini. Bagi aku, 2-2 tak betol. Ambiga ini manusia yang tidak beragama ke? Media massa Malaysia golongan yang tidak belajar ke? 

Kalau nak tegakkan kebenaran wahai media massa Malaysia. Jadilah golongan cerdik pandai dahulu. Bukanya jadi seperti wartawan majalah hiburan.

Berbalik kepada apa yang ditegakkan dalam Seksualiti Merdeka 2011 ini, kebanyakan individu yang menyokong dengan perhimpunan ini adalah golongan atheism. Golongan atheism ini merupakan golongan yang tidak mempercayai dengan kewujudan tuhan. Jangan terasa pelik tentang kewujudan golongan athesim di Malaysia ini. Mereka memang wujud. Bukan sahaja berasal dari yang beragama Islam, malah dari agama lain seperti Christian, Hindu dan Budha juga ramai convert menjadi atheism. Bila mereka percayakan "Our Brain is Our God". Maka, adakah Dato' Ambiga ini merupakan seorang yang tidak beragama dan atheism? Kerana tiada agama yang menghalalkan hubungan sejenis. Hanya atheism sahaja yang membenarkan. 

Jadi dengan itu rakyat Malaysia sekelian. Terutama yang majoritinya beragama Islam. Jangan jadikan negara kita ini ditakluki oleh golongan-golongan seperti Dato' Ambiga ini. Teruskan pertahankan agama dan negara anda. Jangan jadikan rakyat Malaysia ini seperti Kaum Sadum ketika zaman Nabi Luth AS. Jangan nanti Allas SWT menterbalikan negara kita ini menjadi Laut Mati seperti yang terjadi pada kaum Nabi Luth. Ada otak untuk berfikir. Aku cuma menyampaikanya sahaja. TQ.

Apa yang boleh diintepretasi dari gambar di atas? Tuhan bagi otak untuk berfikir?

p/s: Malaysia bukanlah lagi sebuah negara Islam.



Wednesday, November 2, 2011

3rd Class Mentality - Malaysian



Assalamualaikum

 Setelah sekian lama aku tidak menulis kali ini aku nak menulis ikut perasaan tambah otak. Blog aku ini terpaksa aku abaikan disebabkan aku takda masa nak menulis di sini. Hidup seharian penuh diisikan dengan mencari rezeki-rezeki yang insyaAllah halal. Siang kerja di Nilai dari jam 8-5 petang dan malam kerja di Bangi dari pukul 530-1 malam. Kira-kira nak dekat 17 jam sehari aku bekerja. Cukup ke masa untuk aku berehat? Tidur? Rutin harian aku untuk membaca memang dah kelaut dah jawapanya. Aku kene fikir balik sama ada aku perlu teruskan bekerja atau tak. 

 Bagi yang dah tau, tau lah. Bagi yang tak tahu, aku sekarang bekerja part-time di Kedai Ana Ikan Bakar Petai, Bandar Baru Bangi. Kedai ini betol-betol berhadapan kilang Sony and bersebelahan dengan Balai Bomba. Aku kerja sini pon disebabkan aku enjoy bekerja dengan kawan-kawan kampung aku yang berasal dari Tanjung Lumpur. Memang 100% cakap Tanjung Lumpur + Terengganu je bila aku bekerja dekat sini. Smpai terbawak-bawak ke rumah bahasa tu. Plus aku kerja dekat kedai makan ini, aku nak observe perangai-perangai orang Malaysia ini. Hampir sebulan aku bekerja dekat kedai makan ini. Aku dapat perhatikan sesuatu. 

 Aku nak cakap pasal 3rd Class Mentality by most Malaysian. Most ye. Bukan 100%. Pada yang fakap and burthurt dengan apa yang aku cakap ini aku mintak maaf awal-awal. Tapi aku cakap dengan apa yang aku dan rakan-rakan aku nampak dan perhatikan. Kita di didik dan diajar oleh ibu bapa kita dan cikgu bila besar harus menjadi pekerja yang berkelas A seperti doctor, peguam, jurutera, arkitek dan etc. Bagaimana dengan pemuzik? pereka fashion? mekanik? jurugambar? pelukis?. Pernah terfikir tak benda-benda macam ini. Kalau duduk dekat Malaysia ini, kebanyakan profesion yang tidak berkelas A ini akan dipandang jauh lebih rendah dari berprofesion kelas A. Katanya dengan menjadi pemuzik, pereka fashion, pelukis, ini semua pekerjaan tak boleh cari makan dan menjamin masa hadapan. Tahukah anda, di Eropah yang telah berzaman bertamadun, profesion kelas A ke, B ke C ke semuanya sama taraf sahaja. Kita menghargai dengan pekerjaan seseorang. Kau rasa doctor boleh hasilkan seni secantik pelukis? Maka, janganlah memperlekehlan  golongan yang tidak diikitiraf sebagai profesion kelas A di Malaysia ini. Kenapa mentality kebanyakan Malaysia macam itu? Kalau anak nak jadi fashion designer? Mak bapak akan tentang keras-keras. Malu katanya pada keluarga yang lain dan jiran-jiran. Aku rasa anak dia lagi malu ada mak bapak mentality bodoh macam tu. *Maaf emosi mengusai penulisan*.

Bila aku bekerja di kedai makan, aku boleh nampak macamana pelanggan yang rasa dia sangat hebat treat pekerja macam aku ini sangat bodoh. Memang customer always right tapi bagi aku customer yang always right tu customers yang bukan datangnya dari 3rd class mentality. Kalau yang 3rd class mentality ini dia akan anggap pekerja yang bekerja di kedai makan ini tak bependidikan dan tidak berilmu as diri dia tu. Hey ho! Bila aku terkena serangan macam tu dengan pelanggan aku rasa nak tepuk je bussiness card aku atas dahi dia. Kita sama manusia sila respect la dengan pekerjaan manusia lain. Jangan berlagak sangat. Kau ingat orang bodoh je ke kerja kedai makan? Lame ass 3rd class mentality Malaysian!!

p/s: Dah lama tak menulis, kumpul dendam. Mampos.




The Old Entry

Related Posts with Thumbnails