Tuesday, December 27, 2011

Selamat Pengantin Baru Liana Zainal dan Khairi

Assalamualaikum.

Aku adalah orang yang amat susah nak ke majlis perkahwinan. Tahun ini 2 majlis sahaja aku pergi. Yang pertama pada bulan Jun, itu pun disebabkan kawan baik aku kawin. Yang ke dua semalam, 24/12/2011, Majlis Perkahwinan Liana Zainal dan Khairi yang dibuat di rumah pengantin perempuan di Bukit Jelutong, Shah Alam. Thanks Liana for the invitation for me and Belle Yahya. Sadly Belle tak dapat hadir sebab dia ada kerja yang perlu diselesaikan dekat Sungai Petani. So aku bawak lah kawan aku untuk jadi peneman.

Aku gerak dari Putrajaya dari pukul 1.30 dan sampai dekat rumah Liana around 2.15.  Sampai-sampai je aku tengok ramai betol orang dengan theme color wedding Liana color pink+yellow. Pastel color yang redup mata memandang dan color-color yang most photographer suka untuk buat photoshoot. Nice. Sampai sahaja terus terjah cari makanan. Lapar sebab seharian tak makan. Dia punya makanan memang best. Tak silap aku ada daging 2 jenis, ada ayam golek, ada sotong, ada ikan dan macam-macam lagi. Naik rambang mata aku nak makan. Sumpah sedap. Ini bukan bodek.


Kad jemputan dan Lolipop yang kreatif.


Kalau sesiapa lalu dekat kawasan ini diharuskan BERHENTI dan wajib makan. betol...

Me and Liana Zainal & Husband

Me and Eyriqazz - eyriqazz.com

Tengah-tengah syok amik gambar dengan Liana, aku ternampak libat seorang blogger ini. Lah! Rupanya Eyriqazz ada datang sini. Nak dekat 20 minit jugak lah aku dengar si Eyriqazz ini cerita masalah-masalah dalam dunia blogging Malaysia ini. Macam-macam cerita rupanya. Politik banyak sangat. Hati-hati lah pada sesiapa yang baru nak berjinak dengan dunia blogging ni ye. Payah. Banyak dugaan.

Kaki-kaki menulis.

Kalau hang tak kenal gadis ini. Better stop berblogging la eh. Ini adik Liana. 

Sebelum balik dapatlah apa entah Hanis dengan Aunty Nani panggil benda alah tu. "Bawa berkat". Dia macam lauk-lauk majlis tu harus dibawa balik sekali untuk dapat berkat. Kalau makan nanti mungkin tahun depat ada berkat untuk berkahwin kot. InsyaAllah. Amin. Ini mak Liana, Aunty Nani Rostam.

Last wedding yang aku datang tahun ini. Nice. Great food, great theme and great people.

" Selamat Pengantin Baru Liana Zainal dan Khairi. Semoga kekal ke Syurga "

p/s: Pada yang sharekan entry aku "Perkahwinan Jahiliah: Menggalakkan Maksiat". TERIMA KASIH BANYAK BANYAK. Respon yang amat menggalakkan. =)


Thursday, December 22, 2011

Wang Kertas Baru Malaysia 2011 - 2012 Dari Bank Negara Malaysia


Wang Kertas Baru Malaysia 2011 - 2012; Bank Negara Malaysia

Assalamualaikum

Hari ini 22 Disember 2011, Bank Negara Malaysia telah mengeluarkan dan MENJUAL wang kertas baru Malaysia dengan harga sepeti dibawah ini: 


Persoalanya:

 Mengapakah Bank Negara Malaysia mengeluarkan wang kertas baru? Adakah wang kertas lama kita telah rosak? Anda rasa Bank Negara Malaysia mengitar semula wang kertas lama kita ke wang kertas baru? Anda tahu bagaimana Bank Negara Malaysia mengeluarkan wang kertas? Adakah mereka mempunyai simpanan emas untuk dipajak dan mengeluarkan wang kertas baru? Anda dapat rasakan nilai mata wang semakin berkurang dengan tingginya inflasi? Aku biarkan anda berfikir dahulu sebelum aku menulis satu entry yang sedikit sebanyak dapat menyedarkan diri anda serta keluarga. Jangan gembira sangat bila Bank Negara Malaysia mengeluarkan wang kertas baru. Bank Negara Malaysia bukan dibawah Kerajaan kita. Bank Negara Malaysia merupakan satu badan swasta. Think. Think and Think.

p/s: Apa kaitan Bank Negara Malaysia dengan Federal Reserve, World Bank, International Monetary Fund (IMF), Bank for International Settlements (BIS) and European Central Bank (ECB)?

p/s/s: Do you still remember during the 1997 Asian Financial Crisi when Anuar Ibrahim (finance minister) was supported by IMF? Again. THINK!



Saturday, December 17, 2011

Takut by Tun Dr. Mahathir Mohamad


Assalamualaikum

Khas untuk Diriku, Keluargaku, Rakan-Rakanku dan Bangsaku

Ini bukan Penakut by Yuna

 Banyak yang kita takut. Bermacam-macam takut yang ada di dunia ini. Tapi bangsa aku ini kadang kala takut tak bertempat. Takut pada benda yang tidak patut takut. Paling jelas dan nyata sekali bila bangsa aku ini takut pada makluk yang tidak wujud sebenarnya. Kita sepatutnya lebih takutkan Allah swt. Tapi tak ramai pula yang takut. Umpama makhluk-makhluk halus ini lebih berkuasa dari Allah swt. Itu lah bangsaku. Bangsaku yang mudah takut.

 Kalau korang perasan (terutama friends aku di facebook), aku banyak membincangkan hal-hal ini dengan friends aku di facebook. Facebook aku jadikan sebagai medium seperti forum tempat aku mencari dan menyebarkan ilmu. Dan aku suka dengan friends aku yang memberi respon negatif ataupun positif dengan apa yang aku ketengahkan. Terima kasih banyak-banyak. Jangan jadi bangsa yang penakut seperti bangsaku. Tujulah kedepan dengan membawa ilmu penuh di dada. 


Cuba fahamkan. Dan jangan jadikan itu sebagai alasan untuk TAKUT

p/s: Bagaimana jikala Allah swt menjadikan Muhammad ke 2 (Imam Mahdi) tidak tahu dirinya adalah Imam Mahdi? Dia hanya tahu kebenaran dan jalankanya hanya kerana perasaan tanggungjawab. Dan perlantikannya sebagai Imam Mahdi itu menandakan usahanya telah berhasil dan bukanya baru bermula? Bagaimana jikala Allah swt menjadikan perwatakan Imam Mahdi tidak sama dengan alim ulama sekarang dan   dia kelihatan seperti penjenayan dan orang yang melakukan kejahatan? Tetapi sebenarnya dia membawa kebenaran? 

p/s/s: Bagaimana jikala Allah swt tidak menjanjikan Syurga pada yang patuh terhadapNya? Adakah anda masih patut terhadapnNya? Fikirkan lah.


Thursday, December 15, 2011

Hidup Kau Bosan La Weh!

Assalamualaikum.

Ini Khas Buat Aku dan Sahabat-Sahabat Aku.
(terutama di facebook, twitter, blog dan reality)


p/s: Kalau kau terasa, butthurt. Padan muka kau. Memang kau lah orangnya.
p/s/s: Untuk blogger yang cerita family kau pakai spender jenis apa pon nak cerita. Kau nampak bodoh.
p/s/s/s: Bagi blogger perempuan yang suka tayang muka tapi apa pon takda. Kau bimbo sejati. Good!


Tuesday, December 13, 2011

Perkahwinan Jahiliah Menggalakkan Maksiat

7Khas untuk Diriku, Keluargaku dan Rakan-Rakanku.

Assalamualaikum.


 Kahwin? Kahwin bukan susah. Kalau kita betul-betul ikut landasan agama Islam tentang perkahwinan. Kahwin bertujuan untuk menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan dengan mengucapkan kata-kata yang menunjukkan nikah mengikut peraturan yang ditetapkan agama Islam. Kahwin adalah wajib bagi mereka-mereka yang mempunyai nafsu yang kuat sehingga boleh menjatuhkan ke lembah maksiat sedangkan mereka mampu untuk mendirikan rumah tangga. Mampu membayar mas kahwin dan mampu memberi nafkah kepada isterinya. Kebanyakkan hamba Allah ini keliru antara mas kahwin dan wang hantaran. Mas kahwin merupakan satu pemberian yang wajib daripada suami kepada isterinya dengan sebab perkahwinan. 

Sabda Rasulullah SAW:
"carilah untuk dijadikan mas kahwin walaupun sebentuk cincin diperbuat daripada besi" - (Riawayat Bukhari)

Dari hadith diatas, nyatalah mas kahwin boleh dijadikan dari apa sahaja asalkan benda itu berguna dan berfaedah sperti wang ataupun barang-barangan. Di Malaysia, mas kahwin adalah berbeza-beza mengikut negeri. Tetapi kebanyakanya tidaklah melebihi RM1ribu. Manakala wang hataran hanyalah hadiah yang ikhlas dari pihak suami kepada isterinya. Mas kahwin adalah wajib manakala wang hantaran cuma hadiah yang dilakukan mengikut adat. Tetapi zaman sekarang manusia banyak melebihkan wang hataran sebagai point utama sesuatu majlis perkahwinan. Adat Melayu melebihi agama Islam. Itu menunjukkan kejahilan umat manusia pada masa kini. Adakah anda?

Wang hantaran bergantung kepada taraf pendidikan dan pekerjaan si isteri. Makin tinggi taraf pendidikan si isteri atau pekerjaanya maka makin tinggilah nilai wang hantaranya. Walaupon huruf-huruf arab pon si isteri tidak mengenalinya. Bahkan khatam Al-Quran. Seperti si Ayah menjual anak perempuanya kepada seorang lelaki yang bakal menanggung dosa-dosa anak perempuanya itu. Sedarkah wahai si Ayah? Kalau tidak punyai RM20ribu untuk wang hantaran, lupakanlah sahaja niatmu wahai jahiliah. 

Apa yang wajib dalam perkahwinan adalah dengan mengikut rukun nikah iaitu, pengantin lelaki dan perempuan, wali dan dua orang saksi lelaki, dan ijab/qabul (akad nikah). Itu sahaja yang diperlukan untuk sesebuah majlis perkahwinan termasuklah mas kahwin dan kenduri kahwin (walimatulurus). Ada sesetengah ulama' mengatakan walimatulurus ini adalah sunat sahaja bagi mereka-mereka yang benar-benar tidak berkemampuan. Tujuan walimatulurus adalah untuk menghebahkan kepada orang ramai tentang perkahwinan tersebut bagi mengelakkan fitnah. Adakah syarat-syarat wajib ini susah?

Kenapa umat manusia era ini hanya mampu menggaru kepala bila diajukan tentang kahwin?
" duit tak cukup lagi nak kahwin, kahwin menelan belanja melebihi RM30ribu, mana nak cari"

Kebanyakkanya sanggup meminjam dari bank untuk mendirikan perkahwinan. Loan sana dan loan sini. Tahukan anda isteri anda adalah milik bank selagi anda tidak mampu menjelaskan hutang anda di bank? Jangan sentuh isteri anda selagi hutang bank tidak dijelaskan.

Cukuplah mengamalkan amalan-amalan jahiliah Melayu bila ingin melangsungkan perkahwinan. Disebabkan amalan-amalan jahiliah yang menelan belanja beribu-ribu ringgit inilah anak muda zaman sekarang ini susah untuk berkahwin. Bila mereka rasakan susah untuk berkahwin maka akan berlakulah maksiat di merata-rata tempat. Kenapa? Kerana majlis perkahwinan adalah mahal. Tidak mampu untuk melangsungkan walhal sudah wajib bagiku. Kenapa nak kena ikutkan adat-adat orang yang sudah bila melangsungkan perkahwinan? Kenapa nak buat pelamin mahal-mahal? Kenapa harus mengupah mak andam untuk bersolek seperti opera cina di hari perkahwinan? Kenapa harus bertukar-tukar baju? Kenapa harus mengupah photographer dan videographer mahal-mahal? Ini semua adalah disebabkan hati jahiliah manusia ingin berbeza dari orang yang sebelumnya. Malu jika orang mengutuk dan mengkeji majlis perkahwinanya nanti. Tidak perlu semua itu. Aktiviti jahiliah inilah yang menelan belanja beribu-ribu ringgit sebenarnya. Disebabkan inilah banyak pemuda pemudi tak berkahwin. Aku nak salahkan orang-orang yang berfikiran sempit bab kahwin ini. Kenapa lah kebanyakan Melayu aku begini? Malu aku.

Aku rasa mampu sahaja sekiranya mempunyai RM10ribu untuk menukarkan dari satu ikatan yang tidak sah kepada sah. Apa yang wajib anda mendapat pahala. Apa yang jahiliah anda mendapat dosa. Makin banyak duit dikeluarkan makin banyak dosa yang anda dapat. Tuhan bagi otak untuk berfikir. Jangan ikutkan orang jahiliah sebelum ini. Teruskan niat berkahwin anda. Selamat Pengantin Baru kepada umat Melayu yang bukan jahiliah. Moga dirahmati Allah SWT.

Khas untuk Diriku, Keluargaku dan Rakan-Rakanku.

Kan manis jika duit kahwin yang lebih-lebih tu dijadikan tiket perjalan anda ke Tanah Suci Mekkah bersama pasangan anda.

p/s: Kahwinlah kamu selagi boleh berkahwin. Dunia semakin habis.

JIKA ANDA SALAH SEORANG MANGSA PERKAHWINAN JAHILIAH. PEDULIKAN APA MASYARAKAT CAKAP TENTANG MAJLIS PERKAHWINAN ANDA. ALLAH SWT LEBIH MENYAYANGI ANDA.

 DO SHARE WITH YOUR FRIENDS AND FAMILY MEMBERS

Monday, December 5, 2011

Europe Trip 2011: Part 3


Assalamualaikum

Lambat betol aku nak mengupdatekan blog Europe trip aku ini
ok ini part 3: pendek sahaja.

So ini merupakan hari ke 5 aku di benua asing. Perjalanan dari Stansted Airport United Kingdom menaiki Ryanair (penerbangan tambang murah) ke Karlsruhe Baden Airpark, Germany (bukan typo tapi memang airpark) mengambil masa satu jam sahaja. Tapi dia punya lalok aku dalam flight tu memang aku rasa nak muntah je atas seat flight tu. Serious disaster! Aku malas nak ingat. Sakit woo sakit. Aku doa doa je kapal terbang kecik tu tak terhempas dengan aku kepala biol time tu. Gegar sana gegar sini. NIGHTMARE.

Bila dah sampai dekat Karlsruhe Baden Airpark, Germany. We rent a car then kita drive ke Wissembourg, France pulak. Drive belah kiri ok. Belah kiri. Tapi tak jauh mana pon sebab dia dah dekat-dekat dengan sempadan. Around 45 minutes we arrived dekat Wissembourg,  France. So, kami menetap di rumah Aunty Abizza (kenalan family aku) dekat sana. Plan keesokan harinya nak terus ke Switzerland tapiiii on hold. Sebab aku tak larat gila. Vomit berapa kali. Dengan perut masuk angin lagi. Serious rasa nak tidur je time tu. By the way, rumah Aunty Abizza ini cantik secantiknya gila! Aku lupa nak snap gambar or buat video masa pergi rumah dia ni. Tapi sumpah cantik! Jap aku rasa aku ada amik guna Blackberry kot tempat tidur aku untuk beberapa hari disana. Bukak folder jap!

Loading.........

Tadaaaaa! Ini atas loteng ye. Sekali lagi, ATAS LOTENG!

Maka kami menghabiskan hampir 2-3 hari di Wissembourg,France ini untuk mengecas semula tenaga yang ada sebelum kami akan memandu beribu batu merentasi benua eropah. Antara benua yang paling awal bertamadun di dunia. (try baca ala-ala jejak rasul). 

Ini cara my Baby Butterfly charge energy.

 Pada yang malas nak charge energy, dia akan bershoping chocolate macam nak gila. Khas untuk ibu aku yang tercinta. Chocloate penuh satu hand luggage!

 Nampak muka hensem yang penuh dengan energy tak? Haaaaa. kan!

 Amacam?

Ok kami sekeluarga ingin meneruskan trip perjalanan kami ke Switzerland! Before tu kasi snap gambar part of family dulu dekat laman rumah Aunty Ibizza!

Start engine. Lepastu jalan. About 500 km. Vrooommm..

Eh Eh Eh. Stop sekajap dekat Basel kot. Damn! Aku lupa nama tempat yang ada Bally Outlet tu. So family aku berhenti dekat situ sambil makan-makan makanan yang dibekalkan oleh Aunty Abizza. Kena ada bekalan makanan lah kalau nak merantau kan. Negara orang susah nak cari makan wooo!

 Aku tak minat nak bershoping dekat Bally Outlet. Padahal mahaiii. Takdak duet!. So pusing-pusing sambil main-main dengan asap di mulut pon ok dalam kedinginan petang. Bukan isap tau! Main main je tu.

Then kami sambung perjalanan ke Interlaken Switzerland. Ambil masa 1 jam lebih jugak la kot.

Interlaken ini bermaksud diantara dua lake (tasik). Tempat ini sumpah cantik! Tempat paling cantik aku pernah nampak dalam dunia. 

This is Switzerland! *abang ipar aku je ada gambar macam ini. Sebab aku berani duduk tepi tasik betol-betol nak ambik gambar dia. Bila aku nak gambar macam ni mak aku dah bising. BAHAYA TUUU! ermmmm.

p/s: Next entry aku story pasal Switzerland ok. Ada rezeki ada video sekali. hewhewhew


The Old Entry

Related Posts with Thumbnails