Wednesday, February 8, 2012

"The Customer Is Always Right" Is Wrong

Assalamualaikum

5 sebab mengapa "Pelanggan Sentiasa Betul" adalah salah
(atau dalam bahasa inggerisnya, "The Customer Is Always Right" Is Wrong!)


 Frasa "Pelanggan sentiasa betul" pada asalnya dicipta oleh Harry Gordon Selfridge, pengasas kedai Selfridge  di London pada tahun 1909, dan biasanya digunakan oleh perniagaanya untuk: 

  • Meyakinkan pelangganya bahawa mereka akan mendapatkan perkhidmatan yang baik di syarikat ini
  • Meyakinkan kakitangan untuk memberikan pelanggan perkhidmatan yang baik

FRASA INI DICIPTA DIBARAT. DIBARAT. DIBARAT. - jangan budah terpengaruh dakyah barat.

Berikut adalah lima sebab mengapa "Pelanggan adalah sentiasa betul" adalah salah.


1:  Ia membuatkan pekerja rasa tidak berpuas hati

2:  Ia memberikan pelanggan satu kelebihan yang tidak adil

Menggunakan slogan "Pelanggan adalah sentiasa betul" menyebabkan pelanggan boleh menuntut apa sahaja. Pelanggan menjadi besar kepala -  Ini membuat kerja pekerja menjadi lebih sukar. Juga, ia bermakna bahawa pelanggan yang bersifat 'kurang ajar' masih mendapat layanan yang baik. Lebih baik dari yang bersifat 'tidak kurang ajar'. Semata-mata untuk memastikan pelanggan yang bersifat 'kurang ajar' ini teruskan dengan sifatnya dan datang kembali ke syarikat atau restoran (regular customers). 

3: Tidak semua pelanggan adalah bagus untuk perniagaan, sesetengan dari mereka adalah memburukkan

- Kebanyakan perniagaan berfikir bahawa "lebih banyak pelanggan adalah lebih baik". Tetapi sesetengah pelanggan dengan agak mudah memburukkan perniagaan anda.

4:  Ia mengakibatkan perkhidmatan pelanggan menjadi lebih teruk

5:  Sesetengah pelanggan memang sebenarnya salah. Salah adalah tetap salah



Kadang kala customers pon terlampau mengkeji pekerja-pekerja kedai makan. Mereka juga manusia. Mereka bukan robot. Mereka punyai perasaan. Mereka bekerja mencari rezeki. Semua manusia mempunyai hak sama rata. Bertimbang rasalah. Maafkan mereka. Terasa marah? Istighfarlah.

p/s: Menulis berdasarkan pengalaman sebagai pelanggan dan pekerja.



12 comments:

niDa said...

bila kita jadi pekerja kita memang bengang ngan pelanggan yg asik nak cepat je padahal kita wat keje ngan cepat dah.

tapi bila jadi pelanggan, kita pun nak benda tu cepat je.. huhu..

ape yg penting kuat kan kesabaran dalam hati tu..

Hakim said...

ikut pengalaman aku,biasanya customer yang mengelabah bising2 dekat kaunter,dia tak pernah kerja dekat food industry,so diorang biasanya tak faham situasi kedai.

HyRoSSa aNniE said...

kdg2 customer ni... die ase duit die yg bayar gaji pekerja kedai tu... at least die keje n carik rezeki halal kan... bukan sebab die hanye keje kedai mkn..so org yg pangkat tinggi atau org luar leh sesuke nak under estimate dorg kan...

len la kalo mmg pekerja tu yg kuang hajaq kan... tapi kite sebagai manusia... [atut lebih byk sabar... biarla ape org wat kat kite... tapi kite jgn wat org...

Suraya Aris said...

pernah kerja jadi promoter. penat layan karenah customer yang kadang-kadang tak masuk akal. cerewet lain cerita. sabar je la yang mampu.

PokCik BoTak said...

hahaha.....aku terlampau super duper sokong entry ni....

Andy Zulkipli said...

okay, aku hampir jadi macam pekerja tue,
serious tak kerana member aku pegang aku...
aku dah lompat dari meja cashier bagi sedas dua kat pakcik tu.
buat member aku macam takde maruah,
sial betul...

~ azWa ~ said...

sangat setuju!

cik aletheea: said...

bukan takat foof industry je, as long as ko kije bidang yg bagi service .. mmg kene byk sabar. takat kene marah , maki , itu kire pakej... yg penting sabar pastu kalu hilang sabar, tumbuk je bagi patah hidung. puas hati.

lisa said...

setuju.. kena memahami satu sama lain baru la x timbul pergaduhan. lambat sikit service, nak marah. senang2 tak payah makan kat situ. pergi tmpat lain..

Terbang Bersamaku said...

sy setuju dgn entry nie..=)

mcm sy nie kena jga payment org, bile lmbat dpt payment, mulalh nk marah2 n buat aduan bagai..padahal dia sendiri tahu dia slh, document pun tak lengkap, no account takde cam ner nk wat payment kat dia..?

Liana Ezzana said...

Tengok video sidang akhbar 'complainer'.

Pendapat aku, customer tu marah sebab dia dh beratur lama. Then KFC cakap ayam habis. Understood lah kenapa dia marah.

Dia complain sebab dia dah beli voucher. So dah bayar la maksudnye. Tapi, datang balik lain hari kan boleh. Voucher mesti ada redemption period maa..

Pekerja KFC bengang sebab cakap sekali tak faham-faham. Nak jugak complain. Pekerja tu penat..dah malam kan ayam pun dah habis. So faham lah kenapa dia bengang.

Bila orang dah cakap berkali-kali barang dah habis, dah la..blah la. takyah la bising-bising kat situ. It annoys everyone, including other customers.

In this case, both party pun salah. sorang provok pekerja KFC & complain tak tentu pasal, sorang lagi go physical.

aswadz said...

kadang2 customer ni kalo bg muka, diorang naek lemak.

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails