Thursday, April 5, 2012

Aku, Emas dan Ekonomi

Assalamualaikum. 

Sekarang aku selalu dihujani pertanyaan;

"eh why ah kau tak habis-habis pasal gold"
"eh why ah kau ni macam belagak baik je now, bukan dulu setaraf iblis ke?"
"eh why ah kau dah lain now?"
"eh why ah kau kerja bank sekarang, baik kau takpayah belajar kimia dulu"
"eh why ah? eh why ah?"

Sekarang aku nak reply pertanyaan-pertanyaan orang satu demi satu dengan se'cool' and setenang boleh macam gamba dekat atas ni. Ecehwahh. Lama tak post gamba sendiri. Sampai pembaca blog ini lupa macamana rupa penulis blog ini. *padahal header blog gabak besar mukew kitew*. hewhewhew.

Ok. Antara sebab-sebabnya;

1. Dulu aku belajar dekat UTM Skudai dalam jurusan Sains Kimia. Tapi bila aku cakap aku budak kimia orang ingat aku budak Chemical Engineering. Owh no! Kami budak Sains tak berapa suka dengan engineer-engineering ni. Sebab depa selalu underestimate us. *walhal tak layak nak apply engineering, sebab masa Matrik Melaka banyak sangat main*. Aku belajar dalam bidang ini nak masuk 4 tahun ++ jugak lah. Degree dengan Master *tak berapa nak siap* T___T. Bila aku belajar kimia, aku pasti agak mahir dengan elements dalam jadual berkala kimia tu. Aku rasa semua tahu apa itu jadual berkala kimia tu kan? Dalam jadual berkala kimia tu lah terdapatnya Aurum, which is Gold dalam bahasa pasarnya.

2.  Tengah-tengah aku belajar dekat UTM tu, aku dapat offer kerja dekat Chemical Company area Nilai. So dengan hati yang dup dap dup dap sebab diorang offer aku duit yang agak lumayan. Lantas aku tinggalkan UTM then aku join Chemical Company ni. Nak dekat setahun lebih jugak lah aku kerja dekat company ni. Aku handle dengan bahan-bahan kimia dan pekerja-pekerja Bangladesh. Tengah-tengah aku bekerja, Belle Yahya *pandai-pandai lah korang teka siapa dia* cakap dekat aku yang dia nak buat simpanan dalam ASB (Amanah Saham National Berhad). Aku rasa macam tak sedap hati je. Then start dari itu lah aku mencari kebenaran tentang ekonomi dunia ini. Aku guna internet, buku-buku, jumpa orang, tanya orang, bukak forum, tengok youtube, kenal Mike Maloney, kenal Ron Paul, kenal Robert Kiyosaki, kenal Sheikh Imran Hossein. Terdetik di hati aku. Apa yang aku tahu ini, aku berniat untuk berkongsi dengan keluargaku dan sahabat-sahabatku.

3. 

2 comments:

hazirah kasimon said...

gd luk in watever u do :) kate2 org tu kadang2 kite xnk amek kesah..tp lau dah salu kene, trpengaruh gk. tp jz keep doing wht u feel its fit wit ur life. :) hepi2 slalu

AREku said...

haha...da agak ko dulu bilik sblah aku mase kt matrik mlake..patot mcm knal..hehe..anyway,good info bro psl emas tu..now tgh murah...better kumpul stok bebyk..hehe ;p

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails