Wednesday, May 9, 2012

Malaysia dan Amerika

Assalamualaikum

"Saya just nak bercakap dan minta kamu berfikir. Before United States presidential election 2008, George W. Bush membuat hampir serupa dengan apa yang kerajaan kita buat sekarang; naikkan gaji sektor awam, memberi bantuan kewangan yang sangat besar kepada golongan-golongan tertentu and etc. After Barrack Obama mengambil alih pimpinan, Obama terpaksa menanggung hutang United States sebanyak $15 trillion. Maka dia terpaksa mengenakan cukai yang tinggi kepada rakyatnya untuk menanggung hutang yang ditinggalkan oleh G.W.Bush. Kadar mengganggur di US semakin meningkat dengan drastiknya. Sekarang rakyat Malaysia boleh berfikir? Cuba baca dan kaji kerana mereka yang tidak belajar dari sejarah, pasti akan mengulanginya semula." - Carl.S, 2012.

p/s: Pernah terfikir kenapa negara Greece dalam sekelip mata boleh hilang ekonominya? Pernah mengkaji hyperinflation di Zimbabwe? Sedarlah wahai anak Malaysiaku.

1 comment:

oshinz said...

adoiyai.. takutnya. rakyat sekarang mahu senang sahaja. masing-masing gila duit. lepas tu sibuk join bersih la ape la. negara Malaysia sudah aman, duduk diam-diam sudahla. haih..

The Old Entry

Related Posts with Thumbnails